Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jana hana arabella

Ile wreszcie jestem w ciazy? Prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość jana hana arabella

Drogie mamy:) Mam bardzo wazne pytanko:) Niewiem ile jestem w ciazy, poniewaz przed zajsciem w nia nie mialam okresu (odstawilam tabletki i go nie dostalam i w miedzyczasie zaszlam w ciaze). Jedyne co wiem to to ze mniej wiecej 3 czerwca 2009 mialam owulacje! Moj lekarz jednak nie wzial tej daty pod uwage i okresla wiek plodu na podstawie jego rozmiaru! I w ten sposob ciaza zostala oszacowana na 25 tc. Niedawno trafilam do szpitala z podejrzeniem o zatrucie ciazowe i dokladnie mnie przebadano! Okazalo sie ze dziecko jest bardzo duze i oszacowano wiek ciazy na 29 tydzien! Moj gin dal mi termin na 15 marca, a wedlug szpitalnych pomiarow termin mam na 17 lutego, czyli miesiac wczesniej! Dodam, ze obliczony przez szpital termin porodu zgadza sie z terminem obliczonym przez mnie wedlug mojej owulacji!!!! I teraz niewiem kogo sluchac! Moja siostra jest w tym samym tyg ciazy i jej dziecko wazy 500 gr mniej! Mam duzo wiekszy brzuch od niej, juz w 15 tc czulam wyrazne ruchy (to moje drugie dziecko wiec uwzgledniam ze ruchy czuje sie wczesniej, ale bez przesady), ok 4 tyg. wczesniej niz w poprzedniej ciazy zaczely sie u mnie wszystkie dolegliwosci typu: klopoty z oddychaniem, zgaga, bole kregoslupa itd. Na doatek nie zrobiono mi przeziernosci karku bo dziecko bylo juz zbyt duze, i bardzo wczesnie zaczeto badac mnie przez brzuch, z tego samego powodu! Czy jest mozliwe ze moj gin przez wszystkie te miesiace popelnial pom ylki przy pomiarach plodu? I jakim terminem mam sie kierowac? Bo miesiac roznicy to juz lekka przesada:O Z gory dziekuje za odpowiedzi:)

Gość pod uwage bierzesz
tylko i wyłącznie termin z pierwszego usg, które robione jest między 10 a 14 tygodniem

hm... moze idz do jakiesgos prywatnego co ma supoer sprzet i niech zrobi dokładne pomiary bo 4 tyg róznicy to sporo

Gość jana hana arabella
No wlasnie chodze prywatnie do gina z super sprzetem i co z tego? Co do usg miedzy 10-14 tc to ciaza zostala oszacowana jak zostala oszacowana, mimo wszystko lekarz nie byl mi juz w stanie w tym czasie zrobic przeziernosci bo dziecko bylo zbyt duze! To nie rozumiem za bardzo, oszacowal dziecko na taki i taki tydzien, ale juz wtedy bylo duzo za duze????

Gość cosier
na pewno wiek na podstawie usg jest dokładniejszy, ktos napisał,ze pomiedzy 10-14 tyg ( ja się na tym nie znam ,ale pewnie tak) bardzo wazne tez jest zapamietanie daty kiedy poczułas pierwsze ruchy, dobrze ,ze pamietasz , bo dzieki temu tez się oblicza wiek ciazy i datę porodu

Gość hahahahahahabuhaha
A jak ty chcesz na podstawie pierwszych ruchów obliczyć datę porodu? Ja poczułam pierwsze ruchy w 25 tygodniu dopiero, a niektóre już w 16 czują. Widać, że się nie znasz.

Gość cosier
jesli jestes pewna pewna ,ze wtedy miałas owulacje , to moze twoje obliczenia sa włąsciwe Moze zdaj sie na nature , kiedy dziecko bedzie gotowe do wyjscia, a przed porodem powiedz o twojej sytuacji, kiedy miałas owulację , datę pierwszych ruchów dziecka i to jak twój doktor wyliczył datę Przedstaw całą sytuację , ale mnie sie wydaje ,ze chyba masz rację

Gość cosier
słuchaj wyczucie pierwszych ruchów jest bardzo , bardzo wazne i się nie smiej z tego Lepiej poczytaj fachowa literaturę lub zapytaj lekarzy Zawsze przed porodem tez się pytają kiedy były pierwsze ruchy I nie ma w tym nic smiesznego, a co do ciebie fakt barzdo pózno poczułas

Gość uczucie pierwszych
ruchów jest ważne ale nie oblicza się na jego podstawie nic bo to sprawa indywidualna każdej kobiety. Ruchy są o tyle ważne że na ich podstawie kobieta ocenia czy dziecko żyje. Nic na tej podstawie się nie wylicza, a ja wcale nie poczułam bardzo późno bo to zupełnie normalne żeby podczas pierwszej ciąży czuć ruchy po 20 tyg- koło 22. Kobiety często mylą ruchy dziecka z ruchami jelit.

Gość rodziłam trzy razy i nikt mnie
nigdy nie pytał kiedy poczułam pierwsze ruchy. Pytali która ciąża, który poród, czy były problemy, czy sn czy cc, czy CZUJE RUCHY DZIECKA, ale nie kiedy poczułam pierwsze. Zmień sobie tą literaturę bo w google można różne śmieci znaleźć.

Gość jana hana arabella
No ja raczej nie pomylilam ruchow dziecka z gazami w jelitach czy czyms podobnym, bo to moje drugie dziecko;) Sama sie zdziwilam ze tak wczesnie:) Juz wczesniej mialam podejrzenia ze jestem dluzej w ciazy, dopiero te badnia w szpitalu (na naprawde porzadnym sprzecie) potwierdzily moje obawy!

Gość cosier
mnie się pytali przed porodem o pierwsze ruchy płodu Podobnie lekarz prowadzacy !!!!!!!!!!!!! Literatury nie bede zmieniac , bo nie da sie zmienic czegos co funkcjonuje we wszystkich ksiazkach medycznych :-D

Gość moja droga jeśli
kiedy trafiłaś do ginekologa? ile to było tyg według ciebie a ile według lekarza?

Gość jana hana arabella
Wtedy jeszcze nie obliczalam sobie daty bo nie mialam do tego podstaw, tak jak pisalam nie mialam @. Dopiero z czasem kiedy gin powtarzal, ze dziecko jest bardzo duze (mimo wszystko nigdy nie zmienial terminu) wzielam pod uwage ta rzekoma owulacje (pisze rzekoma, bo to bylo poprostu straszne klucie jajnika, zaraz po tym bylam w ciazy). Gin ogolnie ma mnie w swoich rekach od ( wedlug niego) 7 tc:)

Gość co cosier
najpierw piszesz, ze się nie znasz na USG a teraz opowiadasz o książkach medycznych. Już Ci napisałam, ze ruchy płodu można pomylić z ruchami jelit i często się to zdarza. Poczytaj sobie to forum. Wszystkie pierworódki czują tutaj ruchy w 13-14 tygodniu a to właśnie jest ta pomyłka. Na podstawie tego co chcesz określić? Przybliżony termin, a przybliżony to autorka doskonale zna. Miesiąc w tą miesiąc w tamtą. Termin porodu wyznacza się z pierwszego USG, ostatniej miesiączki i jest dokładny tylko jeśli są cykle regularne, a w przypadku autorki odpada, owulacji jeśli się zna dokładnie jej datę, a mało kto ją zna i położenia dna macicy podczas badania.

Gość no to olej gina bo niedouk
przezierność robi się do około 13 tygodnia. Skoro on w 7 nie mógł zrobić to znaczy że coś źle wyliczył.

Gość cosier
bo na usg się nie znam Dziekuje ,ze zadałas sobie tyle trudu i przeczytałas moje posty :-D Pierworódki moga mylic ruchy jelit z ruchami płodu , ale przy regularnych cyklach lekarz nie bierze tego pod uwagę W przypadku autorki pierwsze ruchy płodu są bardzo wazne Po pierwsze napisała kiedy je poczuła po drugie juz rodziła i umie je rozpoznac po trzecie wie ,ze nie mogłam je pomylic z ruchami jelit po czwarte miesiąc to jest bardzo duzo , jesli poczuła ruchy o miesiac wczesniej to chyba mozna w jakims procencie zakładac ,ze jednak wiek ciązy jest starszy

Gość jana hana arabella
Tak zrobie oleje go, bo mnie duren nie slucha jak do niego mowie! Pojde do innego, zobaczymy co powie?

Gość cosier tak jak już pisałam
w pierwszej poczułam w 25 tyg w 2 poczułam w 13. To jest tak indywidualna sprawa, ze naprawdę żaden lekarz Ci nie weźmie tego pod uwagę w jakiś dokładnych obliczeniach. Tutaj problem stanowi to że ginekolog wyliczył wiek ciąży na 7 tydzień, a stwierdził, że jest zbyt duże żeby zrobić przezierność. Dla mnie tutaj trochę brak logiki bo nawet zakładając że przezierność robi się do 13 tyg według OM to byłby to max 10 tydzień czyli idealny czas na przezierność.

Gość cosier
autorka powinna skonsultowac sie z innym lekarzem

Gość tak powinna
ale jeśli chodzi o termin porodu to niewiele już tu wskórasz. Musisz się uzbroić w cierpliwość i tyle bo termin oblicza się z pierwszego USG, potem już jest trudno bo każde dziecko rośnie w swoim tempie. Jeśli jesteś na 100% pewna kiedy miałaś owulacje i wszystko co odczuwasz- cały rozwój twojej ciąży zgadza się z tym terminem to powiedz o tym lekarzowi. Swoją drogą nie częsta sytuacja Ci się trafiła.

Gość jana hana arabella
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi:)