Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawaaaaaa

Czy wystarczy certyfikat z języka by uczyć w szkole pdst, gimnazjum?

Polecane posty

Gość ciekawaaaaaa

Hej jestem na filologi hiszpanskiej (3lata-licencjat), specjalnosc nauczycielska- jesli skoncze licencjat plus magister z pedagogiki bede uczyc hiszpanskiego. Lecz czy bede rowniez mogla uczyc j. angielskiego (mam certyfikat cae, jednak nie mam zadnych studiów z tym jezykiem zwiazanych). czy magister z pedagogiki nie wystarczy? Prosze sie nie smiac, nie jestem zorientowana w tych sprawach, prosze o wypowiedz wszystkich co wiedza cos na ten temat.

Gość nie wiem ale podobno
kiedys mozna bylo, teraz chyba juz nie Swoja droga z CAE to mozesz isc do przeczkola maks poczatek podstawowki a nie gimnazjum....

Gość mialo byc ze do
przedszkola

Gość a CAE do gimnazjum
jako nauczyciel? Chyba oszalalas. Ja zdalam CAE jak mialam 14 lat (to bylo 10 lat temu, wtedy to bylo cos warte teraz- to jest nic. Wyobraz sobie teraz ze 10 lat temu niektorzy uczniowie mieli podobny poziom do Ciebie... :/ a w dzisiejszych czasach pewnie o wiele wiecej a TY chcesz ich uczyc....

Gość hjgjkhkjhui
Nie rozsmieszajcie mnie ludzie. CAE to poziom znacznie wykraczajacy ponad poziom gimnazjum...w gimnazjum nie potrafia nawet sklecic zdania podstawowego...

zajrzyj do prawa które precyzuje wymaganai do zatrudnienia na staonowsisku nauczyciela... będą wyższew studia + uprawnienia pedagogiczne więc pewnei po filologii angielskiej i ze specjalizacją znauczycielską bądź studium nauczycielskim można uczyć angielskiego po matematyce matematyki, po historii historii itd :P

Gość a i na kafeterii chcesz się
tego dowiedzieć?....hm..... żal tylko dzieciaków ,które chcesz uczyć.

Gość iziakizzzzzzzzzzzzzzzz
hej a ja mam praktyki obserwacyjne w gimnazjum( jestem na licenc. ang) i akurat na zajeciach nauczycielka przepytywala z czasu przeszłego past simple- i one nawet nie umiały powiedziec kiedy sie go uzywa nie mowiac juz o bardzo prostym zbudowaniu zdania - i one beda zdawac test gimnazjalny...:/ wiec chyba nawet te OSIOŁKI mozna byloby po FCE spokojnie uczyc. a co dopiero podstawowka

Gość znam sie to napisze
posiadacze CAE, zwlaszcza zdawanego na miejscu w Cambridge, reprezentuja znajomosc jezyka czesto znacznie lepsza od zalosnych polskich nauczycieli po kolegiach jezykowych itp. mozna uczyc nawet z FCE w mlodszych klasach, jesli oprocz tego ma sie studia humanistyczne skonczone i kurs pedagogiczny (jesli nie studiowalo sie specjalnosci nauczycielskiej). filologia angielska uczy teorii, miast praktycznego poslugiwania sie jezykiem, dlatego na lektorow do szkol jezykowych chetniej sa przyjmowani posiadacze CAE i CPE niz mgr anglistyki.

Gość Andy k.
moim zdaniem to poziom jezyka idzie w golre, ludze wyjezdzaja i ucza sie jezyka bo musza umiec po prostu porozumiec sie w pracy... jak to sie ma do innego jezyka np- jesli mam licencjat z angielskiego a certyfikat z francuskiego moge uczyc francuskiego?

Gość hjmhmjhj
posiadacze CAE, zwlaszcza zdawanego na miejscu w Cambridge, reprezentuja znajomosc jezyka czesto znacznie lepsza od zalosnych polskich nauczycieli po kolegiach jezykowych itp. Twoja wypowiedz jest zenujaca..No tak ..nauczyciele sa zalosni bo niektorzy z nich skonczyli te studia mgr ktore nie nauczycly ich mowienia tylko teorii...no tak sa zalosni, bo nie zdawali egzaminu poza Polska... To logiczne ze kazdy kto cwiczy jezyk w Anglii bedzie lepije mowil od nauczyciela ktory klepie czas Past Simple 3 lata z gimnazjalistami..ale nazywac ich zalosnymi? Zenada

Angielskiego nie będziesz mogła, musisz mieć magistra z jednej filologii i licencjata z drugiej, wtedy tak.

Gość chbaergodziki
a JAK TO JEST ZE szkolą prywatną??? w sensie zeby uczyc tez musze miec mgr filologii? bo w prywatnych roznie bywa

Gość Anija26
Nie wiem jak jest dkonca z tymi certifikatami ale wiem na pewno ze po CPE mozna uczyc w przedszkolu i w podstawowce w klasach 1-6.

Gość Sindar88
"Przywileje wynikające z posiadania certyfikatu CAE: * Certyfikat CAE zwalnia z egzaminu z języka angielskiego podczas rekrutacji na wiele krajowych i zagranicznych uczelni wyższych, * CAE jest honorowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej jako udokumentowanie kwalifikacji językowych osób, które chcą zostać nauczycielami języka angielskiego. Dodatkowo wymagane jest ukończenie kursu metodycznego, * CAE jest egzaminem posiadającym moc dawnego egzaminu państwowego z języka angielskiego na mocy postanowienia Ministerstwa Edukacji Narodowej, * CAE uznawany jest przez Urząd Służby Cywilnej za dokument potwierdzający kwalifikacje językowe pracowników polskiej służby cywilnej, * Certyfikat CAE jest dokumentem honorowanym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej przy określaniu kwalifikacji językowych przewodników turystycznych i pilotów wycieczek, * CAE jest ceniony przez wielu pracodawców zarówno w kraju, jak i za granicą.

Gość szok85
Do: 'jako nauczyciel? Chyba oszalalas. Ja zdalam CAE jak mialam 14 lat (to bylo 10 lat temu, wtedy to bylo cos warte teraz- to jest nic. Wyobraz sobie teraz ze 10 lat temu niektorzy uczniowie mieli podobny poziom do Ciebie... :/ a w dzisiejszych czasach pewnie o wiele wiecej a TY chcesz ich uczyc....' język na przestrzeni lat się nie zmienia gwoli ciekawości;] wyodrębniają się slangi itp., których zresztą w szkołach się nie uczy... gramatyka również się nie zmienia i pozostaje wciąż taka sama jak 10 lat temu. pozdrawiam

Gość childofsky
przeczytalam te wasze wypowiedzi.... i wlasnie dlatego wiekszosc "tych dzieci z gimnazjum" nie potrafi nic z ang, bo ma TAKICH NAUCZYCIELI. sama widze ten absurd, bo mam teraz praktyki w gimnazjum. nauczyciel prowadzi lekcje jez ang PO POLSKU!!! wiec jak te dzieci maja sie osluchac z innym jezykiem? przerazajace jest w tym kraju, ze ludzie bez doswiadczenia i kwalifikacji ucza : jezykow, tanca, pracuja w niektorych placowkach publicznych (po znajomosci) a nie potrafia sie wypowiedziec , nawet po polsku (np. ona juz otwarła to okno) :D narzekalam na UK, jak tam bylam, bo trzeba bylo miec sporo doswiadczenia,zeby dostac lepsza prace, ale co sie dzieje u nas?!!? eee znudzilo mi sie uczenie biologii, to moze bede uczyc angielskiego... straszne

Gość gość
Czy z certyfikatem CPE i bez filologii można uczyć szkole? A jak nie to czy można znaleźć jakąś inną pracę bezpośrednio związaną z językiem?

Gość gość
Ale mnie wkurzają osoby, które się wypowiadają bez wiedzy.. Wszystkim, którzy twierdzą, że nie można, udowadniam, że MOŻNA! Rozporządzenie z 2009r. 4) ukończyła studia wyższe na dowolnym kierunku (specjalności) i legitymuje się: a) świadectwem złożenia państwowego nauczycielskiego egzaminu z danego języka obcego stopnia II, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, lub b) świadectwem znajomości danego języka obcego w stopniu zaawansowanym lub biegłym, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne. Więcej na http://www.pearson.pl/niemiecki/reforma-edukacji/gimnazjum/ekspert-radzi-110/kto-moze-uczyc-jezyka-niemieckiego-i-angielskiego-w-polskiej-szkole.html Dziękuje dobranoc.

Gość gość
pewnie dużo zależy od pracodawcy i Twojej znajomości języka. Sprawdź w szkołach może są kursy przygotowujące do nauczania poczatkowego czy cos takiego np w www.bestcentrum.pl/ .