Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczennicazałamanacałokształtem

fizyka ... 3 proste pytania

Polecane posty

proszę o odpowiedź na te 3 pytania, ponieważ nie znam prawidłowej odpowiedzi bo zdania moje i moich znajomych są całkowicie podzielone a jest to na ocenę na jutro (tzn. muszę opowiedzieć i uzasadnić) szukałam w necie odpowiedzi ale nic nie znalazłam a chce sie upewnić czy moje myslenie jest poprawne , dlatego postanowiłam zapytać ludzi mądrzejszych niż ja na tym forum ... proszę o pomoc 1. W ruchu jednostajnie przyspieszonymwartosc predkosci jest: a)równa 0 b)stala rozna od 0 c) rosnaca d)malejaca d)zadna z powyzszych 2. Pewne cialo porusza sie ruchem jednostajnie przyspieszonym prostoliniowym . Wynika stad ze przyspieszenie ciala jest : a)stale rozne od 0 b)rowne 0 c) jednostajnie rosnie d)jednostajnie rosnie lub maleje e)zadna z powyzszych odpowiedzi nie jest prawdziwa 3.Pociag jedzie ze stala predkoscia po prostym , poziomym torze wynika stad ze jego przyspieszenie a)skierowane jest zgodnie z kierunkiem ruchu b)skierowane jest przeciwnie do kierunku ruchu c)skierowane jest prostopadle do kierunku ruchu d)rowne 0 e)tego nie mozna ustalic korzystajac z powyzszych danych

No jeśli porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym, to przyspieszenie jest równe 0 w 3., bo delta v = v-v=0, bo v=const, a w końcu przyspieszenie to pierwsza pochodna prędkości po czasie.

A w zadaniu 2. a)stale rozne od 0, bo JEDNOSTAJNIE przyspieszony PROSTOLINIOWY. Moim zdaniem.

bardzo dziekuje ;) ale normalnie im dłużej się zastanawiałam tym większy miałam w głowie zament ;)

1. ok rośnie 2. a) stałe różne od 0, bo ruch jest JEDNOSTAJNIE przyspieszony 3. Jeżeli chodzi o przyspiesznie związane z ruchem pociągu to jest równe 0, bo prędkość jest stała. Jednak na pociąg działa przyspieszenie grawitacyjne które jest skierowane prostopadle do kierunku ruchu.

1. c ; 2. a ; 3. d Fizykę miałam dawno temu, więc nie ręczę za swoje odpowiedzi. Jeśli rozróżniacie na fizyce ruch jednostajnie przyspieszony od jednostajnie opóźnionego to odpowiedź 1. c powinna być OK, ale jeśli posługujecie się tylko pojęciem ruchu jednostajnie przyspieszonego to odpowiedź 1.d jest prawidłowa, ponieważ przyspieszenie może być>0 lub

sorki, coś mi ucina. miało być, że przyspieszenie może mieć wartość ujemną - wtedy mówi się na to potocznie opóźnienie.

dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;)