Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

całkiem normalna dziewczyna 85

dlaczego kościół uważa że sex przed ślubem to grzech?

Polecane posty

Gość no bo tak uwaza
nie musisz nalezec do kosciola, nikt ci nei kaze brac slubu koscielnego , chrzcic dziecka itd:) mam nadzieje ze pomoglam ci w tym DYLEMACIE HA HA

Ostatnio znajomy ksądz powiedział otwarcie : "Księża walczą o zniesienie celibatu".. skoro tak, to seks przed ślubem też powinien byc dozwolony.. Nie tylko seks jest zabroniony, życie z kimś bez ślubu..

w ogóle uważam że nie powinni się wtrącać do nie swoich spraw, a nie ich sprawami są tutaj między innymi tematy typu: in vitro antykoncepcja czy właśnie wyżej wspomniany i wiele innych też możnaby było znaleźć, ale dlaczego tak jest? dlaczego mimo że wierzę w Boga muszę (prawie) po każdej mszy wyjść z kościoła wkurzona bo ksiądz znowu wysyłał wszystkich do piekła za to czy za tamto, już zmęczona jestem tym tematem, a o in vitro słyszę normalnie gdzie się nie popatrzę:(

Gość TO JA POWIEM
wychodzi to z kwestii przykazania aby nie cudzołożyć. Chłopak, który nie jest mężem nie jest Twój, Bóg nie pobłogosławił małżeństwa i tym samym nie powinniscie płodzic dzieci-bo w tym celu zawiera sie małzeństwa wiec jezeli oddasz sie obcemu-cudzołożysz, a co za tym idzie może zdarzyć się dziecko.

Gość aaaaaaaaaccccccc
Bo tak sobie ustalili papież i arcybiskupi w tej sprawie :P Katolicyzm wywodzi się z chrześcijaństwa jak wiadomo i opiera się na Biblii. W niektórych sprawach KK jednak stosuje coś na co nie ma potwierdzenia w Biblii (więc mówiąc wprost: wymyśla). Wie to każdy kto raz przeczytal Biblie :P Przykładem takiego czegoś jest np. dogmat o nieomylności papieża lub istnienie czyśca (czyste pierdoły, bo dogmat o nieomylności papieża jest nawet bluźnierstwem a o czyścu w Biblii nie ma ani słowa). Niestety w sprawie seksu stanowisko KK się pokrywa z Biblią :P cóż, peszek :P

daj spokój dziewczyno, ja już dawno przestałam się martwić tymi sprawami, a swego czasu też mnie to denerwowało bo myślę tak jak ty w tej kwestii. bilans jest teraz taki, że do kościola chodzę i w Boga wierzę, ale nie uważam że wszystko co powie ksiądz jest święte i trzeba w to wierzyć. Uznaję seks przed ślubem, in vitro i takie tam. Ślub kościelny też wezmę jeśli w ogóle będzie mi to dane i dziecko (jeśli będę mieć) to też dam do chrztu. No i co z tego że wybieram co mi odpowiada a co nie? Nie nam ludziom to oceniać czy ktoś robi dobrze czy też nie, jedynie ten na górze to oceni. Jakbym miała żyć wg wszystkiego co powie ksiądz to bym chodzila w przydlugaśnych koszulinach latem żeby pół gołej łydki nie było widać. Uważam wiele rzeczy za absurdy i nie zamierzam się z nimi zgadzać. A chrześcijanką pewnie jestem, bo zostałam tak wychowana. I co komu do tego, w takich czasach żyjemy, nie chce się odwracać od Boga bo w niego wierzę, ale księża czasami ja dla mnie gadają bzdury zza króla ćwieczka. Amen.

Gość możecie na mnie warczeć
no to proste-nie musisz należeć do kościoła.Kościół stoi na straży pewnych moralnych praw i argument typu "księża sami mają kochanki" nie jest argumentem logicznym .Nikt nie zmusza cię do wiary -a jesli mianujesz się katoliczką to logiczne jest ze przyjmujesz zasady wyznawane przez Kościół

Gość ludzie czy wy wiecie
wiecie, że nie znacie przykazań??? NIKT TAK NIE WYMYŚLIŁ to przykazanie mówi żeby nie cudzołożyć- a to ksiądz nie wymyslił tylko wiadomo kto i skad to ma