Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinudx2

Takie nietypowe pytanie o owulację i ciążę...

Polecane posty

Gość kinudx2

Mam takie nietypowe pytanko.Czy jeśli w tym tygodniu zaprzestałabym brania tabletek anty i w sobotę kochałabym się z mężem ,to czy do tego czasu (w 6 dni) od odstawienia wystąpiłaby już owulacja ?? Jak to jest z tą płodnością po pigułkach...?

Gość jhf.khug
podnoszę bo mam ten sam problem.

Na 100% nie będzie wtedy owulacji. Po kilku dniach powinna być miesiączka, chyba że chcesz odstawić w trakcie opakowania. Wtedy to już w ogóle poczekasz na miesiączkę długo i nie będzie owulacji. Poza tym staranie o dziecko po odstawieniu pigułek to kiepski pomysł, jeśli brałaś je latami. Ja czekałam 5 miesięcy, bo miałam mega burze hormonalną. Znam wiele przypadków szybkich ciąż po tabletkach kończących się poronieniem. Sądzę, że lepiej nie ryzykować

Gość jhf.khug
minia, dziekuje za odpowiedz 🌼 Ja musiałam choc na miesiac odstawic tabletki, bo nie pojawiła się @ w przerwie. Lekarz stwierdził, że nie ma się co złuszczac bo błona sluzowa macicy jest w zaniku:O Praktycznie nic nie ma. Blister zakonczyłam normalnie i w 6 dzien od wziecia ostatniej pigułki kochaliśmy się z prezerwatywą, ale... pękła:O na szczęście mój partner nie skonczył we mnie... ale obawy jednak mam:O

Gość kinudx2
Jestem w trakcie 2 opak dopiero , więc nie wiem jak z tą owulacją może być w moim przypadku

dziewczyny myślę, że jeśli odstawi się tabletki w trakcie, to i tak jajeczkowanie zostało zahamowane. Sądzę, że po kilku dniach powinna przyjść @, ale pewności nie mam :)

Przy odstawieniu tabletek bez wykończenia opakowania - owulacja może wystąpić w każdej chwili ponieważ tabletki nie hamują wzrostu samych pęcherzyków, chronią natomiast przed samym ich pęknięciem a to też nie zawsze ma miejsce, stąd dodatkowy czynnik zagęszczający śluz i niedopuszczający do rozrostu endometrium. W prypadku nagłego przerwania - pęcherzyk może pęknąć już po 48-72 godzinach.Jeśli chodzi o zakończenie brania tabletek, kiedy wzięło się wszystkie z opakowania - owulacja może najwcześniej wystąpić 8 dnia po ostatniej tabletce. I nic do rzeczy nie ma tu krwawienie z odstawienia, bo ono występuje z powodu gwałtownej zmiany poziomu hormonów i nie przeszkodzi w wystąpieniu owulacji.Jeśli ktoś współżył 6 dnia po zakończeniu opakowania, to ryzyko ciąży jest realne choć nikt nie określi szans, bo każdy organizm dochodzi do siebie w różnym tempie. U jednej owulacja wystąpi w 8-10 dni po ostatniej tabletce, u innej dopiero po 3 miesiącach.