Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gimnazjalissssstka

I N T E R P R E T A C J A W I E R S Z A SŁOWACKIEGO - POMOCY

Polecane posty

Gość gimnazjalissssstka

O czym jest wiersz "Ostatnie wpsomnienie. Do Laury" Śłowackiego. 10 razy czytałam wiersz i nie mogę za nic zrozumieć. Prosze o pomoc.

Gość Złoty
nie kce mi sie a ty wytęż zwoje mozgowe

Gość magdaleenka
napisz go tutaj bo nie kazdy ma akurat w tej chwili dostep do takie literatury

Dawniej bez serca dziś bez rozumu, O biedna Lauro! nim zginę, Dla ciebie z głuchych pamiątek tłumu Wianek Ofelii uwinę. Ty go drzącymi weźmiesz rękoma, Jak wąż ci czoło okręci... Oto bławatki, ruta i słoma, A to są kwiaty pamięci... Burza żywota nad nami mija, Przeminie lecz głowę zegnie: Śmiech nie pociesza ból nie zabija, Wkrótce i rozum odbiegnie. Cicha spokojność nigdy nie wróci, Zniszczenia wicher nie wionie; Słońce nie cieszy, księżyc nie smuci, A w nicość śmierć nie pochłonie... Strętwiałość! za cóż ten zimny kamień Na serca nasze się wali? Żeśmy się niegdyś w kraju omamień Na jednej drodze spotkali? Że cię tak długo dźwiękami lutni Budziłem i do snu kładłem, A ty smutniejsza niż ludzie smutni, Za innymi biegałaś widziałem. I coraz wyżej w niebo lecąca, Niknęłaś w marzeń lazurze, I roztopiona w blasku miesiąca, Zwiędłą rzuciłaś mi różę. I nie wiem nawet, czy z twego czoła, Czy twoją skropiona łezką, Czy mi jakiego ręka anioła Rzuciła różę niebieską. Ciemność twej duszy jak dżumy plama Od ciała przeszła do ciała. Widzisz jad w sercu? to łza ta sama, Którąś ty w serce nalała. Widzisz, jak zgasł dziecka rumieniec, Gdzieś ty oddechem przebiegła?... Nie laur na głowie lecz z ognia wieniec Tyś skrami oczu zażegała. Dziś, gdy mi włosy burza roztarga, Ogniami czoło mam sine, A jakąś dumą drzy moja warga, Że w tych płomieniach nie ginę... Lecz gdy do szczęścia świat mię zawoła, Nie biegnąc za szczęsnych śladem, Przeklinam ciebie błędnością czoła, Serca przeklinam cię jadem. Więc niech mię prędko chmury czarnemi Porywa wicher nicości, Bo już przekląłem wszystko na ziemi, Wszystko w aniele przeszłości. Tam, gdzie tłum ludzi huczy, ucieka I falą powraca ciemną, Nic mię nie żegna, nic mię nie czeka, Nie ze mną! i nic przede mną! Gdy bracia moi, gdy wędrownicy Lecieli z szumem po niebie, Ja, nieruchomy, gwiazdą źrenicy Patrzyłem w przeszłość na ciebie. Dziewice ziemi nieraz spostrzegły Łzawymi oczu błękity, Że oczy moje za tobą biegły, Żem był na sercu zabity. Okruszynami serca, miłości Karmiłem blade widziadła... Ale łza taka, jak łza przeszłości, Na żadne serce nie spadła. Jak moje oczy topią się mdleją, Jak myśli rzucają ze dna, Jak iskry sypią, jak łzami leją, Ty wiesz! lecz tylko ty jedna. A teraz, smutny przeszłości echem, O ludzie, idę za wami, Choć śmiech wasz dla mnie szalonych śmiechem, Łzy wasze szalonych łzami. Lecz gdy się znudzę łez zimnych rosą I zimnych uściskiem prawic, Duszę mi od was wichry uniosą, Lecz wichry pełne błyskawic. Veytoux, d. 30 lipca 1835 r.

Gość gimnazjalissssstka
Czytałam, wytężałam swoje zwoje, nie myślcie,ze robie to z lenistwa...

Gość gimnazjalissssstka
Jak to rozumiecie? Podmiot liryczny popoelnia samobójstwo, bo Laura go nie chce?

Gość OOOOOOXXXXXXXX
Słowa kluczowe: Ofelia i nic za mną i nic przede mną, Laura odeszła, nie koniecznie umarła, jest na nią wściekły, przeklina ją, po jej odejściu wszystko straciło sens i cel. Postanawia iść za tłumem wiedziony przeszłością.l

Gość licealistka t
Nie dziewię się,ze nie rozumiesz, ja chodz edo liceaum a mam problem z interpretacją.

Gość halooo
dziecko wstukaj opracowanie do laury w google i masz

Gość nie chce oddać ale musze
to jest o miłości tragicznej, szaleństwie, niemocy twórczej

Gość gimnazjalissssstka
no własnie nie ma opracowania w necie :(

Gość gimnazjalissssstka
A o co chodzi z ta Ofelią? I to "nic za mna, nic przede mną"?

Gość halooo
litosci wklep np sciaga .pl

Gość gimnazjalissssstka
Wklepałam!!! Nie ma!! Przejrzałam wsyztskie strony.

Gość halooo
na pewno umiesz czytac

Gość gimnazjalissssstka
A może to Ty nie umiesz i myslisz sonety Petrarki "Do Laury" z wierszem Słowackiego "ostatnie wspomnienie. Do Laury"?? Idiotką nie jestem. skoro mówię, że nie ma to nie ma.

Gość do haloooo
Ty sie tak nie wymadrzaj, bo tez szukałam i znaleźć nie mogę. Jak jestes taki/a mądry/a to daj link.

Gość gimnazjalissssstka
A jak rozumiecie to: "Nie laur na głowie - lecz z ognia wieniec, Tyś skrami oczu zażegła"

Gość kastelanus
w jakim jezyku jest ten wiersz

Gość Warwik
na złodzieju czapka gore

Gość Dzoanaaa
Ten ostatni wers co napisałaś... wydaje mi się, że on jest tak na nią wściekły, że nienawidzi ją.