Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katololo

najpierw urodzilam, potem slub, zmiany w akcie urodzenia dziecka-pomocy

Polecane posty

Gość katololo

na zupelnym akcie urodzenia naszego dziecka widnieje moje panienskie nazisko. czy musze wnioskowac o jego zmianę, bo ja juz sie przeciez tak nie nazwyam po slubie bo zmielilam nazwisko. jak to wyglada?

Gość a w swoim akcie urodzenia
będziesz wnioskować? oczywiście, że nie. tak się wtedy nazywałaś. chyba, że chodzi ci o zmianę nazwiska dziecka?

Gość katololo
to czemu jest zapis ze do uzupelniebnia aku ur dziecka jest potrzebny akt slubu rodzicow? do jakich info we takim razie?

Gość katololo
i czemu w swoim mam wnioskowac. ja nazwisko po rodzicach mialam, a moi rodzice wzieli slub przed moim urodzeniem!!

Gość katololo
ktos wie czy mam ta informacje zmienic, czy jest taka mozliwosc?

Gość Ja--
A dlaczego dziecko nie mialo odrazu nazwiska ojca. tez pierw rodzilam a pozniej byl slub ale dziecko zaraz mialo ojca nazwisko.

Gość katololo
do ja.. nazwisko ma ojca tylko w zupelnym akcie masz czegolowe dane o rodzicach czyli ich imionanazwiska, daty urodzenia i miejsce urodzenia. a u mnie w tej rubryce jest moje panienskie nazwisko, ktore niedawno ulegloz mianie na nazwisko mojego meza czyli ojca dziecka. czy jest mozliowsc to zminic, zeby w akcuie ur dziecka bylo moje nazwisko juz to nowe a nie oanienskie?

Gość katololo
chodzi mi oczywiscie o zmiane swojego nazwiska w akcie urodzenia nszego dziecka.

Gość Ja--
nie mam pewnosci ale skoro rodzilas jako panna to chyba raczej nic z tym nie zrobisz. prawnie nie mialas wtedy nazwiska meza.

"i czemu w swoim mam wnioskowac. ja nazwisko po rodzicach mialam, a moi rodzice wzieli slub przed moim urodzeniem!!" pokazuję tylko, że prawo nie działa wstecz. w dniu narodzin dziecka nazywałaś się własnie tak jak w dniu własnych narodzin. i już.

"to czemu jest zapis ze do uzupelniebnia aku ur dziecka jest potrzebny akt slubu rodzicow? do jakich info we takim razie?" zamiast dokumentu potwierdzającego ojcostwo. o nazwisko dziecka chodzi. to dzieciak jest gwiazdą w tym dokumencie, nie ty, laleczko.

Gość katololo
moje dziecko jest gwiazda dla mnie na codzien a nie na papierku :) a leleczko to do znaopmych sobie mow ja twoja nie jestem wiec radze troszeczke grzeczniej ze mna.

Gość głupia jesteś to Ci wrzucają

Gość vjwoifjwo
katololo jezeli to dziecko jest wasze wspolne,to jestescie jakeis niedołegi,ze dziecko ma w akcie urodzenia twoje nazwisko a nie ojca dziecka i przyszłego meza.Ofiary losu po prostu. Do dwoch tyg.po ur.dziecka mogliscie udac sie do USC i ojciec dziecka podpisałby cos takiego jak uznanie przez niego dziecka i dziecko miałoby jego nazwisko.

Gość katololo
wiesz ja mam to gdzies to tylko kafeteria wiesz... :) mam cudowne dziecko i ono jest moaj duma, a ne jakies kilka literek, a pozatym jestem glopia ze zadaje pytanie. no uzasadnij swoja pusta wypowiedz? he?

Gość katololo
vjwoifjwo hehe jakiego przyszłego meza? tak sie sklada ze my juz od jakiegos czasu jestesmy malzenstwem.. :)

Gość katololo
vjwoifjwo wogole nie na temt piszesz, bo nasza najwieksza duma ma nazwisko mojego meza. chodzi o cos troszeczke innego ale widze za trudne dla ciebie do zrozumienia samego pytania wiec nie licze na jakakolwiek odpoweidz :)

Gość vjwoifjwo
katololo no to nie potrafisz napisac sesownie.Tytuł brzmi tak,z emozna sie domyslic,ze ur.dziecko jako panna,jeszcze nei bedac w zwiazku małzenskim.

Gość vjwoifjwo
katololo w akcie ur.zawsze bedzie wymienione nazwisko panienskei matki.Takze gdzie tylko nie bedziesz wypelniałą formularzy ,to zawsze bedziesz musiała podac swoje panienskei nazwisko.

Gość katololo
vjwoifjwo wiem to, ale mi chodzi o to co jest w akcie zupelnym urodzenia dziecka bo w skroconym jest panienskie matki a nie to co ma aktualnie natomiast w zupelnym akcie sa dane rodzicow czyli imionanazwiska miejsca urodzenia itd. o to mi chodzi, zeczywiscie moze temat niezbyt dobrze ujelam teraz jak go jeszcze raz przeczytalam

Gość katololo
vjwoifjwo a to to sie zgadza, ze jako panienka urodzialm i dlatego w akcie urodzenia zupelnym jest moje panienksie a nie obecne , i chce to zmienic. nie chce by ktos wiedzial ze urodzilam jako panna, ajak bedzie nazwisko obecne to nikt nie bedzie wiedzial czy moje dziecko jest slubne czy nie. to tak dla mojego lepszego samopoczucia i przy okazji chyba zgodne z prawem nie wiem i dlatego Was ppytam1

Gość katololo
WIE KTOS COS NA TEN TEMAT?

Gość co za idiotka
:(

Gość katololo
nikt nic nie wie?

rany, ale o co Ci kobieto chodzi? urodziłaś dziecko przed ślubem i miałaś wtedy panieńskie nazwisko. akt urodzenia to jest dokument, poświadczony pieczątką i datą. tego dnia nazywałaś się tak i tak i nie możesz tego zmienić, bo nazwisko zmieniłaś sobie później - kapewu? w ogóle nie wiem, z czym masz problem :O

aha, sorry - skoro to dziecko jest dla Ciebie takie najważniejsze, a nie kilka literek, to co z tego, że widać, że urodziłaś przed ślubem :O rany, wielkie mi halo, chyba i tak wszyscy w rodzinie i znajomi od początku wiedzieli, kiedy urodziłaś dziecko i kiedy brałaś ślub, bo chyba sobie do ślubu brzucha poduszką nie wypchałaś :O

Gość katololo
anyzowko z brzychem do slubu nie szlam :) bez przesady, ja nie z tych co na zlamanie karku biegna do oltrarza bo ciaza. ale skoro juz piszesz to jaka poduszka pod sukienka, skoro wdlg twojej teorii by tak bylo to przeciez w akcie urodzenia bylo by juz moje nazwisko po slubie wiec o czym pidszesz :D

Gość Kamila M...

A ja stytuacje super rozumie! Zwyczajnie dziecko ma inne nazwisko niż matka. I w szkole bedzie ze matka o innym nazwisku i wyjdzie ze  dzieciak z pierwszego małzeństwa lub od innego ojca bo przecież nikt nie pomysli ze to jej nazwisko panieńskie. Kazdy pomysli że dziecko od innego faceta skoro nie ma nazwizka ojca. Bedzie wstyd dla matki dziecka w szkole itp.

Gość Kamila M...

Przypuśćmy :

matka     ewa-kowalska 

mąż         tomasz-kowalski 

dziecko   adaś- Nowak.

co pomyślą ludzie ? Że dzieciak od innego faceta.