Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Efekt pigmaliona

Znaleziony telefon, jakie konsekwencje?

Polecane posty

Gość Efekt pigmaliona

Znalazłam komórkę, która leżała na ziemi ponad tydzień (wiem, bo przechodziłam obok niej codziennie, a trasa do ruchliwych nie należy - chaszcze i las), żadnej karty w środku, baterii też nie było, więc po tych kilkudziesięciu dniach go wzięłam, bo stwierdziłam, że ktoś wyrzucił (posłużyłam się swoim przykładem - jak noszę komórkę to z pełnym oporządzeniem, a nie samą obudowę i wnętrze, więc założyłam, że większość tak robi :o). Teraz się zastanawiam czy jeśli ktoś rzeczywiście go zgubił, a ja nie oddam policji to czy mogą go jakoś namierzyć? Nie wiem na czym to polega, ale pewnie komórki w trakcie używania wysyłają swój własny oryginalny sygnał, który przechwyca policja, a wtedy to już trzy minuty i mam w domu antyterrorystów czy inne cbś (wyolbrzymiam, ale naprawdę się boję). Jak to działa? Wiem, że zaraz posypią się teksty o złodziejstwie, ale w takiej sytuacji znaczna większość biłaby się z myślami o własnej korzyści, a korzyści społecznej szczególnie jeśli telefon leżałby na odludziu kilkanaście dni i nikt by się nim nie interesował.

jesliz gloszona byla kradziez to gdyby policja sprawdzajac cie sprawdzila ten telefon, wiedzialaby od razu ze jest z kradziezy

Gość LoBoToMiA
Kto GUBI telefon bez karty i bateri ;) Ktos go najzwyczajniej wyjebal :D

Gość prowocation
0/10

Gość a jaki to telefon

Gość LoBoToMiA
Moga namierzyc.... tylko to sie robi w przypadku powaznego przestepstwa a nie zgubionej czy ukradzionej komorki - za duzo filmow , za duzo ;)

Gość Efekt pigmaliona
No właśnie też się zastanawiałam kto nosi telefon bez baterii i karty w środku, ale różni ludzie po świecie chodzą i różne upodobania mają. A telefon jest całkiem sprawny, jedynie klawiatura się trochę zacina, więc to mnie dziwi podwójnie :P Boże, może to jakaś zasadzka, spisek jakiś czy coś 😭 A tak serio, to chyba rzeczywiście za dużo filmów oglądam, bo już spać po nocy nie mogłam słysząc syreny policyjne, jestem pojebana! :D Ło matko, z tym sprawdzeniem to kicha, niby mnie nigdy nie sprawdzili, ale ja tak mam, że jak coś zrobię i to ukrywam, to oni zawsze wiedzą i pewnie mnie sprawdzą jak zacznę używać tego telefonu :o

Gość zaciekawienie
jak sprawny telefon i w miarę nie zniszczony to raczej nikt madry nie wyrzuca. pewnie pochodził z przestępstwa. Ja bym go wyrzucił tam gdzie leżał

Gość Efekt pigmaliona
I żadna prowokacja, nie umiem prowokować :( A telefon to zdezelowana zewnętrznie Nokia N70, przecież taki telefonik to kupę kasy kosztuje, więc to drugi argument przemawiający za tym, że pewnie ktoś go zgubił. Chyba jednak oddam się w ręce policji :P

Gość LoBoToMiA
Wyciaga sie karte i baterie z telefonu ktorym "cos sie nawywijalo" ktos dzwonil ze bomba w szkole albo ze prezydenta w dupe zaladuje ;) bardzo mozliwe ze szukaja tego telefonu i odwiedza cie smutne twarze :D

Gość Efekt pigmaliona
I tak pewnie pójdę siedzieć, bo panowie policjanty stwierdzą, że wciskam im kity i że ukradłam, a nie znalazłam. Odniosę go w te chaszcze lepiej, tylko odciski palców wytrę 😭 Zaczynam pisać w klimacie prowokacji, chybam pijana :( Może ktoś ma jakieś propozycje co mam ze sobą i tą zdobyczą zrobić?

n70 to juz nie taki nowy model jak masz sie tak stresowac to odnies ja tam gdzie znalazlasz

Gość czyzby ktos pisal
dzis egzamin z metodologii ze statystyka??;p efekt pigmalion, heheh ;] galatei i golema dodam jeszcze lol

Gość LoBoToMiA
Skad na poczekaniu wzielas baterie do N70 ;) akurat psiapsiolka ma ten model ? ;) a weeeeeeez

Gość LoBoToMiA
A wieeeeeeeem, politechnike studiujesz i podlaczylas kabelkami do akumulatora w samochodzie, no to wszystko jasne :classic_cool:

Gość Efekt pigmaliona
hmmmm...rozbiera mnie coraz bardziej :) chcica ma sie rozumiec :D jakiś pan chetny ?

Gość Efekt pigmaliona
A co ma model do baterii? Mam Nokię 6600, jak włożyłam do znalezionej to działa. Jedynie ładowarki nie ma, bo to 6600 ma grubsze. Chyba odniosę, bo ja jestem panikarą, mam manię prześladowczą i wszędzie węszę spiski :P Egzamin z psychologii społecznej, metodologia przede mną 😭

Gość Efekt pigmaliona
Wejście grubsze ma znaczy się :P

Ukradli mi prawie rok temu telefon. Byłam na policji. I co?? Nic. Co najwyżej mogą znaleźć go przypadkiem rewidując jakąś patologię. I tyle bo sprzętu namierzającego nie mają:P Mimo, że nowsze telefony da się namierzyć. Ale w USA nie żyjemy..;p

Gość czyzby ktos pisal
ale na I roku nie ma o efekcie pigmalion:P to jest na 2 :P a ps spoleczna - najprzyjemniejszy egzamin;]

Gość kktty
a gdzie dokladnie znalzzlas ten telefon? ostatnio mi ukradli

Gość ja bym odniosła na komisariat
Wystarczy, że uruchomisz telefon, nieważne że z Twoją kartą - jest namierzalny. Jeśli jest kradziony, spodziewaj sie Panów z legitymacjami o 6 rano. Zabiorą telefon, spiszą protokół jak weszłaś w posiadanie aparatu i pójdą sobie. A za 2-3 tygodnie dostaniesz wezwanie na sprawę o bezprawne przywłaszczenie. Mój znajomy tak miał. Tylko, że u niego była taka historia, że pracował jako taksówkarz i mu dziewczyna na kurs zapłaciła telefonem bo nie miała pieniędzy. Przy nim swoją kartę wyjęła i oddała telefon. Wymienili się numerami bo chciała następnego dnia wymienić telefon na pieniędzmi za kurs. Nie zadzwoniła. A numer który podała był wyłączony. Więc kolega dał aparat zonie i ta niczego nieświadoma z niego korzystała. Po 3 tygodniach do kolegi zapukali Policjanci Z Wydziały Kryminalnego. Okazało się, że telefon został ukradziony dosłownie miesiąc wcześniej w sąsiednim mieście. Policjantów nie interesowały tłumaczenia. Powiedzieli, ze zarówno znalezione, jak i inne telefony w których posiadanie wchodzimy a są bez papierów trzeba zanieść na Policję bo inaczej jest to bezprawne przywłaszczenie i jakiś tam jeszcze paragraf związany z paserką.

Gość Efekt pigmaliona
No to już mamy przeszukanie i sprawę w sądzie, a to wszystko zmierza do jednego, czyli do więzienia. Dramat, odniosę to na policję, bo jeszcze mi tragedię sprowadzi na głowę, a że ja przyciągam nieszczęścia to już w ogóle :( kktty - jakiego rejonu nie podam, to powiesz, że tam zgubiłaś. Nie ufam takim sytuacjom 😭 czyzby ktos pisal - o efekcie pigmaliona miałam w ramach psychologii społecznej, a że na pierwszym roku jestem to tak mi się to wszystko wiąże. I to był chyba najgorszy egzamin dla mnie, bo w tematach społecznych jestem tępą dzidą niestety. Metodologia to chyba na drugim jest, ale jak tak dalej pójdzie to pierwszego nie skończę :D A podsumowawszy, mam co chciałam, idę się przejść na komendę, bo niebieskich mundurków na głowie mieć nie chcę. Najwyżej mnie wsadzą już dzisiaj, jeśli nie uwierzą, że ja tak z dobroci serca :P

Gość kktty
w woj. swietokrzyskim moze ?

do Urocza21 Żyj dalej w słodkiej nieświadomości. :) Nawet Ci się nie śniło jakim sprzętem dysponuje nasza Policja. A Twoja komórka może się nie znalazła bo już dawno jej nie ma na terenie kraju!

Gość Efekt pigmaliona
W mazowieckim. Trzymam kciuki, żeby się znalazł, jak tak czytam co tu mi piszą, to szanse chyba są :P

Gość Efekt pigmaliona
Wracam za godzinę, życzcie szczęścia i trzymajcie kciuki, żebym nie musiała zakładać biżuterii w postaci bransoletek 😭

Przeszukanie nie! No coś Ty. :) Zachodzą do domu, legitymują się i pytają czy może masz telefon i czy możesz go pokazać. Jak im się numer imei zgadza to zgarniają komórę i spisują protokół. No i nie więzienie. Najwyżej grzywna jakaś. Ale papiery masz już zapaskudzone.

Gość i myslisz ze on jeszcze
dzialac bedzie? lezac w takich warunkach tydzien? No chyba, ze jakis z tych pancernych :P