Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asioolek

Tabletki antykoncepcyjne - watpliwosci

Polecane posty

Witam :) Zastanawia mnie skuteczność tabletek antykoncepcyjnych - zwłaszcza Yasminelle ? Co o nich sądzicie? Zmieniam Novynette na Yasminelle, ale obawiam się, że zajdę przy nich w ciąże.. Na temat Yasminell sa różne opinie - przyznam, że zaczynam się bać..

Gość kiciii
Yasminelle mają taką samą zawartość ee co Novynette. Jeśli przy prawidłowym stsowaniu Novynette nie zaszłać w ciążę, to przy Yasminelle także nie zajdziesz. Ja ostatnio także zmieniłam Novynette na Yasminelle, to moje pierwsze opakowanie. Czuję się dobrze, choć na początku bolała mnie trochę głowa i byłam zmęczona, miałam też mdłości (Yasminelle są strasznie gorzkie, Novynette nie musiałam popijać wodą, tylko normalnie połykałam, a Yasminelle trzeba popijać, bo jest niedobra :() Co do skuteczności, to ja im ufam.

Dziękuje Ci :) Zaczęłam czytać różne opinie i byłam przerażona.. :( Yasminelle posiada: Estrogen - 0,020 mg/tabl. Progestagen - (drospirenon) 3 mg/tabl. Natomiast Novynette: Estrogen - 0,020 mg/tabl. Progestagen - (dezogestrel) DSG 15 Głownie przeraził mnie ten drugi hormon, ponieważ jest jakimś 'odpowiednikiem' .. :/

to nie jest odpowiednik. to po prostu troche inna substancja. działa w zakresie terapeutycznym tak samo, ale - ponieważ ma budowę podobną do związków moczopędnych - nie powoduje zatrzymywania wody w organizmie. generalnie gestageny w tabletkach są różne, czy to lewonorgestrel, czy dezogestrel, czy norgestimat, czy drospirenon... działa to wszystko tak samo. jednak ma inne działania dodatkowe (typu ten "niepuchnący" drospirenon), dzieki czemu kazda kobeita moze dostac takie tabletki jakie beda jej najbardziej służyc.

Gość lajlajj
Hmm, dobre są.

Gość ha ha ha to ja
a czemu zamieniasz?