Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rowermania z wielkimi łydami

Czy ćwiczenie na rowerze stacjonarnym rozbuduje łydki?

Polecane posty

czy ktoś odp?

zależy jak pedałujesz :classic_cool: ...im większy opór tym łyda bardziej napompowana :D...chyba:classic_cool: i im dłużej tym smuklej...chyba:classic_cool:

Gość First Trainer
Ogólnie wpływa na rozwój mięśni tej części aparatu ruchowego jaką są nogi. Ale faktycznie istnieją sposoby by ten rozwój odpowiednio programować. Np w sytuacji jazdy na rowerze stacjonarnym na "wysokim siodle"(wysoko osadzone" większe będzie obciąże na łydki i podudzie. Jak jedziesz nisko wtedy mięsień dwugłowy bardziej. Czy można mieć grube łydki od tego? Jeśli przyjrzymy się budowie profesjonalnych kolarzy to zauważymy że tak. Jazda w terenie jednak jest zawsze bardziej zroznicowania niezależnie o stosowanych technik w rowerze(przerzutkowych) to napięcie jest bardziej zróżnicowane i wysiłek większy. Rower stacjonarny to miarowa jazda na oporze jaki kontrolujemy i raczej od pozycji i zawieszenia zależy wzmocnienie mięśni. Jeśli np jako kobieta obawiasz się nadmiernego tej części ciała rozwinięcia to napisze Ci byś nie popadała w skrajne obawy. Pozytywnych efektów takiej jazdy jest więcej niż takich o których piszesz. Pozatym pamiętaj o jednym. Trening z dużym obciążeniem ma walor anaboliczny. Z lekkim obciażeniem przy większym wydatku energii i odpowiedniej diecie uzyskasz efekt dobrej rzeźby i paradoksalnie szczupłych łydek! Trzymaj się i dużo zdrowia!

Gość First Trainer
No właśnie. Ban zwrócił też na to uwagę. Reasumując. Nie chcesz i nadmiernego rozrostu tylko ogólnego wyszczuplenia? Zrób tak 1 dieta niskokaloryczna różnorodna 2 jazda z wysoko osadzonym siodelkiem(zresztą jeśli jesteś niewysoka to niepodwyższaj) i 3 trening trwający dłużej na mniejszym obciażeniu. Tylko nie forsuj się i nie bij rekordów wszystko z umiarem pamiętaj!

Gość First trainer
No właśnie mała korekta.:) Miało być na niskim siodełku a nie jak wyżej napisałem. Ale to nie ma sensu. Jeśli nie jesteś przesadnie wysoka to wogóle nie reguluj tego. Zastosuj się tylko do pkt 1 i 3 HEY! ;)

przemyślałam sprawe i bede jeździć w kółko motorowerem

Gość swietny pomysl
:D :D :D

Gość Brzydzia30 w pomaranczy
ja spinninguje 5 razy w tyg i nic mi sie nie rozbudowalo:) pozniej streching i jest oki:)