Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problem po porodzie

obniżenie szyjki macicy po porodzie

Polecane posty

Gość problem po porodzie

Urodziłam 4 tygodnie temu dziecko. Miało niecałe 3 kg, więc nie było duże. Niestety tydzień temu zauważyłam, że moja szyjka macicy znajduje się przy samym wejściu do pochwy, nie umiem wstrzymać strumienia moczu w toalecie, gdy próbuję ćwiczyć mięśnie Kegla. Położna kazała mi wykonywać te ćwiczenia. Bardzo się boję co będzie z moim życiem seksualnym. Nie wiem dlaczego tak się stało i co robić. Kontrolę po porodzie mam za 2 tygodnie. Czy przebieg porodu ma znaczenie dla obecnego stanu mojej macicy? Dodam, że mialam skurcze co 7 i 10 min bez przerwy już na 3 dni przed rozwiązaniem. Podawano mi oksytocynę, bo rozwarcie nie chciało postępować. Proszę o jakieś rady, spostrzeżenia. Naprawdę chce mi się płakać.

daj sobie jeszcze trochę czasu co? u mnie było podobnie przez długi czas, dopiero tak na ok. pół roku po porodzie (jednym i drugim) wszystko wróciło całkowicie do normy...

Gość problem po porodzie
Myślisz, że więzadła mogą się jeszcze zejść? Nie wiem, czy się dźwignęłam, czy zrobiłam coś innego. W każdym razie boję się, że mi to zostanie. Co powiedział Ci lekarz?

to samo co ja Tobie teraz... że mam uzbroić się w cierpliwość i będzie lepiej... no i miał rację :)

Gość problem po porodzie
Na długi czas przed rozwiązaniem (urodziłam 2 tygodnie po terminie) miałam opuszczone dno macicy, brzuch od dawna był nisko. Czy to też jest czynnikiem sprzyjającym takim powikłaniom? Wszędzie w internecie piszą o operacji, położna sama nie wie co ma mi powiedzieć. Tylko każe ćwiczyć i zapytać lekarza na koniec stycznia. Do tego czasu będę trwała w niepewności.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
miałam podobnie, lekarz powiedział, ze się podniesie no i tak było :) Po 2 miesiacach było ok

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nie potrzeba operacji!

Gość problem po porodzie
Dziewczyny, naprawdę to możliwe? Ćwiczyłyście też mięśnie Kegla? Tak się martwiłam... Czy Wasze życie seksualne jest zadowalające po tym wszystkim?

Gość problem po porodzie
Domyślam się, że jesteśmy bardziej podatne na takie problemy? Chciałabym mieć więcej dzieci...

Gość jak to nie jarze
tzn ze grozi Ci wypadniecie? jak to mozliwe ze jest przy samym wyjsciu????

Gość problem po porodzie
To znaczy, że jak przyłożę lusterko i rozchylę wargi, to zobaczę wejście do pochwy zatkane taką jakby wypustką lekko rozwartą. Nigdy czegoś takiego tam nie widziałam. No i popuszczam czasem mocz:O

Gość problem po porodzie
Aha, czuję też to w pochwie przy chodzeniu. Trochę załamka jak dla mnie, bo nie ukrywam, że brakuje mi mojego życia seksualnego, bycia sobą sprzed ciąży...

Gość mmmmmmmmmmmmmm
uaktualniam...po 3 miesiącach nie ma śladu po moich wcześniejszych dolegliwościach.

Gość gość
jestem 5 tyg po porodzie, również widzą swoją macicę :( ale to 3 poród, boje się że to zostanie

Gość gość
Mam ten sam problem czekam na wizytę u lekarza z tym ze jestem juz 4 miesiące po porodzie ale byłam bardzo.nacinana pi sam o***t bo porod był przy użyciu kleszczy i proznociagu istny horror nie mogłam siadac przez.miesiąc. O seksie nawet nie myślę :-( boje się. Nie muszę nawet rozchylac warg sromowech by widzieć.wejście do.pochwy tak zostało.rozciągnięte. Rozważam nad waginoplastyka szukam dobrej kliniki. Mam dopiero 23 lata jestem załamana

Gość gość
Jedną z prostszych metod leczenia obniżenia macicy jest pessaroterapia - tutaj znajdziesz więcej informacji http://pessar.pl/na-czym-polega-pessaroterapia/ - najważniejsze, to by jak najszybciej udać się do lekarza i powiedziec mu o problemie! Im szybciej rozpocznie się leczenie, tym większe szanse na szczęśliwe zakończenie :)

Gość gość
Jestem dwa i pół roku po porodzie, duże nacięcie i pęknięcie, na pierwszej wizycie kontrolnej lekarz mówił mi, że zauważył obniżenie się macicy i pochwy jednak nie odczuwalam żadnych dolegliwości. U lekarza byłam na kontroli trzy miesiące temu, było ok. Dziś po dłuższej wizycie w toalecie wyczułam szyjke macicy jakieś dwa cm od ujścia pochwy. Jestem przerażona! Boję się ruszać! Czy taki stan kwalifikuje się do leczenia zachowawczego?

Gość gość
musisz iść do lekarza znów.