Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala6h80k

CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM

Polecane posty

Gość ala6h80k

POTRZEBUJE POMOCY W 2 KRÓTKICH ZADANIACH Z CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM 1. w akapicie autor wyjaśnia , dlaczego ludzie końca XX wieku sięgają po symbole. zacytuj to zdanie. akapit: "Symbolizm narodził się we Francji, ale szybko zyskał popularność w całej Europie. W malarstwie reprezentowali go twórcy tej miary co Munch, Mehoffer czy tez Podkowiński. Tłumy zapatrzonych w Krzyk, Dziwny ogród czy Szał uniesień potwierdzają tęsknotę ludzi do pazniania tego, co głęboko ukryte. Być może znudzeni "dosłownością życia" ludzie końca XX wieku tak często uciekają się do symboli." 2. Autor twierdzi, że gdyby symboli nie bylo życie stałoby sie pełne ukrytych napięc. Podaj argumenty, ze tak jest korzystając z akapitu: "Symbole występują zwykle w formie wizualnej o reprezentują przedmioty, stany rzeczy, pojęcia. Są wręcz połączeniem duszy z przedmiotami, które wywołały nasze uczucia. Gdyby ich nie było, życie stałoby sie pełne ukrytych napięc. Symbole pomagają bowiem wyzwolic sie od emocji, których nie umiemy opanowac ani wyrazić racjonalnie. Zespalają uczucia tych, którzy rozpoznają sie w jakims wyobrazeniu i jego micie. Najwymowniejszym przykładem są symbole religijne. Gwiazda Dawida jest godłem jednoczącym wyznawców judaizmu, krzyż znakiem chrzescijan". JEST TU JAKIS HUMANISTA?? POMOCY

Gość maturka4
Przeczytaj ze zrozumieniem:D

Gość ala6h80k
no właśnie nie potrafie :( w tym 1 waham sie pomiedzy "Tłumy zapatrzonych w Krzyk, Dziwny ogród czy Szał uniesień potwierdzają tęsknotę ludzi do pazniania tego, co głęboko ukryte." a "Być może znudzeni "dosłownością życia" ludzie końca XX wieku tak często uciekają się do symboli.". a w tym 2 to juz w ogole nie wiem......... prosze pomoz ktos!! :(

Gość ala6h80k
ciekawe czy Ty umiesz odpowiedziec na te pytania poprawnie ;/ jeszcze ludzi obrażasz, Ty jestes ŻAL

1.tęsknota ludzi do pazniania tego, co głęboko ukryte, nuda spowodowana dosłownością, chęć"zabawy" żeby dotrzeć do sedna (nie zacytowałam dokładnie, dmoyśl się, który cytat) 2.Gbyby nie istniały symbole, nie bylibyśmy w stanie wyrażic wszystkiego tego, co chcielibyśmy, dlatego autor używa słowo napięcie (wydaje mi się, że chodzi o ogólną niemoc)

Gość o to własnie chodzi
by wysilić mózgownice - głupia cipo - i przeczytać to ze zrozumieniem