Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia od teraz

proszę o interpretację wyników usg-ciąża tydzień 24

Polecane posty

Gość mamusia od teraz

BPD 57,9MM, FL 45 MM, HC 212MM, AC 179MM AFI 147 MM, JESTEM W 24 TYG. CIĄŻY.

BPD - główka - wymiar dwuciemieniowy 57,9 mm (wymiar ok jak na ten tydzien) FL - kość udowa - 45 mm (wymiar odpowiada 25 tygodniowi czyli tez ok) HC- obwód głowki 212 mm (wymiar ok jak na ten tydzien) AC brzuszek - 179 mm (wymiar trochę za mały jak na ten tydzien o jakies 2 cm) AFI - ilosc wód płodowych - w normie

Gość mamusia od teraaz
Dziękuje bardzo. A jeżeli ten brzuszek jest za mały to czy to coś poważnego? Dziecko waży 635g.

Dzis moja córcia ma prawie 2 miesiace i zapewniam, ze jest w 100% ach zdrowa :) Jeśli coś Cię niepokoi po prostu zapytaj lekarza, nie ma co martwic sie na zapas. Moja córka pod koniec ciązy mało rpzybierała na masie wg USg, a urodzila sie 5 dni po terminie z wagą 3.500g i 56 cm

Gość mamusia od zaraz
w sumie to wyniki dobre po porównaniu tylko ten brzuszek malutki ale waga chyba w sam raz. gin nic mi nie powiedzial dlatego tutaj pytam. Bardzo dziękuje za odpowiedz. :)

Waga twojego dziecka jest prawidłowa jak na ten tydzień, ale brzuszek o 2 tyg za mały. Jakie były wymiary dziecka na wcześniejszych usg? Tak mały brzuch może wskazywać na hipotrofię, jednak może też o niczym nie świadczyć. Lekarz nie wspominał że brzuch jest za mały?

Dopiero teraz widzę że gin ci nic nie mówił. W szpitalu w którym pracuję gdy hipotrofia jest ponad 2 tygodniowa (brzuch za mały o ponad 2 tyg) ciężarną przyjmuje się na oddział w celu obserwacji. Powinnaś mieć także zbadane przepływy, wydolność łozyska, aby wiedzieć czy dziecko jest prawidłowo odżywiane. Waga dziecka wyszła dobra jak na ten tydzień poniewaz ma nieco dłuższe nóżki i one wyrównały wymiary małego brzuszka.Myślę że twój ginekolog nie zauwazył nieprawidłowości i dlatego postanowił poczekać do nastepnej wizyty w celu zobaczenia czy brzuszek rośnie.

Gość mamusia od teraz
wiesz że nic nie mówil, ale jeszcze raz zapytam. czy to coś poważnego i jakie są pożniejsze zmany tzn po porodzie.

Gość mamusia od teraz
badania mialam robione w szpitalu na patologii ciazy. Poniej moj gin je ogladal juz w gabinecie, nikt nic nie mowil.

Gość mamusia od teraz
21 t.c AC=14,7 OK. 23 ,4 DNI AC=16,2

Gość mamusia od teraz
z nerwów pomylilam sie. tydzien 21 dobrze podałam. wynik ac=162mm robiony byl 8 dni wczesniej niz wynik ac=179mm

twoje wcześniejsze usg wskazują że dziecko zawsze miało trochę za mały brzuszek o około tydzień - dwa. Ale ważne że w ogole rośnie. Jeśli lekarz nic nie mówił to pewnie dlatego że widział ze zarówno serce dziecka jak i przepływy są ok i nie ma się czym martwić Dzieci z hipotrofią są znacznie mniejsze niż powinny (zwłaszcza wymiary brzuszka). U ciebie te rozbieżności nie są aż tak duże że powinnaś się niepokoić. Stawiam więc na to ze twój synek/córka jest po prostu troche chudzielcem a nie dzieckiem kwalifikującym je do podejrzeń o hipotrofię asymetryczną. Zobaczymy jak będzie na kolejnym usg

trochę się pogubiłam już:) czyli jakie w końcu były te wyniki w 21 i 23t4d?

Gość mamusia od teraz
strasznie sie przestraszylam bo to moje pierwsze dziecko i jeszcze mam klopoty z macica i grozi mi przedwczesny porod. jeszcze to ze cos z dzidziusiem jest to mnie zalamalo. lekarz mowil ze serce ma wporzadku ze sa 4 komory i bije dobrze. 2 lekarzy robilo mi te usg w roznych terminach jak podalam i zaden na to mi nie zwrocil uwagi. , ale z tego co czytalkam to wazy dobrze nawet bardzo dobrze. bo wydaje mi sie ze na ten tydzien to duzo wazy

Gość mamusia od teraz
21 tydzien ac=147mm, masa dziecka 330g (21 wrzesien) 23 i 4 t.c ac=162mm masa dziecka 495g (6 pazdziernik) 24 tydzien ac= 179mm masa dziecka 635g (14 pazdziernik)

jak na moje oko to w 21 tyg brzuszek miał za mały o około tydzień w 23 o ponad 2 tyg w 24 o niecałe 2 tyg. Lekarze nie zwrócili na to uwagi bo takie wymiary to jeszcze nie jest nic złego i o niczym nie muszą świadczyć jesli serce dziecka, przepływy i łożysko sa w porządku. po prostu twoje dziecko bedzie pewnie szczuple i wysokie:) Co do wagi to zdecydowanie nie wazy za duzo. ale tez nie za mało. musisz uwazac na jakie tabelki patrzysz w internecie bo niektore sa niemiarodajne. najlepsze są te centylowe. nie martw sie na pewno dziecko jest zdrowe. w przypadku dzieci u których istnieje podjerzenie hipotrofii zatrzymaliby cie w szpitalu na obserwacji w tym kierunku. u ciebie te roznice sa niewielkie. powiedz mi jeszcze jakiej ty jestes postury? oraz partner?

Gość mamusia od teraz
no ja do szczuplych nie naleze jestem przy kosci ale bez przesady, maz tez jest przy kosci :) wiec szczupli nie jestesmy. nie moge w goglach znalezc na czym ta choroba polega. na jednym z usg o lozysku pisze tylko tyle lozysko sciana przednia 1 stopien granuma. boje sie teraz bo jezeli mi grozi porod przedwczesny a dzidzius taki maly ma brzuszek czy to zmniejsza jego szanse na przezycie? teraz sie oszczedzam zaczynam lezec, za dwa tyg do kontroli.

hipotrofia płodu to nie choroba. hipotrofia to własnie za małe dziecko w staosunku do wieku ciazy lub za mały brzuch dziecka. przyczyny hipotrofii mogą byc rózne. najczesniej chodzi o niewydolne łozysko które w sposób niewystraczajacy dokarmia dziecko. zaleca sie wtedy odpoczynek - najlepiej na lewym boku bo wtedy przepywy miedzy dzieckiem a matka sa najlepsze. nie sadze jednak zeby twoje dziecko było hipotroficzne poniewaz wtedy z pewnoscia obserwowaliby cie w tym kierunku i cos na ten temat powiedzieli. 2 tyg za mały brzuszek to jeszcze nic takiego. Moja córka tez od około 20 tygodnia zawsze miała brzuch za mały o tydzien w stosunku do reszty ciała. Taka uroda:)

Gość mamusia od teraz
mam nadzieje ze bedzie dobrze. za dwa tyg ide na kontrole to zapytam lekarza i poprosze zeby jeszcze raz pomierzyl brzuszek. pocieszylas mnie ze to nie choroba.i ze jakos to sie wyrowna. bardzo ci dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam. teraz musze sie uspokoic dla dobra dziecka i wierzyc ze bedzie dobrze.

prosze o interpretacje wyników plissssss jestem w 34 tygodniu ciazy a wyniki pokazuja na inny tydzien na 3 wsumie na 33 tyd., na 30 i 32 tyd, tak mam napisane na badanniach , nie rozumiem tego BPD - 83mm FL - 57mm HC- 282mm prosze o odpowiedż.........