Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elodie

Problemy z wymawianiem u 3,5 latka

Polecane posty

Witajcie, mój synek ma problemy z wymawianiem "L" i 'H", nieraz przestawia sylaby. Chodzimy do logopedy, mam zestaw ćwiczeń. Codziennie pocę się, żeby mlody powtarzal, ćwiczyl (probuje w rofmie zabawy, ale nie zawsze wychodzi). Kobieta powieziala, ze musze ćwiczyc okolo pol godziny dziennie. Ostatnio zasugerowala mi, że nie ma postępów, ALE TO NIE JEST TAKIE LATWE!! Macie jakieś sposoby na ćwiczenie logopedyczne, napiszcie, czy Wasze dzieci tez mają takie problemy. dzieki!

Gość hhhhh
Mój syn ma tak zwane seplenienie międzyzę bowe, czyli przy wymawianiu S C Z nie chowa języka za dolne zęby, tylko wkłada między zęby. Też ćwiczymy, ale nie jest to proste i łatwe. Synek nie zawsze rozumie o co się go prosi np. że ma wymawiać S ze złączonymi ząbkami. Ale Pani logopeda mówi że tak bywa, małe dzieci nie zawsze rozumieja polecenia, też nie robimy duzych postępów ale nie poddajemy się. Na koniec roku przedszkolnego okaże się czy z synkiem jest lepiej czy nie bardzo

Gość mamammama synka
Mój synek ma 3,3 lata. Wymawia L i H prawidłowo. Za to ma problemy z mało wyraźnym CZ i SZ. A takze zamiast R wymawia J lub L

na R ma jeszcze czas, w książce wyczytałam, że sie pojawia najczęsciej między 4 a rokiem. Sz i cz też są po 3 roku, więc sie nie martw.