Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

CarmeLove Usta

spirala.jaka? czy skuteczna? wady i zalety.

Polecane posty

poradzcie cos mamusie. jestem juz rok po porodzie i nie stosowalam zadnej antykoncepcji oprocz prezerwatyw. mam dosc. mysle o spirali. polecacie? wasze opinie. doswiadczenia. jaka skutecznosc?

ale Ty mnie źle zrozumiałaś :O chodzło mi o to,że jeśli nie jesteś pewna czy chcesz spirali, to poczytaj sobie o innych formach zabezpieczania, tyle, nie zamierzałam być złośliwa :(

ja od kwietnia 2009 mam zwyklą miedzianą bez hormonów. u mnie sprawdza się super. nie mam żadnych dolegliwości związanych z jej "posiadaniem", zadnych stanów zapalnych czy czegoś takiego. jest dla mnie bardzo wygodna, nie muszę pamiętać o prezerwatywie, czy tabletce. zreszta ja miałąm dosć hormonalnych środków (przed ciażą przez 6,5 roku brałam tabletki anty). jak na razie skuteczność 100%, czyli żadnej wpadki :P zobaczymy jak będzie dalej. jedyne niedogodnosci to dłuższy, bardziej obfity i boleśniejszy okres. choć szczerze powiem nie pamiętam juz jaki miałam okres bez tabletek, więc być może jest taki sam jak przed nimi, tylko przyzwyczaiłam się do małych, skąpych plamień.

a...to sory... no wlasnie nie bardzo wiem czy jej chce. ale kilka osob mi ja poleca. mowia ze dobra metoda. i skuteczna.. ale to jednak cialo obce w moim... a ten zastrzyk? chwalisz sobie/ dobrze sie po nim czujesz/ kiedy sie go bierze/ i cena?

Co Ty gadasz :) a gdzie sie go wykonuje? U ginekologa? Rozreguloewal Ci on moze cykl? Przepraszzam autorke, ze wpiepszam sie z buciorami nie na temat ale chcialam sie tylko tego dowiedziec :D

napisałam wyżej co do ceny i częstotliwości iniekcji, ja jestm zadowolona i to bardzo, nie mam w ogóle okersu, świetnie się czuje, z libido tez jest ok, a nawet mam wieksza ochote bo wiem ze jest bezpiecznie :)

Ja tez mysle nad wkladkazwykla miedziana, Agatko, powiedzno ile placilas za swoja?

a i płaciłam 350 zł, wraz z wizytą i usg. mam spokój na 3 lata (niby spirala jest na 5 ale ginekolog mówiła ze dobrze jest ja po 3 wyjąć), choć i tak nie wiem czy szybciej nie wyjmę zeby o rodzeństwo dla synka się nie postarać :)

Ale, ze jak tak bez okresu... Uuuu to sporo zastrzyk miesza w organizmie :) To dopuszczalne nie miec miesiaczki? Wyjasnij bo sie nie znam.

tak, to jest normalne przy zastrzyku i mozna tak miec, tylko musisz regularnie sie badac i to wszystko, ja robie cytologie, usg dopochwowe, badania krwi i co drugi raz lekarz mnie bada na fotelu

Agatka, ja tam chce miec spokoj na najblizsze minimjum 10 lat :D Mysle nad spirala lub zastrzykami wlasnie, kolezankamnie oswiecila ze jest cos takiego ;]

no ja wlaśnie nie chcę mieć takiego spokoju :P ja zastrzyków nie chciałam, bo naprawdę miałam dość ingerowania hormonami. wiem że spiralka też ma wielu przeciwników, ale ja się zdecydowałam i jak na razie nie żałuję.

ja mam mirenę:) wkladkę z hormonami-koszt ok 700zl spiralka + założenie średnio ok 200 zł.Jest bardzo dobrze.pierwsza nosiłam 5 i pół roku od roku mam drugą:)zaleta-największa skuteczność antykoncepcyjna ze wszystkich środków dostępnych na rynku.wadą jest chyba tylko cena, bo trzeba wyłożyć jednorazowo ok 1000 zł ale biorąc pod uwagę,że ma się z głowy myślenie o antykoncepcji na kolejne 5 lat to wydatek raczej niewielki