Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

polka1985

czy długo dawałyscie 3 pieluszki?

Polecane posty

witam corcia w przyszłym tygodniu jedzie na pierwsze badanie bioderek..miała zalecenie 3 pieluszszki na noc. Ja dawałam pampersa i 2 pieluszki ale tylko przez pierwszy miesiac potem corka strasznie sie denerwowała majac te 2 pieluszki a pozatym miała potem straszne odparzenia poniewaz mamy dosc ciepło w domu. Czy wy dawałyscie pieluszki rowne 2 miesiace? Mam nadzieje ze z bioderkami bedzie ok mimo wszystko.

Gość c52d
zawsze dawalam tylko 1 (pampersa)

i wszystko było ok z bioderkami? a miałas zalecenie w szpitalu? bo ja tak.

Gość ale ze jak...
na raz 3 pieluchy?:O

w szpitalu mi powiedzieli zeby dawac 3 pieluchy..no to mała miała je przy kostkach..

Gość c52d
tak-wszystko ok

Gość rozumiem ze tetrowki
? :)) Niektore dzieci musza przejsc przez to, na badaniu wyjdzie czy wszystko jest ok, jesli nie, to lekarz zaleci Ci jeszcze dalsze pieluchowanie albo jakies rehabilitacje czy cos takiego :) wszystko bedzie dobrze :)

Nie ma znaczenia ile pieluszek tylko żeby nóżki były szeroko rozwiedzione na boki, o to w tym chodzi. Moje obie córeczki były szeroko pieluchowane, Justysi zakładałam przez 3 miesiace na pamperse tetrowe 2 złożone pieluszki, a Gabi później musiałam jeszcze zakładac poduszke Frejki, bo bioderka nie rozwijały sie jak trzeba. Jak bedziesz na USG doktor ci powie co i jak. Mozliwe ze bedzie nawet trzeba robic rentgena jesli USG nie wyjdzie ok (tak jak przy mojej Gabi). Gabi ma juz 7 mies i juz nie musi poduszki zakladac a bioderka ma juz OK.

tak tetrowki. J_a_n_a a mozesz cos wiecej powiedziec na temat tej poduszki bo jeszcze sie z tym nie spotkałam?

Poduszka frejki to taki sztywny filc obleczony poszewką ze sznureszkami i szelkami żeby mozna bylo obwiązac dziecko zeby sie poduszka nie zsuwała. Zakłada sie ją miedzy nozki tak jak tetre. To jest wskazane dopiero jak na USG bedzie widac ze bioderka żle sie rozwijają. Dostaje sie na to dofinansowanie z NFZ wiec kosztuje jakies 11zł z tego co pamietam. Sztywne to jest i niewygodne ale dziecko musi w tym byc cały czas, dzien i noc, tylko rozbierac do kąpania i przewijania. Moze opoznic rozwój ruchowy ale moja Gabi szybko nadrobiła i juz nawet pełza (7mies). Jesli sie stosuje jak trzeba to dzidziuś szybko wyzdrowieje :)

Aha zakłada sie to zamiast tetry poniewaz w pewnym momencie dziecko juz jest na tyle duze ze zciska nóżkami tetre i wtedy nozki nie sa rozwiedzione jak trzeba, poduszka frejki jest sztywniejsza wiec dziecko nózek nei zlaczy w niej na pewno.

a czy było to widac u twojej corki gołym okiem ze z tymi bioderkami cos nie tak? bo moja jak lezy to ma ładnie rozłozone nozki nie ma scisnietych ani nic.

Tego nie widac gołym okiem. To na USG mozna tylko stwierdzić.