Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ospa wietrzna

Moja córka chyba ma ospę

Polecane posty

Gość ospa wietrzna

Dzisiaj zauważyłam jej na pleckach 3 krostki , które ją strasznie swędzą. Mała ma prawie 3 latka. W zeszłym tygodniu miała katarek ale taki dziwny, w weekend się skończył a od poniedziałku znowu ma katar. W poniedziałek mówiła ze boli ją brzuszek i głowa, ale gorączki nie było. Wczoraj w przedszkolu pani pytała czy mała miała ospę bo u nas panuje w przedszkolu :O To na pewno ospa :O Ja nie miałam nigdy ospy, mąż i syn mieli. Czy ja sie zaraziłam już? Jak syn chorował też miał prawie 3 latka i wtedy nie zaraziłam sie. Co będzie teraz? Juz mnie wszystko swędzi :O

Gość nitka..22
jako dorosła raczej nie zachorujesz na ospę tylko pułpaśca ale mozesz też wcale nie zachorować

Gość Biszkopcik56756
Jakby to jednak była ospa (a np. u Ciebie półpasiec), to polecam smarowac zmiany Vratizolinem (bez recepty). Lekarze przepisują do smarowania zazwyczaj pudroderm, ale on jest sytasznie słaby w działaniu (mi w ogóle nie pomógł). Vratizolin poleciła mi farmaceutka (lekarze twierdzili, że żadna maść nie pomoże :O ). Zmiany szybko zeszły i nie pozostawiły blizn (u mnie to był półpasiec). Jak byłam mała chorowałam na ospę i wówczas moja mama smarowała mi zmiany jakis fioletowym badziewiem :O Do tej pory mam sporo blizn zanikowych na twarzy (żaden podkłąd tego nie zakryje), natomiast po półpaśćcu nie mam żadnych (od razu zaczęłam smarować Vratizolinem). Nie wiem czy każdemu pomoże, ale mi i jeszcze kilku innych osobom pomogło, więc warto spróbować (z bliznami zanikowymi raczej nic nie da się zrobić).

Gość Biszkopcik56756
No i lekarz pewne przepisze leki przeciwwirusowe (bodajże Heviran).

Gość ospa wietrzna
To jak się już miało ospe to drugi raz można mieć ale półpasiec? Jak to się objawia ten półpasiec?? Dzięki za rady.

Ja mialam ospe bedac w 8 miesiacu ciazy-zarazilam sie od starszej corki.Przechodzilam ja okropnie.Krosty mialam wszedzie,nawet w przelyku!Kiedy jadlam lub pilam cos cieplego-bol byl niesamowity!Moja corka dla odmiany przechodzila ja lagodnie-miala tylko pare krost wokol pasa. Z tego co wiem wirus ktory powoduje ospe i polpasiec jest ten sam.Kto chorowal wczesniej na ospe,po powtornym zetknieciu z tym wirusem moze zachorowac na polpasiec.Moja babcia miala polpasiec i pamietam ze miala straszne zmiany skorne w okolicy pasa(stad nazwa),wymiotowala i za przeproszeniem srala dalej niz widziala.Masakra!