Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość actionnnnnw

ile przysluguje l4 mezowi jak ja uropdze

Polecane posty

Gość actionnnnnw

chodzi mi o to ze znajoma mi powiedziała ze jak ja urodze to moj maz dostanie na mnie 2 tyg l4 takie niby opiekncze ale gdy sie o to pytałam mamy to powiedziała ze ja ze nei pracuje to mu przysluguje tylko 2 dni

Gość z tego co wiem...
to mąż dostanie na ciebie po proodzie 2 tyg wolnego własnie to taka opieka :)

Gość a co za różnica czy
pracujesz czy nie - dziecko rodzi się tak samo i tak samo można wymagać opieki męża...

W szpitalu dadzą mężowi pewnie max 2-3 dni więc nawet nie proś :-D Jak masz dobrego lekarza rodzinnego to ci wypisze na 3 tygodnie. Mój mąż przez 3 tygodnie po porodzie opiekował się mną w domu. Wszystko zależy od lekarza.

Gość widia
ustawowe dwa dni:)

Gość damm
" Ojciec po porodzie Agnieszka Janowska 2007-01-05, ostatnia aktualizacja 2007-01-05 10:14 Jak to jest ze zwolnieniem dla ojca po porodzie? Wiem, że mąż może dostać L4 na dwa tygodnie. Będą płatne w 80%. Czy takie zwolnienie wypisuje pediatra, czy lekarz rodzinny męża? Od kiedy dostaje się takie zwolnienie, tzn. gdy żona jest w szpitalu, czy jak już urodziła i wróciła do domu? Pyta Pani o tzw. zasiłek opiekuńczy. Przysługuje on ubezpieczonemu (czyli np. pracownikowi) między innymi wtedy, kiedy musi się opiekować chorym członkiem rodziny (żoną lub dzieckiem). Taki zasiłek przysługuje przez nie więcej niż 14 dni w roku kalendarzowym. Jeśli osobą wymagającą opieki jest żona, to zwolnienie lekarskie wydaje ginekolog. Na czas, gdy żona przebywa w szpitalu, a w domu jest starsze dziecko (poniżej 8 lat), które wymaga opieki, można uzyskać zasiłek opiekuńczy na podstawie dokumentów ze szpitala zawierających datę przyjęcia i wypisu żony." http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79355,3830754.html A urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka nalezy sie ojcu dziecka 2 dni

Gość widia
dwa dni i to nie jest żadne l4,jak chce L4 to trzeba dobrze rozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym,bo niby dlaczego mąż ma brać zwolnienie lekarskie ?Urlop niech weźmie:)

Gość na pępkowe i odchorowanie
go :)

Niekoniecznie ginekolog musi wystawić zwolnienie, może to zrobić również internista. Owszem, 2 dni się ojcu należą, ale to nie dotyczy L4 tylko urlopu okolicznościowego.

A dlaczego ma brać urlop? Na chore dziecko też bierzecie urlop? Luuudzie, opamiętajcie się. Można korzystać to korzystajcie!!!!!

Gość widia
sprawa wygląda tak,że ciąża to nie choroba drogie kobietki,mój mąż był przez dwa tygodnie na zasiłku opiekuńczym jak ja urodziłam drugie dziecko.córka miała wtedy 2 lata:)

hmm moj maz niestety nie dostal nic takiego , bo polozne stwierdzily ze skoro nie mialam cc i nie bylam cieta, porod znioslam superowo to l4 dla niego sie nie nalezy :-/ nie zalezalo mi na tym zeby bral je ze wzgledu na moj porod, ale ze wzgledu na mojego synka ktory byl w domu (2,3 latka) chcialam zeby pomogl nam przez pierwsze 2 tygodnie no ale polozne uznaly ze nam sie nie nalezy moje kolezanki z sali ktore byly ciete dostaly l4 dla mezow takie l4 wystawial lekarz ktory byl przy porodzie u nas

Gość monikaaaaaaa
po cc jest 2 tyg urlopu a jak się urodzi sn to 2 dni..

Gość a niby dlaczego mąż
ma dostać L4? Przecież nie jesteś chora. Kobieto, już nie rób z siebie ofiary. Nie ty pierwsza i nie ostatnia rodzisz, a cc to dzisiaj drobny zabieg. Ależ ty młode jesteście wygodne.

cc drobny zabieg? ciekawe bo ja myslalam ze operacja no ale moze dla ciebie to jest peeling twarzy ;) poza tym wg mnie jezeli przysluguje l4 dla meza po porodzie to przysluguje i nalezy z tego korzystac, koniec kropka ;)

Gość echrrrrrr
drobny zabieg?????

Gość echrrrrrr
nos dziecko i wozek po schodach po takim "drobnym" zabiegu :o ze mna maz byl znacznie dluzej niz 2 tygodnie,ale jestesmy tylko we dwojke i nie mamy rodziny. Jednak niezaleznie od tego nie nazwalabym rozciecia macicy drobnym zabiegiem. W UK, gdzie porod jest jak najbardziej naturalnym zjawiskiem a ciaza nie jest choroba polozna kategorycznie zakazala mi znoszenia czegokolwiek po schodach przez minimum 6 tygodni a mieszkamy na pietrze bez windy.

Gość echrrrrrr
mikrodermabrazja to moze i jest drobnym zabiegiem albo laserowe usuwanie wloskow :D

Kobiety, mąż zawsze może dostać L4 na żonę. Przysługuje mu w roku 14 dni. Tak samo żona może otrzymać na męża!!!!! Poród jest jak najbardziej wskazaniem do tego. I nie piszcie głupot, że położne czy też lekarz w szpitalu TYLKO wystawi takie zwolnienie. KAŻDY lekarz rodzinny je wystawi a na dodatek łaski nie robi bo takie L4 się po prostu należy. Ktoś kto jest przeciwnikiem takich zwolnień, chyba nigdy wcześniej nie rodził i nie dochodził do siebie po porodzie. I nie ma znaczenia, czy to jest CC czy naturalny. Dwa czy trzy dni po wyjściu ze szpitala kobieta jest obolała, skołowana i na prawdę prawie nie do życia. Taka pomoc meża jest jej po prostu potrzebna. Dlaczego mąż ma wykorzystywać swój urlop, który może być potrzebny później jak chociażby przy okazji częstych wizyt u lekarzy z dzieckiem? Skoro można wykorzystać 14 dni w roku na opiekę nad członkiem rodziny, to czemu nie może to być akurat żona po porodzie? Piszecie takie głupoty, że szok. A najmądrzejsze oczywiście są te co jeszcze nigdy nie rodziły a wiedzą oczywiście najwięcej.

Gość l4 nie nalezy sie ojcu
nalezy sie tylko na chora zone ale nei na to ze zona urodzila !!!! wtedy sa 2 dni urlopu okolicznosciowego! a to ze ktos urodzil nie ejst uwazane ze jest chory, jesli zona wymaga opieki to tak, jesli lezy w szpitalu z powiklaniami, jesli nei wstaje, jesli jest po cc itp.. w innych wypadkach to jest wyludzenie l4!!! tak samo jak l4 na zdrowego czlowieka

Gość actionnnnnw
dziekuje za madre odpowiedzi mi pomoc meza jest niezbedna chociaz by dlatego ze mamy jeszcze 2 letniego syna i wyjscie gdzie kolwiek w pierwszych tygodniach byloby ciezkie chociazby dlatego ze musze wniesc wozek na 2 pietro i co jedno dziecko we wozku a drugie pod pache i na 2 pietro?? a jak wiadomo tym ktore rodzily to na pocztaku nie wolno dzwigac dlatego niech sie nei wypowiadaja osoby które nigdy nie rodzily i nie wiedza jak to jest po porodzie

Gość to ze masz drugie dziecko
nie oznacza ze jestes chora i wymagasz opieki!!!! na to nei dostaniesz l4 nigdy!!! chyba z epo znajomosci co mozna skontrolowac! rodzilam i wybacz ale maz pracowal i nie mogl mi pomoc, po co masz wylazic z domu? kto ci karze, maz moze popoludniu zalatwic pewne rzeczy konieczne, z reszta to nieistotne

Gość żadne wyłudzenie
jakie wyłudzenie, przecież lekarz dobrowolnie wypisuje, zazdrościsz czy co ? i tak jest 80% płatne, więc się straci a skąd mam wiedzieć jak się będę czuła po porodzie ? koleżanka po urodzeniu 5 kg dziecka przez ponad miesiąc nie była w stanie sama dojść do łazienki, mała założony cewnik do pęcherza i nacięte krocze, aż do odbytu, ze szpitala wypisali ją po 3 dniach, nie widzę powodu dlaczego jej mąż nie miałby wziąć zwolnienia, żeby jej pomagać, po co miał marnować urlop mój mąż jak urodzę to też będzie brał zwolnienie, bo mu takie przysługuje

Gość teraz z innej beczki xyzxyz
jakie dokumenty ma mieć mąż, żeby internista wypisał zwolnienie ? akt urodzenia dziecka czy co ? czy w szpitalu dadzą jakieś zaświadczenie, że żona urodziła ? poród to nie choroba, ale po porodzie kobieta wymaga opieki i zwolnienie na to przysługuje, a co jeśli dostanie np. krwotoku ??? teraz w szpitalach się nie cackają i w drugiej dobie wypisują do domu, nawet jak kobieta nie ma siły chodzić

Gość jak miala cewnik
to byla chora !!! tzn miala powiklania poporodowe! a urodzenie sn bez powiklan nie ejst wskazaniem do koniecznosci opieki, ludzie l4 nie przysluguje sie !!! tylko w przypadku choroby!

Gość a ja................
rodziłam 3 miesiące temu sn,w moim szpitalu jest tak ,ze jesli tylko mąż pracuje to dostaje razem z wypisem ze szpitala taki swistek jak do macierzynskiego(nie druk L4) ,na ktorym jest wypisane 9 dni opieki,ale te dni liczone są od dnia w ktory urodziło sie dziecko,mozna z tego skorzystac lub nie,jest placone 80% i jesli zachodzi potrzeba to mozna pozniej jeszcze isc do lekarza rodzinnego i wziąśc te 14 dni na żone lub do pediatry i opieke na dziecko:) i nie wazne czy sie rodziło przez cc czy sn i czy matka pracowała czy nie -kazdy tatus moze to dostac,tylko wiadomo ze od tych 9 dni trzeba odjąc te ktore sie siedzi w szpitalu np.3 i zostaje 6 do wykorzystania:)

Gość żadne wyłudzenie
a skąd mam wiedzieć, czy ja też nie będę musiała mieć cewnika ??? a koleżanka nie miała żadnych powikłań, nic takiego nie miała wpisane w kartę szpitalną, chora nie była, tylko bardzo ją bolało całe życie prywatnie do lekarzy, więc nich ZUS chociaż za poród i zwolnienie zapłaci, nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia

nie pytaj tylko korzystaj a w dyskusje z głupimi w ogóle się nie wdawaj bo to bez sensu. Ja też mam taką mała różnice między dziećmi i pomoc męża była wręcz niezastąpiona więc dlaczego miałby nie skorzystać z L4 :-D

Gość a ja..........
dostajesz wypis ze szpitala i z tym do lekarza rodzinnego lub ginekologa. moja położna sama doradzała gdzie isc i do kogo zeby mąż posiedział w domu z nami i powiedziala ze duzo osób tak robi bo to normalne ze po porodzie kobiety potrzebują pomocy ,a sytuacje życiowe są rozne!!! nie rozumiem ludzi ktorzy czepiają sie kobiet ze wykorzystują Zus!!!!!!!!!!!!!PRZECIEŻ ZUS WYKORZYSTUJE NAS CIĄGLE!!!NIE CZYTACIE GAZET ??NIE OGLĄDACIE TV??? To kiedy mamy skorzystac ze zwolnienia jak nie w ciąży lub po porodzie!!!przecież też płacimy składki i coś sie nam należy!!!!!!!!!!!!