Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helpless

Ratunku ! Jak pomóc osobie uzależnionej ?

Polecane posty

Gość helpless

Witam . Mam ogromny problem i z całego serca błagam Was wszystkich o radę... Sytuacja wygląda następująco : mam 17 lat . Jestem raczej optymistką , nie palę nie piję , z życiem radzę sobie nienajgorzej . Rok temu poznałam świetnego faceta [ on ma 32 lata ]. Od pierwszego momentu doskonale się rozumieliśmy , dogadywalismy , ale byliśmy tylko dobrymi znajomymi , gdyż ja w tamtym okresie czasu związana bylam z kims innym . Ktoregos dnia stwierdzilam ze muszę zerwac z moim chlopakiem , bo kocham tego Drugiego . I powiedzialam mu o moim uczuciu . Mimo ze dzieli nas ogromna roznica wieku , wiele nas łączy i mysle ze mamy szanse na szczęśliwy związek . Coraz bardziej mamy się ku sobie , ja kocham go coraz mocniej a on coraz bardziej nie moze sie powstrzymac przed okazywaniem mi swoich uczuć. Tylko że caly problem polega na tym , że on ma problem związany z alkoholem . Odkąd w życiu przestalo mu wychodzic (a to bylo jeszcze zanim sie poznalismy) pije bardzo często....ostatnimi czasy to wygląda jeszcze gorzej ! Rzadko kiedy zdarza mu się wieczór bez kieliszka , ale on oczywiscie uwaza ze tak to jest u ludzi z problemami życiowymi i że Jemu nic nie jest . Ale to go przerasta ! Wiem , że jest uzależniony i wiem ze dobrowolnie nie zechce zadnej terapii ani nic z tych rzeczy....Blagam pomóżcie mi...co ja mam zrobic ? co mówić ? co robić ? jak mu tłumaczyć , że tak dluzej nie mozna ? Wiem ze ma tylko mnie , rodzina juz dawno się od niego odwróciła...czuję się odpowiedzialna za to wszystko , bardzo chce mu pomoc .wiem ze mnie moze poisluchac tylko jak mam mu to tlumaczyc ? ;( bo zadna terapia nie wchodzi w grę - tylko rozmowa . prosze..blagam o radę ! i z gory dziękuję Wam kochani :*

sam musi zrozumieć, że ma problem, to przede wszystkim ON musi podjąć walkę z nałogiem,

Gość Ucieka do niego i to
jak najszybciej.Słonce wpakujesz się w takie bagno,że nie będziesz mogła z niego wyjść.

Gość cfbgh
nie przetłumaczysz.... ja byłam na terapii jesli jest rzeczywiście alkoholikiem zostaw go nic z tego dobrego dla Ciebie nie wyjdzie zapewniam Cie alkoholicy to manipulatorzy i egoiści myslacy wyłącznie o sobie a wkrecający cały świat naokoło siebie że to ich wina uciekaj dziewczyno