Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość św. zosia

czym sien różni uniwersytet od akademi ??

Polecane posty

Gość św. zosia

chodzi mi o konkrety dlaczego jedno jest nazywane uniwerkiem a inna szkola akademia

Gość św. zosia
???????????????/ podnosze

Gość japiszon kudlaty
uniwersytet jest bardziej prestizowy. ma więcej uprawnień, chociażby, moze nadac tytuł dr

Gość iloscia kasy dostawana od
ministerstwa- tak to wyglada w praktyce. zeby nazywac sie uniwersytetem trzeba miec wiecej wydzialow na przyklad. tytuly doktorkie, a takze profesorskie nadaja akademie rzecz jasne tez. patrze akademinie ekonomiczne, które przekszttałcily sie w uniwerki- namnozyly wydzialow, tylko po to, zeby dostawac wiecej kasy.

Gość aha akdemie ktore teraz
sa uniwerystetami ekonomicznymi nadal maja taki sam wysoki prestiz, kadre itd. zmienila sie tylko struktura wydzialowa.

Gość niewiele osób jest szczęsliwyc
tym iż akademia to polska nazwa i w celu ujednolicenia nazw uczelni w całej europie akademie zmieniają nazwę na uniwersytet aby ich dyplomy były uznawane na świecie.uniwersytet musi mieć prawo nadawania tytułu doktora na minimum 10 kierunkach jeśli nie ma nie może mieć w nazwie uniwersytet dlatego jedne akademie będą uniwersytetami a inne nie. część uczelni nie bardzo chce zrezygnować z nazw jak sgh czy agh ale będą zmuszone aby ich dyplomy coś znaczyły podobno są pomysły nazw w stylu np. uniwersytet szkoła główna handlowa. zresztą za granicą polskie uczelnie jak politechniki od dawna są jako university of technology.

Ale słowo "politechnika" tłumaczy się na angielskie "university of technology" i tutaj chodzi o to, że to, co u nas jest Politechniką, u nich jest "University of Technology". To jest proste tłumaczenie. Politechnika kształci inżynierów, podobnie jak ich UT. Jeżeli u nich nie ma odpowiednika akademii, to jest problem.

to chodzi o słowo uniwersytet na całym świecie znaczy to samo tylko w polsce są twory w stylu akademii. uniwersytet rolniczy czy akademia też może kształcić inżynierów i nie będzie się nazywała UoT. już napisałem wyżej prawo do nazwy uniwersytet kto ma a kto nie to najbardziej prestiżowa nazwa więc akademie będą zmieniały nazwy zresztą jest taki wymóg że do któregoś roku muszą ujednolicić nazwy w całej EU.

No tak, ale w przypadku politechnik, to ujednolicenie jest już od dawna. Sorry, jestem absolwentem politechniki, więc jestem stronniczy.

nie. nie jest od dawna to też chyba będzie uniwersytet techniczny a nie politechnika.

No dobra, politechnika, którą kończyłem, zawsze, od kiedy pamiętam, była uznawana jako UoT. Inne, nie wiem. Za granicą nie mam z tym problemów.