Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszalejeee

Jak znowu nauczyć dziecko samodzielnie zasypiać?

Polecane posty

Gość oszalejeee

moje dziecko ma 10 mies zasypiało samo do czasu choroby, było b chore więc spało ze mną i teraz mam problem nie chce samo usypiać, traci mnie z oczu to jest straszna walka i krzyk, co mam z tym zrobić?

Gość oszalejeee
właśnie go zostawiłam w łóżeczku i się tak drze jakby je ze skóry obdzierali, masakra normalnie

Metoda stopniowego wydluzania czasu nieobencnosci mamy przy dziecku. Bedzie ciezko, bo dzieci w tym wieku nie sa "glupie", ale da sie. Zostaw dziecko same, wroc po minucie, jak placze- przytul, pociesz, powiedz, ze wychodzisz, bo jest pora spania i wyjdz. Jak dziecko nadal placze, to wroc po 3 minutach. I tak stopniowo wydluzaj czas. Badz twarda.

Gość oszalejeee
już straciłam wszelkie nadzieje, ale muszę być twarda. spróbuje ten sposób który napisałaś. Poszłam znowu do niego bo stał w łóżeczku i płakał, położyłam pogłaskałam i wychodzę znowu a on na równe nogi i wrzask, a oczy już ma na zapałkach. Wkońcu zmiękłam i zaczęłam go głaskać i usnął ale tak nie może być! Cały czas co jakiś czas otwierał oczy i sprawdza czy jestem! Kurcze a było tak pięknie to sobie narobiłam!

Gość tatus
Ta książka i porady w niej zawarte to po prostu rewelacja. Nasza 3-letnia córka co prawda została wyprowadzona z naszego łóżka, ale nie do końca. Potrafiła zasnąć tylko przy mamie (żona kładła się obok jej łóżeczka na podłodze i trzymała ją za rękę), cała operacja trwała nieraz i dwie godziny - rezultat jest prosty - żona nie miała wieczorów. Poza tym w nocy mała i tak się budziła i przeychodziła ok. 3 w nocy do naszego pokoju do łóżka. Zastosowałem metodę otwartych i zamkniętych drzwi. Pierwsza noc to był koszmar - histeria, płacz, branie na litośc - mamusiu kocham cię wrzeszczała mała, kiedy zanosiliśmy ją spowrotem do łóżeczka. Wprowadziłem system nagród - za ładnie przespaną noc rysowaliśmy rano uśmieszek w kalendarzu. Druga noc była już trochę spokojniejsza, ale szantaż trwał. Trzeciej zasnęła po półgodzinie, płacz trwał kilka minut. Czwartej nocy - mała zrozumiała, że nic nie wskóra i po przeczytaniu bajeczki żona przytuliła ją i wyszła z pokoju - zaznaczając, że jeśli mała będzie ładnie spała - drzwi zostaną otwarte, a rano będzie uśmieszek. I stał się cud. Teraz mała po kilku minutac h czytania sama wygania z pokoju. Tuli się odwraca i zasypia w 10 minut. Odzyskaliśmy wieczory, ale nie to nie jedyny zysk. Córeczka przesypia teraz spokojnie całą noc - autor książki tłumaczy, dlaczego tak się dzieje. Jest spokojniejsza i bardziej pogodna. Trochę zmodyfikowałem metodę książkową. Opiszę Wam, jak wyglądał rytuał zasypiania. Kiedy pierwszy raz kładliśmy ją spać, zaczęliśmy wyliczać, kto będzie z nią spał - jej ulubiona lala, piesek i miś. Potem czytanie i opowiadanie bajek i koniecznie przytulanie zapewnienie, że się ją kocha etc. Potem następuje ndjgorsze - trzeba wyjść z pokoju. My uspokajaliśmy małą, że zostawiamy światło w przedpokoju i zostawiamy otwarte drzwi, że jesteśmy blisko i ją słyszymy. Oczywiście pojawił się ryk - i mała natychmiast uciekła złózka. Trzeba ją w tedy zaprowadzić spowrotem - ale nie siłą itylko spokojnie tłumacząc, że musi spać sama, ze ją kochamy i jesteśmy blisko. Za karę za wstanie wychodząc z pokoju zamyka się drzwi. Co oczywiście powoduje ryk. Trzeba trzymać drzwi przez kilkadziesiąt sekund mówiąc, że jak wróci do łózka to je otworzymy. Mała wróciła i krzyknęła, że już leży. Wtedy zgodnie z obietnicą otwieramy dzrwi. Oczywiście pierwszej nocy tę procediurę trzeba powatrzać wiele razy. Ale naprawdę Warto. NAsze życie naprawdę zmieniło się na lepsze o godz. 20 mała śpi a my możemy mieć czas dla siebie. Po kilku dniah rytuał wchodzi w krew i nie ma już żadnego płaczu. POLECAM WSZYSTKIM RODZICOM. Już kilku znajomych skorzystało z moich rad i są mi wdzięczni pozdrawiam. TATA