Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatrzymaniejazdakonna

JEŚLIBY KTOŚ CHCIAŁBY MI POMÓC.. FILMIK PO ANG.

Polecane posty

Błagam napisałby mi ktoś co o zatrzymywaniu konia mówi ten facet ?? (filmik poniżej)Sama niewiele z tego rozumiem.. :( Nie potrzeba tłumaczyć wszystkiego słowo w słowo tylko w skrócie ogólny przekaz.. najbardziej zależy mi na działaniu DOSIADEM ;) Z góry będę naprawdę strasznie wdzięczna za odpowiedź. ! :) http://www.youtube.com/watch?v=S7r82sjmFIA

Znaczy z góry dzięki za odpowiedź, będę napraaawdę wdzięczna ;) jestem w dylemacie, który nie daje mi spokoju, każdy mówi co innego na temat zatrzymania i już sama nie wiem jak ma wyglądać kluczowe działanie: czy trzeba podążać za koniem, rozluźniając krzyż czy przestać podążać, napinając krzyż i blokując biodra ?

Gość ladaco..
na końcu powiedział: Czy ktoś zwali mi konia???

Gość napisz w komentarzu
że prosisz o tłumaczenie lub napisanie po ang co on mówi, potem sobie sprawdzisz w słowniku, ja tak robię i zawsze znajdzie się ktoś życzliwy, kto pomoże

nie mam konta na You Tube. ;)

Gość grgrfrg
jeżeli zbliżamy się do muru i koń dojdzie do niego i wyczuje go nosem - zatrzyma się jeżeli my nadal każemy mu "iść" koń oprze się o niego czołem (tak jak pokazuje) jeżeli nadal każemy mu "iśc" - cofnie się ( tak jak facet domonstruje razem z koniem) kurcze to długie

ladaco: hahahhaha jak sobie to wyobrażę xDD :D ale naprawdę strrrasznie mi na tym zależy.. wiem właśnie, że to długie jest ;/ chociaż samo działanie dosiadu w skrócie ;)

Gość grgrfrg
kurcze a co to ten dosiad? nie znam się na koniach i na tych uprzężach, strzemionach :D

dosiad: czyli napięcie krzyża->chodzi o mięśnie brzucha i dolnych partii pleców, a co za tym idzie ruch miednicą ;) oprócz tego inne rzeczy, ale nie ma potrzeby o nich pisać :)

dosiad to nie tylko działanie na konia, ale i prawidłowa postawa ;) niektórzy jeszcze używają mięśni ud np. no i jeszcze jest zmienianie ciężaru w przód tył, w prawo lewo dobra kończę ;p

chodzi mi przede wszystkim o te pyt: czy trzeba podążać za koniem, rozluźniając krzyż czy przestać podążać, napinając krzyż i blokując biodra ? nie wiem jak w ogóle działać :(:( każdy mówi co innego ;/

Gość grgrfrg
no pokazuje i mówi cały czas żeby trzymać łokcie nisko - no równi z "buzią" :D konia i jak się ściąga wodze to żeby ciągnąć te łokcie do siebie tak , by nie pozwolić koniowi by nas pociągnął (z tego siodła)

Gość grgrfrg
nie wiem co to krzyż, ale na mój rozum trzeba sie zablokować w siodle żeby koń nie pociągnął - to na bank rozumiem wszystko co mówi ale nie znam się na jeździe więc trudno mi wyjaśnić

Gość grgrfrg
nie możemy się wychylać z siodła do przodu tylko mamy się zapierać w siodle lekko do tyłu