Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika1991

Czy to może być początek zakrzepicy?

Polecane posty

Gość Monika1991

Witam Was serdecznie ;* Jak w nicku, mam 19 lat. Otóż mam problem, stosuję tabletki antykoncepcyjne, jestem na 4 tabletce z trzeciego opakowania, i z tym wiąże się moje pytanie. Tyle sie naczytałam na ulotkach i forach różnych że juz nie wime co mam myslec. Jest tyle tych działan niepożądanych ;(. Otóż będąc u ginekologa po tabletki nie zrobił mi badania krwi, a nawet wywiadu rodzinnego. Odbyło sie tylko badanie przez odbyt, nie wiem co ono miało na celu. Tak czy owak, dostałam tabletki, M21 które nie słuzyły i odstawiłam. Później, oczywięcie znów bez badan, dostałam Novynette, biorę je obecnie. Przeczytałam że jesli w rodzinie miał ktos zakrzepicę, to nie powinno się zazywac antykolcepcji hormonalnej. Moja mama, oraz babcia ze strony mamy, maja ogromne zylaki. Ogoliłam ostatnio nogi, i nie trwało to dłużej niż 10 minut. Krew z miejsc w ktorych się zaciełam, nie spłyneła w dół, w stronę kostki, tylko została przy rankach i zaschnęła. Szybko. Bardzo się tym martwię. Nie wiem czy mam zazyc kolejną , i kolejne tabletki. JAk wy uwazacie? Czy do konca, zostało 17 tablteek, mam skonczyc, czy moze przerwac? Obawiam sie, tyle sie naczytała o zatorach płucnych, udarach mozgu itp. Z drugiej jedkan strony, nie chciałabym przerywac, z wiadomych przyczyn. Poradzcie!

Gość idź na badania krzepliwosci
a nie panikuj. Zresztą od zaburzeń krzepnięcia do zatoru daleka droga zwykle. Bardziej martwiłyby mnie zawroty głowy czy duszności

Gość Monika1991
Myslisz? bo ja strasznie sie boje ze cos mozze mi sie stac, z ta krwia, myslisz ze mozna czekac na wyniki itd, to troch trwa. Zawrotow nie mam , duszności tez.MDłosci sie zdarzają,

Gość Monika1991
Poradzcie prosze!!

Pójdź do lekarza 1szego kontaktu, niech skieruje Cię na badania krzepliwości krwi, a do tego umów się na wizytę do ginekologa (może innego?) by skierował Cie na odpowiednie badania zalecane przed przepisaniem tabletek.

Gość Monika1991
okoani, wizyte mam do iiego, zapisan ajestem na koniec kwietnia;/ juz kilka razy wybierałam sie do gina prywatnie, koszt coprawda 60 zł, zle chyba sie wybiore, napewno. Badanie na krzeplwosc robie jutro. w poniedzialek wynik powinien byc. A sądzisz ze do konca opakowania nic mi sie nie stanie, bedzie ok? Mam zamiar znmienic znow tabletki ohh;/

Cóz.. to Twoje zdrowie i Twoja decyzja... ja bym nie ryzykowała swoim zdrowiem. Jak już będziesz u lekrza, to zapytaj też o te rodzinne problemy z żylakami. Ze zmianą tabletek poczekaj do wyników badań hormonalnych. Aha - nie czekaj do kwietnia, tylko idź prywatnie. Lepiej wydać te kilkadziesiąt złotych i sprawdzić co i jak, niż później męczyć się z chorobą.

Gość Monika1991
okoani dziekuje za te slowa otuchy, i rade. Jutr opojde do rodzinnego po skierowanie, i pogadam, moz ebedzie cos wiedzial. W przyszlym tygodniu ide do Ginekologa! Moze ja poprostu nie migę zazywac tabletek, Będę musiała zrobic też badania na hormony..;/

Nie ma się co stresować na zapas - pójdziesz do lekarza, zrobisz badania i dopiero wtedy będzie wszystko wiadomo. Najważniejsze żebyś była zdrowa.