Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sarline81

matka chrzestna jest nieodpowiedzialna!!!

Polecane posty

Gość sarline81

Dziś usłyszłam od koleżanki, która zawsze miałam za fajną dziewczynę, i która wybrałam na matkę chrzestną mojej córeczki następujące pytanie: O której jest ten chrzest, bo ja o 17 jadę na koncert rockowy. Dodam, że chrzest jest o 13.45. Nie wiem jak można tak olewać tak ważną uroczystość. Ona ma 25 lat, znamy się długo, wiedziałam że jest w pewnych sprawach niedojrzała, ale tym tekstem mnie powaliła. Wcześniej nie poszła też do spowiedzi przed chrztem, bo twierdzi że ona ma problemy żeby się otworzyć... Co o tym myślicie?

Gość a może polecicie mi
1 Wybrałaś ja bo ja lubisz, ufasz jej , powierzyłabyś jej swoje dziecko i uważasz ,że gdyby nie daj boze ciebie zabrakło zastąpiłaby ciebie ?? 2 Czy dlatego ,że chodzi do kościoła?? Bo jeśli nie 1 powód to ją zmień !!!

Gość ja uważam
że to Ty jesteś nie odpowiedzialna, na matkę chrzestną powinnaś wybrać osobę, której będzie zależeć na Twojej córce a nie jakąś koleżankę, której nawet dobrze nie znasz - jakbyś znała, to wiedziałabyś do czego jest zdolna!

Gość sarline81
Wybrałam ją bo zwyczjnie nie miałam kogo, a nie chciałam by i matka i ojciec chrzestny byli od strony męża. Teraz jestem przekonana, że jednak wolę kuzynkę męża, która ma dziecko i jest dojrzała emocjonalnie.

Gość kaśkaaaaaaaaaaaaaaaa
Ale dlaczego tak naprawdę nie chciałaś by były to osoby ze4 strony męża???? Bo masz z nimi zły kontakt,są nie dojrzali i nieodpowiedzialni????? U nas chrzestni to brat i kuzynka męża - im ufam,ich lubię i wiem że sprostają zadaniu bycia chrzestnym(nie moje drogie nie chodzi o kasę -lecz o to że dzięki nim moje dziecko będzie bliżej Boga,że jak coś nie daj boże coś by nam się stało wiem że mogę na nich polegać)

Gość od wychowywania sa rodzice
właśnie, zawsze jest problem z chrzestnymi, bo znajomi nie chcą być chrzestnymi, kościół winien odstąpić od chrzestnych, bo wielka mi przyjemność być chrzestnym/ną i jeszcze dawać kasę obcym dzieciom samemu ledwie wiązać koniec z końcem. Mam odmówić swojemu dziecku kupna czegoś tam bo muszę kupić chrzestnicy/niakowi.

wiem, ze chrzestni sa po to by zastąpili rodziców gdy tych zabraknie. Teoretycznie. Bo niestety jedynymi osobami którym ja powierzyląbym dziecko gdyby nas zabrakło są dziadkowie. No, ew. mój brat, ale ten niestety jest po rozwodzie i mimo, ze takiego faceta ze swiecą szukać, to na chrzestnego nie mogłam go wziąć. Więc chrzestnymi zostali moja siostra cioteczna i szwagier. Czyli osoby, z którymi mamy fajny kontakt, których lubimy, którzy bedą w naszym życiu. Gdybym szukała chrzestnych którzy w pełni są swiadomi obowiązków matki i ojca chrzestnego to.. chyba nie ochrzciłabym dziecka..

chrzestni są po to aby pomóc rodzicom wychować dziecko w wierze a nie adoptować jak rodzicom coś się stanie!!! nie wiem skąd ten pomysł że jak rodziców zabraknie to chrzestni maja przejąć opieke nad dzieckiem???

tak kiedys bylo, ze chrzestni przejmowali opieke nad dziecmi dlatego wybieralo sie na nich malzenstwa teraz i tak sad przyznaje prawo do opieki i najczesciej dostaja je dziadkowie lub najblizsza rodzina (bracia, siostry) a chrzestni sa juz tylko od dawania prezentow, nie oszukujmy sie ;) dlatego nie chce nikogo na to naciagac i nie bede chrzcic dziecka, co prawda jest jeszcze drugi, duzo mocniejszy dla mnie argument zeby tego nie robic

taaak taaakkk.. pomóc w wychowaniu dziecka, a wiec teoretycznie jeśli rodziców by zabrakło to oni powinni przejąć opiekę nad dziećmi. Nie od dziś wiara nie idzie w parze z prawem które nam miłościwie panuje i oczywiscie zaden sąd nie przyzna opieki chrzestnym tylko dlatego, ze nimi są... Mniejsza z tym, wracając do tematu. Chrzest nie wyklucza pójscia na koncert. Jeśli chrzest jest o 13.45 to zdąży być na chrzcinach i najwyżej chwilkę na ten koncert sie spóźni. Chrzest to nie weselisko. Obiadek, deser, chwilke mozna pogadac i można sie zbierać. No chyba, ze planujecie niemałą nasiadówkę, sesje zdjęciową i dojazd do lokalu 30 km. pod miatsem - to musisz jej o tym wcześniej powiedzieć. Ustalcie czego oczekujesz bo inaczej po chrzcinach tylko niesmak pozostanie i sie poobrażacie.

Gość taka prawda
możecie sobie tłumaczyć w różny sposób od czego są chrzestni, ale to i tak w życiu okazuje się co innego. Rodzice chcą aby chrzestni obdarowywali ich dzieci kosztownymi prezentami itp. Natomiast co do utrzymywania dzieci, od tego są rodzice, natomiast co do pomocy, gdyby rodzicom coś się stało zazwyczaj najbliżsi opiekują się dziećmi, dziadkowie, siostry, bracia a nie chrzestni jako znajomi lub dalsza rodzina. Mąż został sierotą jako 5 letnie dziecko i co, brak jego matki go wychowywał, nie był chrzestnym, a chrzestnych poznał dopiero na swoim ślubie mając 32 lata. Także owszem chrzest w kościele, ale bez chrzestnych, niechby w końcu skończyło się to oglądanie rodziców na dofinansowywanie ich dzieci.

A nie lepiej poczekać aż dziecko samo dorośnie i się ochrzci jak będzie chciało?

no wlasnie najlepiej ale wtedy interes sie tak dobrze nie kreci i w statystykach by to tak dobrze nie wygladalo ;)

Gość pacccynka
ale macie problem do chrztu powinni byc tylko rodzice musimy brac chrzesnych rodzicow bo tak jest w naszej religii i dlatego tak robimy bo gdyby nie bylo to koniecznooscia to nikt by nie bral chrzesnych autorko nie ma nic zlego w tym ze ona chciala jechac na koncert posluchaj to dlaciebie jest wazny dzien to twoje dziecko ma chrzest a nie jej wiec ona nie musi tego tak przezywac jak ty wybralas ja no to sie zgodzila ale nie mysl ze bedzie to odczuwala jakos duchowo wiem ja tez tak milala mnie wybrano to z checia poszlam jako matka chrzesna ale nie przezywalam tego i jeszcze jedno ktoras tam napisala ze ona jest nie odpowiedzialana i powierzylas ja takiej osobie ze jakby ci sie cos stalo to ze ona nie zajmieje sie nia tego stwierdzic nie mozna jakby sie zachowala ale popatrzcie na jedno tyle dzieci wrecz tysiace sa w domach dziecka i innych placowkach i pytanie gdzie sa rodzice chrzesni tych dzieci NO GDZIE PRZECIEZ PRZYZEKALI ZE POMOGA ZE ZAJMA SIE WIEC DLACZEGO TEGO NIE ROBIA DLACZEGO NIE WEZMA DO SIEBIE wiec dajcie tej dziewczynie spokoj a pomyslcie o tym sory za bledy ale szybko pisalam

Gość do pacynki
kurwa, wiesz co to interpunkcja? 😡

Gość pacccynka
ale debilka z ciebie ale masz problem z ta interpunkcjia tu piszemy na inne tematy niz poprawna polszczyzna pustaku wejdz na inne forum i tam pouczaj