Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość violettaa

Czy 3 miesięczne dziecko moze tak siedziec?????

Polecane posty

Gość violettaa

Moje 3 miesięczne dziecko lubi siedzieć okrakiem na nodze męża bez podparcia plecków o jego brzuch!!!! jak go próbujemy oprzeć to sie buntuje i płacze. Chce siedzieć pod kątem 90 stopni i być podtrzymywany tylko za raczki. Czy taka pozycja może zaszkodzić jego kręgosłupowi???

wiesz kiedy dziecko może siedzieć pod takimkątem? tylko wtedy,gdy samodzielnie jest się w stanie utrzymać:)

Gość myślę ze nie powinno
się jeszcze sadzać 3 miesięczniaka. Jeśli przez kilka minut tak posiedzi raz w tygodniu to noc się nie stanie ale nie dłużej. 3 miesięczniak nie powinien siedzieć nawet z oparciem.

Gość violettaa
dzięki staram się go nie sadzać ale na leżąco nie ma szans ciagly placz. Odpowiada mu pozycja pionowa (na rekach) albo siedzenie u mnie na kolanach z podparciem. a mogę go sadzać w leżaczku???

Gość A niech placze choćby
3 godziny . W końcu zrozumie , że to nie on tu rządzi a w przyszłości nie będzie miał problemów .

Gość violettaa
a lezaczek??? tam mozna regulowac wysokosc oparcia. Czasami zdarza sie tak ze lapie mnie za raczki i sam podciaga sie do siadania

Gość sadzac w leżacxzku nie
ale mozesz go połozyć w leżaczku w pozycji półleżącej i wtedy będzie wszystko widział, albo włożyc na jakiś czas do nosidełka smaochodowego.

Gość violettaa
takie sadzanie do czego moze doprowadzic???

Gość violettaa
a jaki kąt jest najlepszy???

Gość autorko a powiedz mi
jak sie sam podciąga to niech sie podciaga ale ty nie pomagaj. ale powiedz mi czy lekarz dobrze oglądał dziecko? nie ma czasem wzmożonego napięcia mięśniowego? Bo 3 miesięczne dzieci jeszcze nie podciągają sie do siadania dopiero 4-5 miesięczniaki

dzieci sa rozne, ale bywaja dzieci bardzo silne, byc moze Twoje do takich nalezy. Czy tylko chce byc trzymane w gorze, czy tez w pozycji na brzuszku tez lubi lezec i trzyma juz wysoko glowke, a moze juz sie przewraca z brzuszka na plecki?

Gość violettaa
chodzimy na kontrolne badanie nic na ten temat nie wspominał??? hmmm a czym się to objawia??

Gość jak nic nie wspomniał to nie
ma sie czym martwić widocznie to po prostu silny chłopak/ dziewczyna. Kładź malucha na brzuszku bo z tej pozycji dobrze mu się bedzie oglądać świat. Kąt podczas lezenia na pleckach powinien być max taki jak w nosidełku smaochodowym.

Gość wzmożone napięcie
jak nic, idz do fizjoterapeuty albo neurologa, to nie normalne. Jestem fizjoterapeutką.

Gość violettaa
bywa rożnie na brzuszku leży niechętnie bardziej na brzuszku na moich kolanach :) główkę trzyma mocno, nie przewraca sie z brzuszka na plecki. Kurdę wystraszyłam się tego napięcia!!!

moja corka ma 4 miesiace i od tygodnia probuje podnosic glowke lezac na plecach na plasko. Jak ja sadzam na pollezaco na kolanach, to trzyma sie mnie za palce i podnosi do pionu. Lezac na brzuchu z 10 minut wytrzyma z wysoko uniesiona glowa. Ciekawe, kiedy sama bedzie siedziec:)

Gość mój syn jak miał
4 miesiące to się chwytał brzegów gondolki i siadał. Sam zaczął siedzieć dopiero w 8 miesiącu, ale 3 tygodnie później zaczął też wstawać. Jako 10 miesięczniak już chodził. Każde dziecko rozwija się po swojemu i nie ma co tego przyspieszać.

Gość violettaa
czyli jest nienormalne jak łapie sie za moje rece i podciaga do siadania?? ale tak nie jest za każdym razem. Czy zwykły pediatra może to rozpoznać???

Gość wzmożone napięcie
nie steresuj się, to dobry moment by ćwiczyć, będzie ok. Dzieci ze wzmozonym napięciem nie lubią leżenia na brzuchu. a jak leży na plecach odgina się w łuk?

Gość violettaa
moj syn ma skonczone 3 miesiace i jest duzym chlopcem nie wiem czy to ma cos wspolnego waga 7kg dlugi na 65cm

Gość violettaa
nie leży normalnie jak żaba :)

Gość jakby miał problemy
z napięciem to lekarz by podczas badania to rozpoznał. Nie stresuj się. Możesz na następnej wizycie zapytać lekarza o zdanie i tyle.

Gość wzmożone napięcie
jak zaba? jak to wygląda? nogi ma rozłozone na boki?

Gość do wzmożone napięcie
a jak ma wyglądać niemowlę w pampersie? jasne że ma na boki. Co w tym dziwnego?

Gość violettaa
tak ma nozki na bok rozlozone, nie na wprost. USG bioderek jest ok!!!

Gość violettaa
spotkalam sie z osoba ktora ma 3 miesieczne dziecko ktore ma juz 2 zabki chyba to jest indywidualna sprawa jak dziecko szybko sie rozwija.

Gość wzmożone napięcie
spoko, nie ma to jak diagnoza przez internet :) jak żaba to jak zaba , czyli nogi odwiedzione na maxa. ten opis jest mocno przesadzony już bardziej w kierunku MPDz. dyskretne napięcia sie tak nie objawiają. a propo lekarzy pediatrów, oni często nic nie widzą. idz do fizjoterapety i Ci rozwieje wątpliwości, po co później ma wyjsc wada postawy albo zamiast siedziec wstanie na nogi. jak Cie cos niepokoi to sprawdź.

nie znam Twojego dziecka, ale z tego co piszesz, to poprostu silne dziecko. Moj syn jak mial 3,5 miesiaca pelzal przez pol pokoju, zreszta wszystko robil bardzo wczesnie i nic mu nie dolega. Kladz swoje dziecko jak najwiecej na brzuszku, a zobaczysz jak szybko sie wzmocni. Oczywiscie to wszystko jako zabawa, nic na sile :)

Każde dziecko rowizja sie inaczej. Mój raczkował w wieku 3,5 miesiaca ;) Siedział sam ze dwa miesiace później. Pewnie, że jak go posadzić wcześniej to by siedział, tylko po co? Jak przyjdzie pora Twoje dziecko samo sobie usiądzie :) Spróbuj połozyc na brzuchu i czyms zaciekawić- pozawieszaj różne zabawki na sznurkach, porozkładaj na podłodze powinno na chwile odwrócic uwage od pozycji pionowej.