Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taka sobie jedna dziewczyna

Proszę o pomoc w zadaniu z elektrochemii!!

Polecane posty

Gość Taka sobie jedna dziewczyna

W roztworze Cu(NO3)2 zanurzono płytkę żelazną o masie 50 g. Masa płytki po wyjeciu i wysuszeniu zwiększyła się o 0,5g. Ile gram żelaza przeszło do roztworu? napisałam reakcję: 2Fe + 3Cu(NO3)2 --------- 2Fe(NO3)3 + 3Cu 2Fe + 3Cu 2+ -------------- 2Fe 2+ + 3Cu (jonowo) ogólnie policzyłam to układem równań, ale kurcze wynik mi wyszedł inny niż w odpowiedziach powinien wyjść 3,63g. przyjełam że Fe to x Cu to y (y-x)= 0,5 tak?

Gość Proszę moze ktoś to jednak
umie zrobić :(:(:(:(

To gdzieś tyle powinno być:P.Należy zrobić tak- masę molową żelaza pomnożyć podzielić różnicę masy molowej miedzi i zelaza i pomnożyć przez te pół grama i powinien wyjść odpowiedni wynik:classic_cool:.

Gość autorka tego tematu....
nie no tak to nie wyjdzie na pewno.. nawet to policzyłam i nie wyszło ...y to jest miedź która wytworzyła się na płytce żelazowej natomiast x to jest żelazo które w postaci jonów przeszło do roztworu. To będzie jakiś układ równań bo są dwie niewiadome x i y nie wiadomo ile przeszło do roztworu ile sie na płytce wytworzyło. Tylko kurde nie wiem jaki!!! matematyk by sie przydał:P

Gość migotka18
nasraj do roztworu

Gość autorka tego tematu.....
dzięki :) ja w sumie nie pomyślałam, nigdy nie licze masy molowej po przecinku tylko zaokrąglam dlatego nie wyszlo tak dokładnie. Dziękuję za pomoc, chociaż nie rozumiem skąd się tak zrobiło:P z tego twojego zapisu:P ale policzyłam ukladem równań tak jak wcześniej robiłam tylko z dokladnymi miejscami po przecinku tak jak Ty Amant i wynik wyszedł prawidłowy:) dzięki za pomoc:)