Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezazdrosnik

Zaraz mnie zlinczujecie ale ...

Polecane posty

Gość niezazdrosnik

Nie jestem zazdrosny , ale ... Emerytura górnicza to 3000 zl na rękę ! Pytam do cholery, za co?? Po 25 latach pracy ?? i taki 45 letni facet ustawiony już do końca życia !!

Gość nie denerwaja sia
na taką emeryturę to każdy bank da minimum 200 tysięcy kredytu bez problemu

Gość niezazdrosnik
a moja matka na emeryturze nauczycielskiej dostaje 800zl!! gdzie tu logika /?

gornicy ciezko pracuja pod ziemia - a tacy policjanci, nie zadko zolnierze itp - czesto cale zycie za biurkiem, a po 15 latach emeryturka moj znojomy pracowal w policji - dorobil sie komendanta spokojnego odzialu - jest po 50tce, dostaje na reke 4500 zl i do tego poszedl do malostersujacej pracy z nudow i zarabia prawei 3tys dodatkowo

Gość niezazdrosnik
kazdy wie na co sie pisze !

Gość nie denerwaja sia
oprócz tego taki górnik czy policjant 40 letni emeryt (lata pracy liczą sie ze szkołą ) jeszcze dorabiają sobie po kilka tysięcy miesięcznie bo każdy chce zatrudnić takiego za którego nie musi płacić ZUS i innych haraczów dla państwa

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
"gornicy ciezko pracuja pod ziemia - a tacy policjanci, nie zadko zolnierze itp - czesto cale zycie za biurkiem, a po 15 latach emeryturka" może dlatego że żeby zostać żołnierzem albo policjantem dobrze jest mieć studia a żeby zostać górnikiem wystarczy być nieukiem

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
ten ze szkołą ma zawsze lżej

wszyscy zolnierze sa po studiach??? watpie i studia to nie taka mordega zeby zaraz isc na wczesbiejsza emeryture

Gość baqs
co do nauczycieli to nie uwazam ze dostają za malą pensje. pracują ze 4 godziny dziennie czasem moze troche wiecej ale na pewno nie 8 na dzien. 2 miesiące płatnych wakacji, ferie, wszystkie swięta wolne. a czy sprawa jeststresująca? niech sie postawią sie na miejscu maklera. jezeli chcieliby wiecej zarabiac to mogli wybrac normalny zawód bo za te godziny spedzony w pracy to i tak duzo

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
ale tak jest i tego nie zmienisz :) zamiast stać w bramie i walić wino mogli się uczyć to by nie byli górnikami

Gość malinka000
moj brat jest gornikiem, ojciec tez. Boli mnie to , co piszecie!!! brat poszedl do technikum gorniczego , a nie dlatego ze jest nieukiem, tylko taka jest tradycja. Jest ktos ze slaska ??? Ktos musi ten wegiel wydobywac do cholery, nie moga byc wszyscy lekarzami, albo sklepowymi, prawda ??

Gość lizkaaa
Premier obiecał dodatkowo (oprocz przysługujacych zasiłkow pogrzebowych,pieniedzy z ubezpieczenia,darmowego leczenia)50 tys.zł dla kazdej poszkodowanej rodziny. Nie zazdroszcze pieniedzy,bo lepiej ich nie miecniz przezyc taki koszmar jak Ci gornicy i ich rodziny,ale niestety wkurzajace jest jak premier tak szybko rozdaje nie swoje pienadze. Ja od 6 lat nie dostaje zasiłku rodzinnego na 1 dziecko,bo dochod na osobe przekracza ledwie (3 osoby w rodzinie)30 zł.Przez 6 lat to jest ok.40 tys zł.Jakim prawem zabiera sie pieniadze mojemu dziecku aby potem dawac peoiniadze komus kto i tak wyda je na TV,samochody etc. Bo nie wierze aby rodzina ktora ma rannego gornika i bedzie on leczony zgodnie z ubezpieczeniem społecznym wyda te dodatkowe pieniadze na jego leczenie.A rodziny w ktorych zginał ojciec lub brat lub syn co niby z tymi pieniedzmi zrobia jak nie wydadza nie nazycei,tylko na poprawe statusu materialnego pod postacia nowego TV,auta czy innych rzeczy...Te rodziny i tak beda miał renty rodzinne,odszkodowania,zasiłki pogrzebowe. Zal mi gornikow i ich rodzin,ale niestety moim kosztem ktoras z rodzin kupi sobie nowy TV.

Gość to idź zapieprzaj na kopalnię
skoro to taki miód

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
weź pod uwagę, że taki polonista oprócz kilku godzin w szkole ma jeszcze 120 zeszytów tygodniowo do sprawdzenia i często tyle samo sprawdzianów więc nie wiem czy tak mało pracuje. Co innego pan od wf to sie z tobą zgodzę ale nie matematyk czy polonista. A praca jest stresująca bo jak jasio głowe rozbiję na przerwie to ciaganie po sądach i tlumaczenie sie dlaczego nie dopilnowałaś

dobre sobie od kiedy trzeba mieć studia żeby zostać policjantem hę? kumpel zaczął studia ale ich nie skończył, zarabia 2500 zł na rękę jeździ po mieście i wlepia mandaty małolatom. Ma 34 lata i za niedługo idzie na emeryturę.

Gość lizkaaa
W dzisiejszych czasach gornik wykonuje taka smaa ciezka prace jak pracownik na budowie. Przed wojna lub po samej wojnie praca gornika była nprawde ciezka.Teraz jest wszystko zmechanizowane.A kilofami to pracownicy budowlani tez pracuja.

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
trendy światowe odchodzą od górnictwa bo jest wiele innych sposobów na zdobywanie energii. Ale nasi wykształceni górnicy protestuja za każdym razem jak ktoś zaproponuje alternatywne źródła energii bo sie boją o miejsca pracy. No bo gdzie taki nieuk co tylko łopatą i kilofem umie machać znajdzie pracę?

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
miałem na myśli stopnie oficerskie no bo to oficerowie mają takie wysokie uposarzenia rzędu 5000 zł

Gość do malinka
nie przejmuj się - polaczki to zawistni ludzie - taki naród - na całym świecie już tak o nas mówią , górnik wychodząc do parcy robi w syfie i nie wie czy wróci do domu - ci co przeżyli ostatni wypadek mają poparzenia 90% ciała i co z tego , że jest asa na leczenie ich - i tak już nie wrócą do paracy i do normalnego wyglądu i sprawności - coś za coś - jak tajk im zazdrościsz to idź pracować jako górnik i nie pierdol tu tych farmazonów o logice - do łopaty i kopaćwęgiel a nie z dupą przed kompem na babskim forum użalać się - żałosne - mój ojcic zarabiał po 10 tys ale miał jaja i wyjeżdzał w najbardziej dzikie rejony świata , pracował w temperaturze dochodzącej do 60 stopni latem fizycznie a wielu takich było co ledwo z samolotu wysiedli i zaraz wracali do domku bo za hgorąco i za ciężko - trzeba mieć jaja a jak jest się ciotą to trudno - trzeba się zadowolić tym co się ma

Gość lizkaaa
A ja mieszkam na Dolnym Ślasku,blisko miejscowosci gdzie do niedawna działała pręznie branza górnicza.Miąłm znajomych,osoby z rodziny ktorzy pracowali jako gortnicy i wiem na czym polega praca dzisiejszych gornikow.

Gość to idz na gornika
i nie zazdrość! proste: kupa kasy, szybka emerytura - każdy sam decyduje o sobie, zdecyduj ty o sobie tez i zostań górnikiem.

Gość heloooooooooo
do malinka...kominiarz tez pracuje w syfie i nie wie czy do domu z pracy wroci. Jest bardziej narazony na utrate zycia i kalectwo niz gornik i niestety tez sie napracuje,bo nie tylko czysci kominy.

Gość arcynałła
nie chcę tylko żeby zawód GÓRNIK był tak wybitnie uprzywilejowany w tym kraju inne grupy zawodowe straciły profity stopniowo lub nagle wdowa z dwójką dzieci po kierowcy który stracił życie bo zmiażdżył go tir dostaje -zasiłek pogrzebowy odszkodowanie ok 2000 zł i renty na dzieci póki sie uczą dlaczego rodziny górników dostają podsumowując po 100 tys albo więcej ? rodzina ze śląska jest inna niż rodzina z opoczna ? bezsens , wdowy w całej polsce żyją, pracują i wychowują dzieci a te ze śląska bez przerwy morde drą że im mało a mają 20 fundacji pomagających rodzinom i drą pyski że mało i mało

Gość ajdwhbvdaskjbhasd
nie potrzebuje byc górnikiem bo wolę to co robie teraz. Siedze przed kompem wydaje polecenia i bezpośrednio po pracy mogę iśc na spotkanie z dziewczyną bo nie jestem czarny jak smoła. Jak sobie ktos wybral taki zawód to niech go wykonuje i sie nie żali że ma ciężko - mógł pójść inna droga

Gość EwElInKsa
jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze !! Mój kuzyn pracował na HALEMBIE , w owym czasie, zwolnił się stamtąd, bo nie dał rady ! Nie dlatego, ze ciężko. Prawdziwy Ślązak to silny chłop! Ale o oszustwa zwiazane z metanem właśnie, o ściaganie czujników i o tych na górze, ktorzy kazali robić, bo straty będą ogromne ! Życie tych ludzi to oni mają w głębokim poważaniu. I stąd te 3 koła na rękę