Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Foxiiiii

Czy zgodziłbyś sie na bezpłatny okres próbny w nowej pracy?

Polecane posty

Gość Foxiiiii

Jak pracownik ma się odnosic do takiej propozycji , zwłaszcza gdy mu się mówi że jest to dzień zaznajomienia się z pracą ?

Takie coś jest niedopuszczalne :o W sklepach jest info. ze szukaja pracownika i wisi przez kilka miesięcy. Biorą kilka osob na takie proby i im nie placa. Maja darmowa siłe robocza :o

Gość D_
zalezy; 5 lat temu jak zaczynalam prace to tak, teraz nie.

Gość dvgvdfv
Jeden dzień - może być (choć to niezgodne z prawem i można ich skarżyć) ale na więcej mnie nie stać.

Gość Foxiiiii
miało być 2 tygodnie, a po tym okresie zatrudnienie

Gość powinnam sie uczyc
nie daj sie nabrac oszustowi!!!!

Gość powinnam sie uczyc
taaa. 2 tygodnie a po tym okresie znajda nastepnego niewolnika mowie Ci- nie daj sie nabrac!!!!! nie badz naiwna

nie!, kiedyś ugadałam się z kierownikiem, ze jak za free to dziękuję, i dostałam kasę, byłam po 8h przez tydzień, nie daj sie zrobić w bambo:P

Popieram- nie daj się nabrać. Może być opcja że masz bezpłatne szkolenie PO podpisaniu umowy. Dobrze Ci tu piszą, to jest powszechna praktyka, dają ogłoszenie i ktoś robi za darmo. Kiedyś w wakacje stałam tak w jednej znanej cukierence- po 4 godz., jedna dziewczyna za drugą- z taką przerwą żeby się nie spotkały- wszystkie chciały dobrze wypaść. Zostawili mnie do obsługi klienta, mogłam wołać którąś pracownicę z zaplecza w razie czego. Wychodziłam- kierowniczki nie było, nikt nic nie wiedział, jutro się odezwie, akurat... Później dowiedziałam się że to norma i że mam tylko szczęście że to te 4 godz. były a nie np. dwa tygodnie. Rozumiem że w Twoim przypadku to jakaś poważniejsza praca i że Ci zależy, ale solidna firma nie robi takich numerów, to jest nielegalne! Do pracy może być dopuszczona tylko osoba która miała szkolenie BHP, podpisała regulamin, ma badania lekarskie. Można ewentualnie mieć bezpłatny staż, ale też z umową. Ale to staż, wtedy się uczysz pracować a nie robisz za etatowego pracownika i staż 2 tyg. nie trwa raczej, tylko dłużej... To jest pół miesiąca, nie dawaj się robić w konia. Życzę rozsądnych decyzji.

A poza tym- każdy się na początku zaznajamia z pracą, dlatego nowy pracownik ma niższą pensję.

Gość Foxiiiii
dziękuję za radę. Juz podjełam wczesniej decyzję i podziękowałam za taką pracę, ale chciałam się upewnić, że postapiłam właściwie. Do tego o tej firmie w necie nie ma dobrych opinii, podobno nie wypłacaja pieniędzy na czas i dokładają nadgodziny, za które nie płacą.

Gość postąpiłaś właściwie
Art. 84. Kodeksu Pracy: "Pracownik nie może zrzec się prawa do wynagrodzenia ani przenieść tego prawa na inną osobę." ergo - nie wolno pracować za darmo:)