Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justinea17

Niedoczynnosc tarczycy a zajcie w ciąze

Polecane posty

Gość justinea17

hej czy któras z was ma własnie niedoczynnosc tarczycy i sie stara o dziecko nie lecząc tarczycy? Ja własnie chce zajsc w ciaze ale nic z tego nie wychodzi:(

Gość IQ50
Po pierwsze ciezko zajść, po drugie masz prawie jak w banku że bedziesz miala uposledzone dziecko.

Gość ile dziecko ma
moja siorka ma niedoczynnosć tarczycy, ma 3 zaplanowanych, zdrowych dzieciaków

Gość justinea17
a leczyła sie na niedoczynnosc tarczycy?

Gość ile dziecko ma
nie

Gość IQ50
Jak sie leczy to inna bajka, przy nieleczonej niedoczynnosci samo zajscie w ciaze to wyczyn, donoszenie drugi wyczyn a zdrowe dziecko to cud.

Gość właściwie nie wiem
Ale dlaczego się nie leczysz? Nie bardzo mogę to zrozumieć. Też mam niedoczynność, tyle że wrodzoną. No i leczę się już ponad 20 lat. Rozmawiałam i z endokrynologiem, i z ginekologiem na temat ciąży - jeszcze nie planuję, ale za 2-3 lata - mówili, że pomimo niedoczynności mogę zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko. Muszę mieć jedynie odpowiednio dobraną dawkę leku. Ale nieleczona tarczyca rzeczywiście może być groźna dla dziecka. Moja mama najprawdopodobniej miała problem z tarczycą będąc w ciąży ze mną i nie leczyła się. Jeżeli u dziecka nie wykryje się odpowiednio szybko choroby tarczycy to rzeczywiście grozi upośledzenie. Na szczęście u mnie to wykryli i dzięki temu jestem normalną zdrową kobietą (pisze zdrową bo na co dzien nie myśle o tarczycy).

Gość justinea17
ja sie dowiedzialam o tarczycy dopiero na poczatku grudnia..

Gość IQ50
Bo nie moglas schudnąc i nie wiedzialas od czego ;) Jakie to klasyczne :D

Gość justinea17
nie prawda!! Dowiedziałam sie o tarczycy dopiero jak rodzinny mi dał skierowanie na badania anemi!!!

Gość właściwie nie wiem
Może po prostu czuła się słaba, ospała, ciągle zmęczona, senna? Niekoniecznie musiała chcieć schudnąć. Do Autorki - a lekarz nie zalecił Ci leczenia? Byłaś u Endokrynologa? Porób badania TSH, FT3, FT4, lekarz dopasuje Ci odpowiednią dawkę leku i powie Ci, czy możesz się starać o dziecko czy lepiej zaczekać.

Gość justinea17
miałam robione tylko TSH norma jest od 0,27 do 4,2 a ja mam 4,61 rok temu miałam robione USG tarczycy i wszystko było ok. bo rodzinny podjrzewał probmely z tarczyca i dlatego dostałam skierowanie na USG