Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikt z was nie przypuszczał

Czy wyleczony ząb musi być idealnie biały?

Polecane posty

Tzn chodzi mi o to,że juz kilkakrotnie zauważyłam,że gdy mam zęba zaatakowanego próchnicą normalnie od dołu i niewielką plamke z boku,to dentysta leczy mi tylko to z dołu a plamka zostaje jak była nieruszona.Zauważyłam to u 2 różnych dentystek.Nie wiem czy tak ma być,ale na mój chłopski rozum taka plamka z czasem chyba przerodzi sie w próchnicę....Tym bardziej,że zakładam aparat i mam zęby niby wyleczone,a jednak jakby nie do końca....

upup

Gość wrecz przeciwnie
zeby leczone kanałowo ciemnieją! Co do tej plamki-czemu nie zapytałaś dentysty?

Dlatego że zauważyłam to dopiero w domu,nie oglądam zębów w lusterku u dentysty :P Ten ząb nie był leczony kanałowo i nie chodzi to o typowe dla niego ściemnienie,to jest po prostu taka płytka dziurka od próchnicy

Gość wrecz przeciwnie
no to zadzwon do dentysty albo umow sie na krotka wizyte i juz. nie jestesmy tu lekarzami:p

Ale może ktos tak mał albo może jest tu ktos kto się na tym zna,jak ty nie wiesz to nie znaczy że nikt tu nie wie

Gość uuuuuuuuuuuuup

Gość herak
To wygląda tak: teraz są nowoczesne metody pozwalające odróznić zębinę zaatakowaną próchnicą od takiej tylko pociemniałej. Moja dentystka używa do tego takich kolorowych pędzelków. Pytałam ją o to, bo poprzedni dentysta też miałam wrażenie, zostawiał mi próchnicę. Otóż dentysta może zostawić pociemnałą tkankę, rozpoznawszy, ze jest ona wolna od próchnicy. Z drugiej strony, może ci to estetycznie nie odpowiadać i dobrze jest o takich rzeczach porozmawiać.

Gość herak
Tzn możesz poprosić o usunięcie tego pociemniałego. Z drugiej strony dentysta może ci powiedzieć, że szkoda zęba, że blisko już do miazgi itd.

Ale to nie jest tylko plamka,na moje oko to wygląda tak,jakby ona zaleczyła "główną"dziurę,a tą z boku zostawiła.Troche głupio jest mi się o to pytać,bo w sumie to ona sie na tym zna,a nie ja i jeszcze pomyśli,że ją krytykuję....