Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocia mamusia

Po sterylizacji. Czy Wasze kotki miały spuchnięte pod raną?

Polecane posty

Gość kocia mamusia

Moja jest po sterylce 5 dni. Dziś wystąpił obrzęk pod ranką. Czy któraś z Waszych tak miała? Dodam, że nosi kaftanik, je normalnie, nie jest osowiała. Dzięki za pomoc.

Gość Moje 3 kotki po sterelizacji
nie miały żadnej opuchlizny.Powiedz mi dlaczego twoja kicia chodzi w kaftaniku??

Gość .Nie wiem
Sterylizowalam suczkę i też po kilku dniach miała opuchniete nawet zaczęła jej ropiec rana. Weterynarz powiedział że to normalne można przemywać ranę woda z mydlem woda utleniona czy spirytusem rozcienczonym oczywiście

Gość mmmfmmfm
Chodzi w kaftaniku, żeby nie rozerwała szwów, chociaż kotki nie zawsze się tymi szwami interesują. Zależy od kota. Obrzęk natomiast to bardzo niepokojący objaw i koniecznie pokaż to lekarzowi.

Gość kocia mamusia
Mojej kotecze nic nie wycieka. Chodzi w kaftaniku, bo ma założone szwy rozpuszczalne i interesowała się raną. Jutro jedziemy z nią na zastrzyk i wszystkiego się dowiem. Bardzo się boję :(

Gość ffmfmmf
Bzdura, to nie jest normalne, to znaczy tyle, że rana została zapaskudzona w czasie operacji! Miałam sterylizowanych mnóstwo zwierząt i zawsze goiło się pięknie. Dobra rada natomiast: nie spieszyć się ze ściąganiem szwów. Jak wam mówią 10 dni, to nic się nie stanie, jak pójdziecie ściągać za 12 dni. Mojemu kotu ostatnio rozeszła się zagojona niby rana. Na szczęście zabieg był drobniejszy niz sterylka, bo nie chcę nawet myśleć, to rozwalonym z powrotem brzuchu.

Gość kocia mamusia
dziwi mnie troche, że dopiero dzisiaj zaczęło się coś dziać... Nie boli jej jak dotykam i sprawdzam. Nie mam pojęcia co to. W sieci też nie moge nic znaleźć na ten temat :(

Gość siallalallalalalaaaaaaaaaaaaa
to najzupelniej norlmalne po zalozeniu szwow, jesli gorka nie jest czerwona i nic z niej sie nie sączy to nie ma czym sie stresowac. moja tez miala taka gorke i sama zaczynalam panikowac ale okazalo sie ze to normalne przy wchlanianiu sie szwow

nie wiem czy u mojej kotki byl obrzęk na ranie,bo balam sie sciagnac jej ten kaftanik,na pewno czulam lekkie wybrzuszenie w tym miejscu jak ja dotykalam.Każdą wątpliwość kontaktowałam z weterynarzem.Teraz kotka jest zdrowa i szczesliwa :) Jeśli twoja je normalnie i korzysta z kuwetki to powinno byc ok.Ale przejdz sie z nia lepiej na kontrole,na pewno nie zaszkodzi a rozwiej twoje watpliwości

Gość kocia mamusia
Byłam dziś w lecznicy w której wykonywany był zabieg koteczki. Bąbelek , który zrobił się pod ranką to osocze , które, jak zapewniał lekarz, wchłonie się i ja za bardzo panikuje :) Dostała dziś ostatnią porcję antybiotyku i teraz kontrolna wizyta między 13 a 15 października i wtedy uroczyste zdjęcie kaftanika. Póki co mam się nie denerwować i to na pewno się wchłonie bo nie jest to ani ropa ani krew. Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam !

Gość gość
mojej kotce pięknie zagoiła się ranka podczas zdejmowania szwów przeciął ją na brzuszku i dał jakąś maść do smarowania ale ranka zaczerwieniła się prawie już cała

Gość gość
powiedzcie mi kiedy najlepiej sterylizować kotkę przed czy po 1 rujce? weterynarz mówił żeby przyjść po ale słyszałam że można też zrobić to zanim wystąpi pierwsza ruja. i czy po sterylizacji kotka będzie krwawić w tych dniach kiedy miała wystąpić cieczka? pytam bo nie wiem, kiedyś miałam suczkę i po sterylizacji nadal 2 razy do roku krwawiła :/

Gość AS26
Bo sterylizacja to tylko pozbawienie samiczki płodności, dopiero kastracja (całkowite usunięcie macicy i jajników) powoduje zastopowanie cyklu.

Gość gość
Ja sterylizowałam kotkę w http://lecznica.pila.pl/. Niestety jest to zabieg, który wpływa dość mocno na zachowanie kotka i jego kondycję. Nie ma więc co się dziwić tego rodzaju obrzękom. Dopiero po kilku ładnych dniach kotek zacznie do siebie dochodzić.