Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaska12345

Pierwsza wizyta u ginekologa.

Polecane posty

Gość kaska12345

Wiem, że ten temat był już pewnie na tym forum, ale wolałabym się sama jednak o wszystko dokładnie zapytać. Niedługo przyjeżdza mój chłopak, a dla mnie kochanie się z Nim bez tabletek to po prostu nie wiem.. samobójstwo bo takie wielkie ryzyko. Chciałabym się wybrać do ginekologa, ale nigdy tam nie byłam a nie chciałabym żeby moja mama o tym wiedziała. Chce wiedzieć co mam dokładnie ze sobą wziąć na wizyte i wiedzieć jak to się odbywa od początku do końca i w jakim momencie zapytać o tabletki. I czy każdy ginekolog mi je wypisze? ( jestem niepełnoletnia ) I ile mniej więcej trwa takie badanie, czy boli i czy wyrobie się z tabletkami do siódmego bo przecież jeszcze te badania krwi i w ogóle.. bo akurat siódmego dostaję miesiączkę. Byłabym wdzięczna za pomoc.

Gość gtrfg
poczekaj z seksem jescze kilka latek, moze facet ci nie ucieknie, a jak ucieknie to dupek tabletki wiecej szkod przynosza niz pozytku wiem, ze troche nie na temat, ale po prostu mlode nastolatki uprawiajace seks to troche patologia dla mnie

Gość kaska12345
bede uprawiać seks, to wiadome, i raczej chce się zabezpieczyć. bez sensu ta wypowiedź

Gość aniunia238
Z tego co wiem, chociaż nie byłam u ginekologa i także chciałabym się dowiedzieć wszystkiego o takiej wizycie, najlepszy termin na odwiedziny u ginekologa przypada na połowę cyklu, czyli średnio na 14 dzień, gdy w organiżmie kobiety dochodzi do owulacji-jajeczkowania.

tak, w polowie cyklu ale lekarz moze ewentualnie przymknac na to oko ;) rzeczywiscie przed wypisaniem recepty na tabletki lekarz powinien zlecic ci badania krwi, na wyniki czeka sie do dwoch dni, jezeli bedzie chcial zbadac ci hormony to juz wtedy troche dluzej. z wynikami trzeba pozniej wrocic z powrotem do lekarza wiec watpie ze wyrobisz sie do 7. no chyba ze trafisz na taka lekarke jaka mialam ja ze ona dwala recepty wszystkim bez zadnych badan krwi :O czego ci nie zycze. poza tym, zeby tabletka w pelni dzialala tez potrzebny jest pewnien okres czasu, mnie poradzono odczekac ten pierwszy miesiac az sie organizm przystosuje. takze no niestety przykro mi, ale marnie widze twoje szanse na seks z tabletkami :O tylko prezerwatywa!

Gość aniunia238
Przypuszczam także, że na wizytę warto mieć ze sobą kalendarzyk z opisem cyklu. Jeśli chodzi o ubranie to polecam spódniczkę, a jeśli ubierasz spodnie to fajnie mieć przy sobie ręcznik, ponieważ nie wiadomo czy dostaniesz od lekarza jakiś fartuszek, czy coś do okrycia w drodze na fotel. Na dalsze pytania odpowiedzi niestety nie znam.

zgadza sie, zapomnialam napisac - nalezy miec ze soba kalendarzyk albo przynajmniej wiedziec jaki dlugi ma sie cykl i jak wypadaja miesiaczki. co do recznika to wydaje mi sie ze to nie jest koniczne. to zadne wstyd przespacerowac sie z golym tylkiem, w koncu to lekarz - bedzie cie ogladal w bardziej intymnym miejscu :) dluzsza koszulka wystarczy. o higienie chyba nie musze mowic bo to jasne :) i warto ogolnie posiadac wiedze na temat swojego organizmu, czyli jak przebiegaja miesiaczki i czy przyjmujesz jakies leki a jezeli tak to potrafic wymienic i czy na cos chorujesz, czy ktos w rodzinie choruje na cos (krzepliwosc krwi, zylaki, rak itd.) podstawowe rzeczy :)

Gość kaska12345
to prawda, że trzeba odczekać miesiąc żeby tabletki zadziałały ?

jesli masz skonczone 16 lat lekarz bez problemu powinien wypisac Ci recepte zachowujac tez tajemnice lekarska czyli nikt procz Ciebie i Jego nie powinien o tym wiedziec. jesli idziesz tam tylko po to nie owijaj w bawelne tylko powiedz od razu po co przyszlas, niekoniecznie bedzie robil ci badanie krwi, mi np nie robil i wcale nie jest to obowiazkowe. musisz wiedziec ile dni trwa twoj cykl, i kiedy byla ostatnia miesiaczka. tabletka dziala od 1 dnia przyjecia.

niemal każde tabletki działają już od 1 wziętej, pod warunkiem że zaczynasz je brać z 1 dniem miesiączki. trzeba to jeszcze sprawdzić w ulotce, ale miesiąc to już przesada.

po co ten ręcznik ???:D ważne - wyluzować się - mmi babka mowila, bo jak nie to będzie bolało. no i wiem, było cięzko 'jaki ci ktoś tam grzebie ' :o da sie przeżyć . a na 'anty' musisz zrobic badania krwi, hormony jezeli tego gin nie zleci i od razu wcisnie co tabletki tzn ze jest :O:O:O