Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszny_kocur

jeszcze raz o powrocie do pracy-osoby znające choć trochę prawo pracy

Polecane posty

W myśl art. 1868 par. 1 k.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę pracownikowi, który nie decyduje się na urlop wychowawczy, a na obniżenie wymiaru czasu pracy (art. 1867 k.p.). Okres ochronny trwa w tym przypadku od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Przepis ten dotyczy zarówno matek, jak i ojców. A więc 10 grudnia kończy mi się urlop macierzyński i zamierzam złożyć wniosek o obniżenie godzin pracy. I tu mam pytanie - czy ten wniosek musi obowiązywać w moim przypadku od 11 grudnia (czyli od razu po zakończeniu macierzyńskiego), czy mogę go złożyć od nowego roku?? Chodzi o to, że po macierzyńskim mam jeszcze 2 tygodnie swojego urlopu i do pracy praktycznie wracam po nowym roku. Jeśli złożę wniosek z datą 11 grudnia to automatycznie będę miała niższą wypłatę w styczniu, a po co skoro i tak jeszcze będę na urlopie.

nie, no przecież na wychowawczy nie musisz iść od razu po macierzyńskim, a ten paragraf jest właśnie dla osób, które rezygnują z urlopu wychowawczego. Ewentualnie jak będziesz w firmie podpisywać wniosek urlopowy to złóż od razu podanie o zmiejszenie wymiaru czasu pracy, ale od dnia pierwszego po urlopie wypoczynkowym.

aha, tylko nie wiem czy jestem na czasie jeśli chodzi o prawo pracy, ale chyba tak będzie dobrze :)

Gość telefon do...
PIP i wszystko bedzie jasne-tam udzielaja porad prawnych za darmo.