Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmhmmhmhmmm

nauka angielskiego - kto sie uczyl/uczy niech wejdzie

Polecane posty

Gość hmhmmhmhmmm

witam;) czy jesli ktos zna jezyk angielski na poziomie komunikatywnym - potrafi sie dogadac w sprawach zycia codziennego w kraju nie-anglojezycznym;) a ma problemy ze zrozumieniem rodowitych anglikow/amerykanow, to czy ogladanie filmow po ang. mu pomoze w ich zrozumieniu? mam nadzieje, ze za bardzo nie nakrecilam:) wiadomo, ze ktos, kto sie uczyl jezyka mowi inaczej niz rodowity amerykanin. Dla mnie oni wciaz mowia prawie, ze niezrozumiale:/ do tego duuuzo slowek nie umiem. Czy jesli z takim poziomem zaczne ogladac filmy po ang. to moge liczyc na poprawe? chociaz w obecnej chwili za duzo z nich nie rozumiem:( ale chce sie wziac za moj angielski. I czy napisy rowniez w j. ang sa konieczne do takich filmow? kazdy mowi, zeby czytac gazety, ogladac tv, filmy, ale jesli za duzo sie z tego nie rozumie...?? Jak Wy sie uczyliscie/uczycie?

Gość frentii
Oczywiscie, ze ogladanie filmow bardzo pomoze w osluchiwaniu sie. Wiesz dlaczego ludzie najszybciej ucza sie jezyka za granica? Bo sa 24h na dobe otoczeni nativami, ktorzy mowia do nich normalnym, szybkim jezykiem, to samo w tv. Na poczatku wszystko wydaje ci sie nie zrozumiale, a potem nagle cos przeskakuje i zaczynasz rozumiec.

Gość grenadinne
nie zaszkodzi. na poczatek dobre sa filmy z napisami angielskimi - latwiej zrozumiec to, czego nie doslyszalas ;)

Gość frentii
Co do napisow, to najlepiej ogladac filmy z angielskimi napisami, a potem zupelnie bez. Kiedy nie masz napisow, to zmysl sluchu automatycznie wyostrza sie.

Gość hmhmmhmhmmm
dziekuje za blyskawiczne odpowiedzi:)) na codzien mieszkam w Norwegii, dopiero ucze sie tego jezyka, wiec porozumiewam sie po angielsku i nie mam z tym zadnych problemow, ale wiadomo jak oni tu mowia po ang. - kazdy tak jak sie nauczyl, wiec to zupelnie odbiega od tego, jak sie mowi w Anglii. Jak wlaczam film po ang. to naprawde az mi glupio samej przed soba, ze tak malo rozumiem:( dlatego zaczelam zastanawiac sie nad filmami w tym jezyku, ale z tego powodu, ze malo rozumiem, to myslalam, ze moze musze najpierw pouczyc sie porzadnie slowek, bo nie wiadomo na ile moj mozg zaskoczy podczas ogladania filmow;) ale skoro tak mi radzicie... napisy oczywiscie, ze mialam na mysli w j. angielskim ciekawa jestem po jakim czasie nastapi maly kroczek w przod, przy ogladaniu 1 filmu na dzien? to glupie pytanie, ale tak mniej wiecej mozna to okreslic?:))

Gość grenadinne
nauka slowek swoja droga, a filmy swoja.. ciezko okreslic postepy w czasie, po prostu ogladaj sobie codziennie jakis serial albo film z napisami - po jakims czasie na pewno oswoisz sie z jakimis charakterystycznymi zwrotami i skladnia. jesli nie ogladalas jeszcze filmow z ang napisami, to pewnie bedziesz zaskoczona, ze tak duzo rozumiesz (jednak) ;) powodzenia!

Gość ja tam nie mam problemów
ze zrozumieniem angielskich filmów do czasu kiedy zaczynają wplatać w dialogi phrasal verbs, trochę ich znam , ale ogólnie jest ich masa i wtedy głupieję :o

Gość marika28
ja np. korzystam z kursów multimedialnych, warto zajrzeć do księgarni językowej http://jezyki-obce.nextore.pl , kursy mp3, konwersacje mp3, gramatyka, w zasadzie wszystko :) pozdrawiam

Gość hmhmmhmhmmm
dzieeekiii!! :)) ja to zawsze jestem niecierpliwa:/ no coz... bede ogladac i czekac na postepy. Filmy sa dobre, bo mozna zawsze cos na podstawie sytuacji skojarzyc. Co do napisow, to ogladalam juz tak i wiem, ze jest duzo latwiej... moze na poczatek z tymi napisami... no w koncu kiedys moze mi sie cod odblokuje:D dzieki jeszcze raz, pozdrowienia i sukcesow z jezykiem/jezykami :))

Gość maria11
ja korzystam z kursów mp3, oraz szkoła językowa ;)

Gość ankarrass
A ja znalazłam świetną rzecz do nauki konwersacji: http://www.english-by-phone.pl/ - czyli lekcje z nauczycielami przez neta :) Jak dla mnie idealne rozwiązanie. Dojazdy w tym zatkanym mieście to zmora!!!!!

No niestety z anglikami jest się dosyć ciężko dogadać, nawet znając angielski perfect - akcenty, dialekty, gwary, to wszystko zniekształca język... Ja staram się jak najwięcej obsłuchiwać w tym języku ;) Oglądam zawsze filmy z napisami, słucham dużo muzyki...Poza tym chodzę do Axona na kursy, której też dużo mi dają.

Gość MałaMi

Angielskiego uczę się już jakiś czas, ale nigdy nie miałam czasu na chodzenie na zajęcia. Więc znalazłam kurs Sharpling, który umożliwia mi naukę języka samodzielnie z profesjonalną pomocą. 🙂