Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedy ZUS zaczyna wypłacać

Ile trzeba czekać na wypłatę pieniędzy za zwolnienie w ciąży?

Polecane posty

Jestem na zwolnieniu w ciąży, ten miesiąc płaci mi pracodawca, przez kolejne miesiące powinnam otrzymać pieniądze z ZUS-u. Słyszałam, że na pierwsze pieniądze trzeba czekać dość długo, że nie wpływają systematycznie. Czy to prawda?

Gość mi wyplacili
bardzo szybko w pierwszym miesiacu potem bylo roznie bo mialam zwolnienie na 3 tygodnie wypisywane i takze dostawalam nieregularnie

ja też mam co trzy tygodnie. A wypłacają tyle ile masz na umowie czy najniższą krajową? A co znaczy ze miałaś nieregularnie?

Gość Ja tez bylam na zwolnieniu
I mi zus bardzo szybko przelewal pieniadze.Ja bylam na zwolnieniu przez cala ciaze.I kase dostawalam normalnie co 4 tyg.Jak zanioslam nowe zwolnienie to juz pieniadze na koncie mialam ok.Tyg.I.i tak przez caly okres ciazy.wysokosc zwolnienia wynosi 100% pensji.

dziękuję za odpowiedzi

Gość Marcellina
100% pensji ale nie wlicza się do tego premia...:( Ja przelewy dostaję z firmy, nie z ZUSu i dokładnie w ten sam dzień, jak dostawałam z pracy

Zus sam w sobie wypłaca bardzo szybko. ale u mnie np było tak,ze księgowa z firmy ociagała sie z dokumentacją do Zusu i sobie troche poczekałam.

Mam swoją firmę i na pierwszą kasę czekałam 2 miesiące, a teraz wypłacają szybko. Ostatnio dostałam przelew 15 września, w którym napisane było, że to za zwolnienie do 17 wrześnie. Czyli dostałam już na zapas. A i wczoraj przyszła kolejna porcja kasy. Tyle tylko, że ja zwolnienia mam dwutygodniowe. :)

jeśli składki na zus były potrącane zarówno z podstawy pensji, jak i z premii to od lipca 2008 roku zarówno pracodawca jak i zus są zobowiązani wypłacić chorobowe[ macierzyńskie] w takiej wysokości jak była pensja z premią.