Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MajaKowalska

sprawy formalne po urodzeniu dziecka

Polecane posty

Gość MajaKowalska

Chciałam was zapytać co należy załatwić po porodzie i gdzie, nie chciałabym czegoś ominąć:( Na pewno: 1. Udać się do USC w celu wydania aktu urodzenia 2. Udac się do UM po PESEL 3. Zameldować dzidzię w UM 4. Złozyć wniosek o becikowe w UM 5. Zapisać dzidzię do przychodni (pediatry) Co jeszcze?

Gość a czy jesteś mężatka czy panna

ja jeszcze wniosek do zakładu ubezpieczeniowego nosiłam w celu wzięcia kasy z polisy, ale to zalezy czy w pracy byłaś dodatkowo ubezpieczona

i jeszcze na kontrole bioderek zapisz ją koniecznie bo są kolejki a trzeba to mieć odbyte przed 6 tyg zycia

Gość polka_______0
no bioderka absolutnie!!! potem może być za poźno albo za drogo, to jest b. wazna sprawa, a czesto dzieciaki maja cos z nimi, potem po ćwiczeniach przechodzi, ale nie warto to zaniedbac

no do ortopedy sie dostac ja czekalam za kazyd razem od miesiaca do 2 zeby mala przebadac na szczescie juz po 3 kontrolach i wszystko ok

Gość polka______0
moje starsze (7 lat) dziecko mialo w szkole badania i miała płaskostopie, więc poszłam do pediatry, a ona zapisala mojemu dziecku tylko ćwiczenia, tzw. dala skierowanie do takiej poradni i tam codziennie na godzine corka chodzila i wykonywala rozne cwiczenia, nie musiala isc do ortopedy, ale z maluszkami wiem ze sa problemy w sensie kolejek

i jeszcze mozesz tez zlozyc wniosek o rodzinne na dziecko jesli wasz dochod nie bedzie przekraczal 504zl na osobe.przy wniosku mozesz zaznaczyc tez dodatek z tytulu urodzenia dziecka i przy 1 wyplacie dostaniesz 1000zl z tyulu ur dziecka+ rodzinne w wysokosci 68zl.wnioski przyjmauja we wrzesniu a pierwsze wyplaty beda w pazdzierniku.do wnoiosku dolaczasz zaswiadczenie o dochodach z US i zaswiadczenie ok lekarza ze bylas pod kontrola lekarska nie pozniej jak od 10 tyg ciazy

Gość polka_________0
nie wiem czy już urodziłaś pewnie nie, ale jak urodzisz to przy wypisaniu Cie ze szpitala zazwyczaj pielegniarki, lekarza daja ci spis co musisz zrobic albo sama zapytaj na wszelki wypadek,

Gość MajaKowalska
dziękuję wam za rady, bez was bym na pewno coś pominęła :( piszcie jak jeszcze coś wam przyjdzie do głowy :) to moja pierwsza ciąża, a że właściwie nikt ze znajomych nie ma dzieci to nawet nie mam kogo dopytac co załatwić i gdzie:(

Gość polka_______0
Maju spokojnie to nie jest takie trudne i ciężkie przeciez codziennie tyle dzieci przychodzi na świat.

nie martw skazdy przez to przechodzi :) trzeba sie nachodzic zeby to pozalatwiac ale mus to mus :)

Gość mama małgosia
widze ze zostal tu poruszony temat becikowego ubogiego. pod koniec wrzesnia przychodzi na swiat moja corcia i chciala bym uzystac zasilek rodzinny, nasze dochody z mezem nie przekraczaja magicznego pulapu 504zl na osobe stad kilka moich pytan, mianowicie: - jakie dokumenty trzeba przedstawic i gdzie je zlozyc? - czy najpierw musze wyrobic numer pesel i zameldowac dziecko? -jak dlugo czeka sie na decyzje w sprawie przyznania rodzinnego? - czy istnieje mozliwosc nie przyznania tego swiadczenia? - czy urzednicy sprawdzaja miejsce zamieszkania rodziny lub prowadza jakis inny wywyiad srodowiskowy? - jak dlugo sie czeka na wyplate swiadczenia wraz z dodatkiem od urodzenia dziecka?

Gość ggdguugfuig
???????????