Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gitarra

zasiłek macierzyński a własna działalność

Polecane posty

Gość gitarra

dziewczyny, jak rozwiązujecie te kwestię? podwyższacie sobie podstawę składek?

Gość gitarra
płacąc składki minimalne- 60% od średniego wynagrodzenia krajowego - wychodzi mi, że mogę liczyć po potrąceniach na kwotę 1100zł/ mies. hm, na rachunki nawet nie starczy :O

Gość gitarra
mąż daje sobie radę, choć nie ma lekko. Nie w tym rzecz. Chodzi mi o to jak mądrze rozegrac sprawę z zusem. Może ktos ma jakis pomysł? wyczytałam w ostatnim numerze rzeczpospolitej, że można podwyższyć sobie podstawę składek nawet w ostatnim miesiącu ciąży, a co za tym idzie zasiłek jest wypłacany od wyższej średniej. I tu pytanie - czy ktoś się orientuje w tym temacie?

Gość to przy własnej działalności
dają zasiłek macierzyński? Łał!

Gość ja podwyższałam od drugiego
mca ciąży. w listopadzie mam rodzic.jak to wyjdzie zobaczymy.podobno mogą sie mnie czepiac i odmówic wypłącania świadczeń.czas pokaże,póki co, niedawno poszłam na zwolnienie i teaz nie wiem ile dostane tego L4.ZUS to jedna wielka niewiadomo

Gość gitarra
dają, 18 tygodni, a od nowego roku ponoć ma być to 20 tygodni

Gość gitarra
ja podwyższałam od drugiego--- a ile podwyższyłaś? do 250% podstawy ?

w sumie to nawet nie wiem ile dokąłdnie podwyższyłąm bo co miesiąc miałam podnoszone o 50%, następny mc o kolejne 50% i tak do teraz.ale obawiam sie że wiecej macierzyńskiego nie dostane tylko po powrocie będę miała stopniowo odliczane nadpłaty.tak mi sie wydaje....ale nadziei jednak nie trace na wyzszy macierzyński.

Gość gitarra
maja wprowadzic ustawę teraz, ze zasiłki macierzyńskie mają być wypłacane, nawet w sytuacjach co do których zasadnosci zus ma wątpliwości. Sprawy dopiero po rozstrzygnięciu będą ew. windykowane, ale ma być tak, że zadna nie zostanie w tych trudnych miesiącach bez kasy i te co naciągją i te co nie.

gitarra- właśnie mnie to denerwuje że oni podważają takie sytuacje.nalezy nam sie zasiłek jak psu kosc!!!!to nie jest kradzież ani omijanie prawa tylko logiczne myślenie.bo nie wyobrażam sobie żeby 200 zł miały mi starczyc na wychowanie dziecka.byłam na tym niskim zusie bo rok temu założyłam działalnosc.stac mnie było na podwyższanie skłądek to je podwyższałam...oj długo by gadac, zresztą skoro jestes na własnej działalnosci to wiesz o co chodzi.

Gość Taka Jedna ...
I mnie nastraszyłyście. Właśnie chciałam zakładac wlasną działalności a teraz mam wątpliwości... jestem w 4 miesiącu ciąży

Gość gitarra
ja nie wiem zasadniczo jednej rzeczy : jesli podstawą do naliczenia wysokości zasiłku jest średnia z ostatnich 12 miesięcy to pytanie jaki sens ma podwyższanie podstawy? skoro przy 250% podstawy wyszło mi , ze składka , ktorą miałabym zapłaciuć wynosiłaby ponad 3 tysiące złotych/mies?? i pytanie, czy przy wyższej podstawie rosnie rpoporcjonalnie również skłdka na zdrowotne? czy jest ona stała? Bo w naszej sytuacji zasiłek zasiłkiem, ale-ponad 13 % zus potrąca- pytanie na co??? bo nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, nawet na oficjalnej stronie zusu! potem potrącaja podatek dochodowy 18%, a z tego co wypłacą trzeba jeszcze samodzielnie opłacic składke na zdrowotne w pełnej wysokości.... i zostaje tyle co nic ... szlag mnie trafia, bo ponad 10 lat płace ten cholerny zus i nic z tego nie ma, nie korzystałam z L4 , tylko z powodu pobytu w szpitalu przez te lata, a teraz gdy sama jestem w potrzebie jest tylko figa z makiem :O

Gość gitarra
taka jedna a byłaś wczesniej ubezpieczona z innego tytułu? czy masz ciągłąsć ubezpieczenia?

Gość gitarra
im chodzi o to, że by powstał obowiązek wypłacenia świadczenia z zusu okres ubezpieczenia musi wynosi minimum 6 miesięcy opłacania składek. W przypadku 4 miesiąca ciąży to się raczej nie uda. Chyba ze wcześniej pracowałaś na etacie albo byłas zarejestrowana jako bezrobotna i ubezpieczona z tego tytułu

Gość gitarra
ale oczywiście najlpeioej isc do zusu i zapytać, o ile trafi sie na jakąś panią , któa zechce łaskawie udzielic odpowiedzi :O