Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

teraz czas na mnie

chcialabym ugotowac naprawde dobry bigos

Polecane posty

dlatego potzrebuje rady.jeszcze nigdy nie robilam wiec prosze jak do "kretynki" :P nie no czytalam pare przepisow np ze dodac jakies mieso ale jakie wolowe wieprzowe,moze byc karkowka np?dusic w calosci z kapusta a pozniej pokroic czy najpierw pokroic i dusic?a do tego jeszcze kielbasa? hmmm? prosze bardzo o przepisy od podstaw i z gory dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okiennica
wszysto zależy jaki bigos lubisz - czy taki bardziej dietetyczny - to moze być np . z killbasa i pałkami z kurczaka - czy bigos wląściwy - czyli z wolowiną , boczkiem i kielbasą ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze taki normalny(czyli nie dietetyczny-poroniony pomysl z tym dietetycznym) domowy.ehh pamietam ten smak domowy.mniam.tyle ze nie wiem jakie mieso sie tam dodawalo wiadomo ze troszke tez bylo sprzatanie lodowki bo w domu sie nie przelewalo.napewno byla kielbasa chce taki swojski...z tego co wiem boczku tam nie bylo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurza
ja polecałabym dziczyznę, zamiast wołowiny, za to kiełbasa lepsza jest sklepowa - więcej tłuszczu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurza
poza tym suszone grzyby i śliwki, dużo przypraw (jałowiec, ziele angielskie, pieprz). Podobno powinno się gotować osobno kiszoną kapustę i surową, wymieszać dopiero po ugotowaniu (wtedy szybciej się gotuje). Ja gotuję bigos na raty, przez dwa dni. Jak się gotuje po raz drugi, po wystudzeniu to nabiera lepszego smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
np ze dodac jakies mieso ale jakie wolowe wieprzowe,moze byc karkowka Im więcej rodzajów mięsa tym lepszy bigos. Musi byś także jedno z tłustych mięs - dobre są żeberka, wcześniej wysmażone - kości się wyjmuje. I najlepiej robić go trzy dni, po każdym gotowaniu wystudzić, mozna nawet zamrozić - jest jeszcze lepszy. Można dodać wino, powidła śliwkowe albo śliwki, koncentrat pomidorowy. Co kto lubi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja nie narzekam
a ja robie bigos inny niz wszyscy, przepis mojej babci 3 sloiki kapusty kiszonej ok pol kg miesa wieprzowego lub innego (co kto lubi) duza cebula pol kilograma pieczarek pol kilograma kielbasy zwyczajnej, torunskiej lub jalowcowej jaka kto lubi koncentrat pomidorowy sol, pieprz lisc laurowy, ziele angielskie olej ok pol kostki masla maka 5 suszonych sliwek bez pestek, pokrojonych na 4 czesci Kapuste kiszona ugotowac do porzadanej miekkosci, odcisnac. Ja najczesciej najpierw wykladam ja na cedzak, a jak wystygnie to wyciskam jeszce w rekach. Wrzucam do duzego garnka. Pieczarki pokroic w plasterki lub polplasterki, usmazyc na masle. Wlozyc do osobnego garnka w ktorym bedzie sos. Mieso pokroic w kawalki i usmazyc z cebulka, przelozyc do pieczarek. Kielbase pokroic w kostke, rowniez usmazyc i przelozyc do pieczarek. Calosc zalac gotowana woda (najlepiej goraca) tak zeby woda byla ok 1 cm nad mieskiem i pieczarkami, dodac ziele, liscia, sol pieprz, lyzeczke koncentratu, pogotowac ok 5 minut, zagescic woda z maka tak zeby uzyskac konsystencje dosc gestego sosu. Sos pogotowac ok 10-15 minut az wygotuje sie smak maki. Goracym sosem zalac ugotowana kapuste, wymieszac, doprawic do smaku przyprawami i maggi. Sliwki mozna dodac zarowno do sosu jak i do kapusty, po tym jak zostanie wymieszana z sosem. W rodzinie mojego meza ten bigos robi furore, gdyz u nich bigos to kiszona kapusta z miesem i kielbasa, na bialo bez koncentratu ani niczego wiecej. Oczywiscie skladniki mozna dowolnie modyfikowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podstawą dobrego bigosu jest "swojska" kapusta, ja zawsze kiszę kapustę sama, nigdy nie kupuję tego syfu ze sklepu a potem gotuję ze śliwką przyprawami dużą ilościa grzybów suszonych i chudym mięskiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lewizna
PRAWDZIWY Bigos: 2 kg kapusty kiszonej (domowej) 1 kg karkówki 0,5 kg chudego boczku 2 spore cebule kapustę opłukać (jeżeli jest zbyt kwaśna), gotować, boczek pokroić w drobną kostke i usmażyć, dodać pokrojone w kostkę mięso gdy wytopi się tłuszcz z boczku, podsmażyć, mięso i boczek wrzucić do garnka z kapustą( nadmiar wody zlać) na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli - wrzucić do kapusty - ja dodaję tylko liść laurowy i parę ziaren ziela angielskiego (w kapuście jest kminek który daję podczas kiszenia - ułatwia trawienie kapusty) - i teraz to się pichci na małym ogniu ok. 2 godzin. Pod koniec dodajemy pieprzu( nie wcześniej bo gorzkie będzie). I to wszystko!!! Nie trzeba paskudzić dodawaniem śliwek , grzybów czy - o zgrozo - pomidorowego koncentratu! To prawdziwy kresowy bigos. W lodówce moze stać i miesiąc. Najlepszy po odgrzaniu. Czasem daję jeszcze wędzone żeberka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jej dzikuje wszystkim za wasze przepisy.tak wlasnie myslalam ze zebarka sa dobrym pomyslem tyle ze nie wiedzialam ze wczesniej je podsmazyc.tak tak czas na domowy bigosik :) jedyna potrawa chyba z czasow dziecinstwa ktorej jeszcze sama nie robilam(mlodka ze mnie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej0029
Bigos na drobiu to nie bigos.Najlepszy na żeberkach i boczku.I koniecznie leśne grzybki.A kto chce dobry przepis to pisać na mail.Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ile kucharek,tyle bigosow,ja gotuje swoja kakuste kiszona 15 min w szybkowarze ,studze i wyciskam.cebule dusze ,dodaje wedzony boczek ,pokrojowy karczek,suszone grzyby ,ziele ,lisc laurowy ,sol ,pieprz iduszedo miekkosci.dodaje powidla sliwkowe ,troche przecieru pomidorowego,wino wytrawne idalej dusze.my taki uwielbiamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja używam jako mięsa boczku (poproś w sklepie żeby ci dali bardziej tłusty (ale bez przesady żeby nie była to jedna wielka słonina) oraz kiełbaski i mięsa ze świńskich ogonów (tylko pamiętaj żeby je najpierw trochę "opalić nad palnikiem żeby nie miały włosów), sprawdzają się też "przerośnięte" kości od schabu, jak się mięso obierze z kości po ugotowaniu jest soczyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!! wypeirdalaj z tym spamem góownowolska kuvrvvo!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×