Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PROBLEM.....

dostałam wezwanie do zapłaty za postój z 2005 roku

Polecane posty

Gość PROBLEM.....

czy moge się od tego odwołać??? ja nie wiem czy wtedy tam stałam i wogóle.. jak z tego wybrnąć??

Gość PROBLEM.....

Gość sassdd
a an jakiej podstawie ci dopiero teraz to przysłali co tam jest napisane

Gość PROBLEM.....
upomnienie za niezapłacony postój.. nr rejestracyjny auta mojego i dwie daty postoju z kwietnia 2005 i grudnia 2005 ---do zapłaty 108 zł..

Gość przedawnione
jest przedawnione

Gość w góręeeee
nie miałam takiej sytuacji - ale jaka po tylu latach, to tylko swiadczy o naszym kraju :/

Gość PROBLEM.....
a gdzie mogę sprawidzić że przedawnione jest?? jaki to przepis?

moi znajomi też ostatnio dostają wezwania do sądu za niezapłacone mandaty ;) przedawnione czy nie , 108 zł to nie tak dużo u mnie mają tysiące za brak prawek i takie inne :)

Gość ojej****
Zgodnie z art. 45 kodeksu wykroczeń, karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok. Jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu. Jeżeli prawomocne rozstrzygnięcie zostanie uchylone, termin przedawnienia biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia. Jeżeli w sprawie została orzeczona kara lub środek karny, nie podlegają one wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata

Gość PROBLEM.....
a ja wyczytalam ze przedawnianie jest po 5 latach .. ale czy ma sens się odwoływac??

Gość ojej****
tak przedawnienie jest 5 letnie ale wynika ono z kodeksu karnego za jak to przepis mowi inne wystepki. 30-zbrodnia zabojstwa 20-inna zbrodnia 15-wystepek zagrozony kara pozbawienie wolnosci przekraczajaca 5 lat 10- wystepek zagrozony kara pozbawienia wolnosci pozyzej lat 3 5- inne wystepki Tu stykamy sie z WYKROCZENIEM wiec stosuje sie nie kk a kodeks WYKROCZEN.

Gość ojej****
Organ uprawniony ma rok na zlozenie wniosku o ukaranie. Jezeli wszczeto postepowanie i zostal wydany wyrok ktory sie uprawomocnil przedawnienie wynosi 3 lata od uprawomocnienia a to dlatego ze w sprawie orzeczono kare w postaci grzywny. .Musisz wiedziec kiedy wyrok sie uprawomocnil.

Gość ojej****
Moglo byc tak ze wykroczenie nastapilo w kwietniu 2005 organ w marcu 2006 wystapil o ukaranie. Postepowanie ciaglo sie rok i w 2007 roku zostal wydany wyrok on sie uprawomocnil i jest wazny do np polowy 2010 roku wiec mieli prawo wezwac do zaplaty.

Gość ojej****
Moglo byc tak ze wykroczenie nastapilo w kwietniu 2005 organ uprawniony mial rok na zlozenie wniosku i zrobil to w marcu 2006 nastepnie wszczeto popstepowanie ktore sie ciaglo tez rok zostal wydany wyrok ktory sie uprawomocnil i od momentu uprawomocnienia jest wazny 3 lata bo nalozono kare w postaci grzywny. Czyli moze byc wazny np do polowy 2010 i mogli miec prawo wezwac Cie to zaplaty grzywny.

Gość ojej****
Jesli przedawnienie nie wystepuje to nalezy zaplacic grzywne i nie uchylac sie bo wezwanie do zaplaty zostalo wyslane przed przedawnieniem. Inaczej trafisz na liste dluznikow.

Gość widziały gały jak stały
przedawnione na 100% wrzuc se w google przedawnienie mandatu :P musisz napisać do sądu sprzeciw od nakazu zapłaty :) masz na to 14 dni jak nie napiszesz to bedziesz płacic :P za kase ci napisze sam :P kto wystąpił do sądu o nakaz?

Gość ojej****
Autorze Twoj wybor czy wolisz wierzyc wyedukowanemu prawnikowi czy jakiemus internaucie zwiacym sie "widzialy galy jak braly" "wrzuc se w google" nie bede komentowala tego zwrotu i poziomu wyksztalcenia owego osobnika bo na pewno nie bywal na lekcjach jezyka polskiego.