Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sweet Dreams II

KOKUBINAT- jak to jest naprawdę ????

Polecane posty

Do tej pory myslałam, że żyłam w konkubinacie, bo mieszkałam ze swoim byłym, już nieistotnym partnerem. Ostatnio wsród znajomych, nawet nie wiem kiedy zaczęła się taka właśnie dyskusja i wyszło, że w konkubinacie żyją tylko te osoby, wśród których choć jedna z nich ma za sobą małżeństwo!!! Czyli jak to jest? Konkubinat to oficjalny związek partnerski kogoś, kto ma za sobą związek małżeński czy również osoby, które żyją (mieszkając ze sobą) bez ślubu? Jeśli żadna z osób nie zawarła wcześniej związku małżeńskiego, żyjąc z danym partnerem w niezalegalizowanym związku, mając z nim dzieci ...to co? żyje w konkubinacie według prawa? czy jak to już jest? ;) pytam z czystej ciekawości, bo mnie ten temat na chwilę obecną nie dotyczy, pozdrawiam:)

hej tyle co wiem to konkubinat obowiązuje ludzi którzy żyją ze sobą a nie zawarli związku małżeńskiego i nie ma znaczenia czy któraś znich była wcześniej w związku małżeńskim czy też nie

Nie ma znaczenia, czy ktoś był w małżeństwie, czy nie. To po prostu dwoje ludzi związanych ze sobą, prowadzących wspólne gospodarstwo domowe, którzy nie zalegalizowali swojego związku. "Według Sądu Najwyższego konkubinat to wspólne pożycie analogiczne do małżeńskiego, tyle, że pozbawione legalnego węzła. Oznacza o­no istnienie ogniska domowego charakteryzującego się duchową, fizyczną i ekonomiczną więzią, łączącą kobietę i mężczyznę. Konkubinat nie odnosi się więc do związków osób tej samej płci, które najczęściej określa się jako związki partnerskie. Konkubinat pełni podobną do małżeństwa rolę, przy czym brakuje mu cech sformalizowania woli wzajemnego pożycia. Prawo polskie nie reguluje konkubinatu wprost, dlatego warto zabezpieczyć swoje prawa w takim związku." (http://www.kobietaiprawo.pl/konkubinat.html)