Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba mnie pojebało

czy wyrzeczenie się może być oznaką wyparcia? psychologia.

Polecane posty

Gość chyba mnie pojebało

chodzi mi o mechanizm obronny jakim jest wyparcie. mam zanalizować zachowanie bohatera filmu na podstawie teorii freuda, facet w filmie mówi o wyrzeczeniu się pokus, czy mogę to uznać za obronę, czyli wyparcie? bo w sumie wyparcie to usunięcie czegoś ze świadomości, a jak się czegoś wyrzekamy to chyba o tym nie zapominamy, nie? boże, już nie wiem :(

Gość jakie to ma znaczenie
jak się wyrzekamy to nie zapominamy sądzę, że to dwie rożne rzeczy, ale nie jestem psychologiem a z wykładów psychologii nie do końca pamiętam jak jest z tym wyparciem

Gość co piernik do wiatraka
wyrzeczenie się może być oznaką wyparcia nic nie ma związku z wyparciem

Gość
wyparcie to nieswiadome zapominanie wyrzeczenie jest swiadome podstawa do dzialania mechanizmow obronnych jest to ze dzialaja nieswiadomie poczytaj sobie mechanizmy obronne anny freud, ona ich z 50 wymyslila np. tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Mechanizmy_obronne

Jezus dał Kościołowi sakrament bierzmowania, by przemienić każdego ochrzczonego w dzielnego żołnierza. Każdy człowiek powinien być świadomy swej roli walczącego w wielkim wojsku Kościoła. Życie żołnierza jest życiem wyrzeczenia się, dyscypliny, ofiary i walki.

czy stanowisko rodziców, uznających się za chrześcijan, pod względem wychowania i formacji ich dzieci, wydaje ci się dobre? Czynią oni ze swych dzieci wpierwej pajaców, potem swych bożków, a wreszcie zuchwałych tyranów. Niczego im się nie odmawia. Od najmłodszego dzieciństwa każdy ich kaprys jest zaspakajany, każde pragnienie spełnione. Toteż z dnia na dzień rosną ich wymagania: dzieci mogą wszystko powiedzieć, mogą wszystko zrobić, wszystkiego doświadczyć, toteż nawet w szkołach elementarnych są już dzieci używające narkotyków. Nigdy się od nich nie żądało wyrzeczenia lub ofiary. Czy można się więc dziwić, że teraz kierują się namiętnością, zanim jako pączki" rozwiną się do życia? Wielu rodziców tych dzieci uważa się za dobrych chrześcijan. Spowiadają się oni od czasu do czasu, a kapłani rozgrzeszają ich z poczciwą życzliwością, biskupi zaś śpią dalej. Doszliście do takiego punktu zepsucia, że straciliście z oczu główny problem. Dyskutuje się nieskończenie o rzeczach, ale nie zwraca się do Pasterza, by poznać wspólny plan działania, co do największego problemu duszpasterstwa. Nie uzdrawia się chorób umysłowych z zastosowaniem zwykłych leków, ani wrzodu byle jaką pastylką. Jeśli nawet zabieg chirurgiczny nie jest przyjemny, to jednak lekarz nie waha się przed nim, gdy chodzi o życie. Ale za to ile to próżnego lęku, gdy chodzi o ostateczne dobro duszy! Waha się wtedy i boi, i odkłada się wciąż dalej konieczne postanowienia. Słabość i niepewność biskupów, i kapłanów są jedną z głównych przyczyn licznego zła, na które cierpi dzisiejszy Kościół.

Ten straszny grzech wyrzeczenia się Boga, w swej wielkości nie miał podobnego sobie. Będzie on starty z oblicza ziemi z taką surowością, jakiej jeszcze nigdy nie doznała ludzkość w swojej historii.

Gość
jakby co to pytaj, ja mygyry mam ;) a czemu musisz chociaz nie studiujesz?

Wyrzec się Światła - dla ciemności, wyrzec się Prawdy - dla błędu, wyrzec się Życia -dla śmierci, wyrzec się Miłości - dla nienawiści.

Dusze mogą wyrzec się miłości, a zwrócić się do nienawiści. Mogą one wyrzec się światła i wybrać ciemność, mogą też wyrzec się dobra i skierować ku złu. Gdyby to ludzie zrozumieli dar wolności i co w sobie on zawiera można wybrać szczęście wieczne, którego żaden język opisać nie może, a tylko Ojciec dać może - lub wybrać nieszczęście, jakiego człowiek na ziemi pojąć też nie może.

Wezwałem wszystkich Bogu poświęconych, by poszli za Mną drogą wyrzeczenia, pokory, posłuszeństwa i ubóstwa. Wezwałem ich, by popatrzyli na Mnie wiszącego na Krzyżu, aby się potem zastanowić i rozważać. Wystarczyłoby to, by pobudzić ich do skruchy, ożywić prawie zgasłą wiarę, ożywić ogień wygasłej miłości. Lecz na ten krok nie zdobyli się. Niektórzy nie raczyli nawet zwrócić najmniejszej uwagi na Moje orędzia. W swojej zarozumiałej niewierze nie chcą przyjąć do wiadomości, że Ja, prawdziwy Bóg i prawdziwy Człowiek zwracam się w Moim Kościele do kogo chcę, gdzie chcę, jaki kiedy chcę.

Oto dlaczego żądam od ciebie wyrzeczenia się czytania gazet, dzienników i oglądania programów telewizji. Oto dlaczego żądam od ciebie i nalegam częstych aktów miłości, wyrzeczenia, skruchy i ofiary. Dlatego również nalegam na słowa: wierzyć, ufać, kochać, modlić się, milczeć, przyjmować, cierpieć, ofiarować, uwielbiać. Wtedy Moje dary wiary, nadziei, miłości, będziesz wprowadzać w czyn dzień po dniu, godzina po godzinie, dokonując swego uświęcania.

Nie widzą oni krzyczącej różnicy między ich życiem, a Moim, a także życiem dzisiejszych chrześcijan, szukających bogactwa i wygody, nie chcących wyrzec się niczego, nawet rzeczy niedozwolonych. Są to egoiści obojętni, gardzący Bogiem głusi na każde wezwanie Mego Zastępcy na ziemi, gotowi kontestować jego słowa, bo nie znoszą oni żadnego zakłócenia spowodowanego prawdą. Czy tacy księża nie zdają sobie sprawy, że rzucają ciągle błotem na Mój Kościół? Zapomnieli o słowach apostoła Pawła: Gniew Boży objawia się z Nieba przeciw wszelkiej bezbożności ludzkiej, która zaciemnia prawdę niesprawiedliwością. Ja, Słowo Boże, które stało się Ciałem, wskazałem wyraźnie Moją drogę na ziemi; w pokorze, ubóstwie i posłuszeństwie, w cierpieniu największym, miłością względem Mego Ojca i Moich braci.

Gość
co ma piernik - idz epatowac gdzie indziej a freud byl kokainista

bo wyrzeczenie nic nie ma wspólnego z wyparciem

a jaki film

Jezus: Kościół rzeczywiście będzie musiał odrodzić się przez krew Moich wyznawców, przez wiernych. Przeleją oni swoją krew za brudną, oblepioną błotem resztę ludzkości. Trzeba, dzieci, dużo modlitwy sercem za Kościół, za ojców Kościoła. Zaczną mnożyć się błędy, a ci co je będą popełniać, będą przekonani, że czynią dobro w imię Chrystusa, a w rzeczywistości wyrządzą krzywdę Kościołowi. Dlatego trzeba już teraz składać ofiary dużo wyrzeczeń z tego, co was, drogie dzieci, kosztuje najwięcej. Dużo postu i modlitwy za wasz Kościół, który odrodzi się poprzez ból i cierpienie wybranych. Amen.

Rodzice, jeśli kochają swoje dzieci, powinni sami uczyć się wyrzeczeń, by tym przykładem zachęcać dzieci do podobnych czynów. Jeśli człowiek przez całe swoje życie jest tylko biorcą, nie jest w stanie dać czegokolwiek dobrego drugiemu człowiekowi. Egoizm jest czymś najbardziej obrzydliwym w człowieku i czyni go za życia umarłym.

szatan ucieka przed pokorą, przed postem milczenia, wyrzeczeniami, OFIARĄ. Wygrywam walkę tym, co najwięcej mnie kosztuje, a najszybciej wygrywam z nim poprzez przyjęcie cierpienia i składanie go jako ofiary Bogu przez Maryję.