Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kafeetu

Mam dom, ale nie wiem co z nim zrobić

Polecane posty

Gość kafeetu

Dostałam domek po babci, ale chciałabym się zorientować ile kosztowałoby mnie wyremontowanie domku, bo babcia w nim mieszkała, ale nie nadaje się moim zdaniem do normalnego życia w nim. Jest to jednopoziomowy domek ma 3 pokoje i kuchnie. Nie ma łazienki. Kibelek jest na zewnątrz taki drewniany wychodek, a wanna to duża miska. Tak więc łazienka jest do zrobienia. Nie wiem czy w ogóle tam jest jakaś kanalizacja;/ domek w środku trzeba wyremontować ściany, okna, podłogi, drzwi powymieniać. Z zewnątrz ocieplić i odnowić. Wyburzyć ten wychodek, zagospodarować podwórko. Podwórko jest maleńkie. Jaki to może być koszt. No i chyba dach wypadałoby zrobić, bo widziałam na suficie rózne zacieki od deszczu. W domek trzeba włożyć dużo pracy. Jednak podstawy są, działka jest więc nie będzie to tak ogromny koszt jak wybudowanie czegoś od zera. Jednak chciałabym wiedzieć mniej więcej ile na to potrzebowała bym pieniędzy. Mam kawalerkę na własność jeden pokój, kuchnia, ładnie wyremontowana w nowym bloku. Czy za tę kasę udałoby mi się zrobić ten domek? Jestem taka zielona. I tak teraz się za to nie biorę, bo domek jest pod miastem, a ja nie mam samochodu więc dojazdy odpadają. Ale na przyszłość musze wiedzieć. Doradźcie co mam zrobić. Remontować, sprzedać czy zamieszkać na razie w takim jaki jest i sprzedać kawalerkę. A może brać kredyt i remontować, a kawalerkę wynająć i z wynajmu spłacać kredyt?

Kanaliza chyba musi być bo jak jest woda w zlewie to gdzieś te ścieki muszą lecieć ,ja tam się za bardzo nie znam ,ale jakbyś miała mapkę to by było pokazane gdzie jest szambo ewentualnie kanaliza ,ale chyba raczej jest szambo . Reszta to kapitalny remont,zbicie tynków ,nowe stropy ,najlepiej wziąć fachowca który obejrzy dom np.dach ,czasem dachówki są w opłakanym stanie ,ale krokwie dobrze sie trzymają . To samo jeśli chodzi o budynek ,cholera wie czy ma dobre fundamenty ,widziałam taka chałupkę na wsi gdzie fundamenty się kruszyły ,czasem potrzeba zrobić izolacje fundamentów .No ogólnie dużo tego ,bez kogoś obeznanego nie dasz rady :( Nie wiadomo jak z łazienką ,albo robisz dobudówkę na łazienkę albo przerabiasz układ ścian w domu i gospodarujesz pomieszczenie na łazienkę ,teraz pytanie ,jak zburzysz nie tą ścianę to ci się chałupka złoży jak domek z kart :( mówię ci tylko kogoś obeznanego w remoncie bierz ,cholera wie czy jest wilgoć ...no dużo tego :(

Gość pooooofijj
po pierwsze trzeba zabezpieczyc ten domek bo Ci szabrowniki wszystko okradna,poprosic sasiadów o ewentualne rzucenie okiem,podac numer telefonu itp. ja mieswzkam w takiej chatce po remonie.Uwierz mi to super sprawa.Weż popros ekipe remontowa o wstepny kosztorys i zobaczysz co sie opłaca.A z drugiej strony zawsze masz działkę izawsze mozna się wybudować.Ale pamietaj.Nie sprzedawaj tego...oj załowałabyś za kilka lat..:-) z którego roku jest chata?

Gość mam podstawowe pytanie
Czy ten dom jest drewniany czy murowany? Bo zależnie z jakiego materiału jest domek podejście do niego będzie zupełnie inne. Pamiętaj drewniane domy sa teraz w cenie - nie rozwal go bezmyslnie! Od tego czyba trzeba zacząć, zeby to wiedzieć. :-O Bo ktos ci pisze o zbijaniu tynków, a czy w ogóle w tym domu sa tynki? :-P Masz domek a nie wiesz czy w nim jest kanalizacvja??? Proponuje wybrać się na wycieczke do własnego domu i zrobić dokładny ogląd i spis co tam jest. Zrób sobie w zeszycików taka małą inwentaryzację. Zaczynając np. od przyłączy czyli elektryczność, gaz, woda, kanalizacja... jesli czegos nie ma to się rozejrzyj, jak daleko jest najbliższe przyłącze, do którego możesz się podpiać. Zobaczyć w jakim stanie są okna, jesli domek stary to okna może miec wręcz zabytkowe i unikalne, wtedy warto byłoby je wyremontować , a nie bezmyslnie wymieniać na paskudne plastiki. Iść do gminy i zobaczyć mapkę geodezyjna terenu. Zacznij od tego by samej wiedzieć co tam jest. Sama zrób spis, potem jak znajdziesz kogoś znajomego co się zna na rzeczy to go tam zawieź na wycieczkę i zrób drugi spis z nim, i potem porównaj swoje spostrzezenia, o których nie zapominaj , bo możesz świeżym spojzeniem laika dostrzec coś czego nie zobaczy fachowiec.