Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ulcia299

zagraniczne imie dla dziecka - jak to załatwić? Komus sie udało?

Polecane posty

Gość Ulcia299

Obecnie jestem w Polsce, tutaj przechodze cała ciaze bo tak jest mi pewniej i jestem z rodzina, ale na codzien mieszkam we Francji - tam pracuje i mam swoje zycie, moj maz jest francuzem, ale Maleństwo urodzi sie tutaj. Chce mu dac imie w jezyku francuskim, zeby nie mial problemow jak juz wrocimy do Francji. Oczywiscie to normalne imie i ma odpowiednik Polski, ale chce zeby w zapisie było po francusku - inaczej wiem ile problemow to za soba niesie - sama po sobie. Urszula, Ursul, Ursule - a pozniej problem z dokumentami, Czy ktos mial taka sytuacje? W urzedzie robia problemy? Trzeba zalaczyc jakies podanie?

Gość maja papaja
Jeśli dziecko ma cudzoziemskiego ojca, to możesz nadać takie imię bez zastanowienia. Takie obowiązuje w Polsce prawo. Jeśli ojcem byłby Polak i nie trafiłabyś na przychylnego urzędnika USC, to nie mogłabyś tego zrobić bez pisania specjalnych podań do Rady Języka Polskiego, które w większości przypadków są rozpatrywane nieprzychylnie. Ale ciebie problem nie dotyczy, tylko musisz mieć dokument na którym widnieje imię ojca dziecka (i ewentualnie dane o jego pochodzeniu - zależy od skrupulatności urzędnika, na którego traficie). :)

Gość maja papaja
Jeśli dziecko ma cudzoziemskiego ojca, to możesz nadać takie imię bez zastanowienia, bo takie obowiązuje w Polsce prawo. Jeśli ojcem byłby Polak i nie trafiłabyś na przychylnego urzędnika w USC, to nie mogłabyś tego zrobić bez pisania specjalnych podań do Rady Języka Polskiego, które w większości przypadków są rozpatrywane nieprzychylnie. Ale ciebie problem nie dotyczy, tylko musisz mieć dokument na którym widnieje imię ojca dziecka (i ewentualnie dane o jego pochodzeniu ...ale zależy to już tylko od skrupulatności urzędnika, na którego traficie). :)

Gość ja mam niepolskie imie
w dodatku urodzilam sie w 1977 i nawet wtedy problemow nie bylo ;) Znaczy tylko z ksiedzem ale z tym to zawsze sa problemy ;) Wiec nie rozumiem czemu sie pytasz o cos co nie stanowi zadnego problemu ;)

Gość mama Michelle
Moja crka ma na imię Michelle i nie było nigdzie żadnych problemów mimo, że Michelle ma odpowiednik polski i jest imieniem zagranicznym

Gość mama Michelle
moja córka ma na imię Michelle i nigdzie nie było żadnych problemów. Mimo, że imię ma polski odpowienik i jest imieniem zagranicznym:)

Gość du Ulcia
Tylko male pytanko (bez zlosliwosci) : dlaczego nie chcesz rodzic we Francji ? W porownaniu z polskimi porodowkami warunki sa tam jak w 5-cio gwiazdkowym hotelu...

no bez przesady z tym hotelem:) ale fakt ze opieka jest bardzo dobra, o wiele spokojniej mozesz rodzic we Francji niz w Polsce; a co do imienia to tak jak juz dziewczyny pisaly: jesli ojciec jest cudzoziemcem to z imieniem problemu nie bedzie; a moge spytac jakie imie wybraliscie? bo moja coreczka to Sophie:)

Gość du Ulcia
Lionne - ja sie czulam jak w hotelu :-).... rodzilam w prywatnej klinice, moze dlatego :-)

Gość gość
Ulcia299 chcialam powiedziec ze moja mama i tata dali mi na imie michelle mimo że mieszkają i są z polski (a ja urodzilam sie w nowym jorku) dali mi na imie michelle w polsce i moja mama prawda musiala sie wyklucac ale udalo jej sie i w papierach mam na imie michelle pozdrawiam

Gość Michelle odp
Ulcia299 chcialam powiedziec ze moja mama i tata dali mi na imie michelle mimo że mieszkają i są z polski (a ja urodzilam sie w nowym jorku) dali mi na imie michelle w polsce i moja mama prawda musiala sie wyklucac ale udalo jej sie i w papierach mam na imie michelle pozdrawiam ( a i moja mama juz chyba tu pisala XD )

Gość gość
moj maz tez ie jest polakiem i cala 3 naszych dzieci ma niepolskie imiona, nie ma zadnego problemu w urzedach gdy jedno z rodzicow jest niepolakie inaczej gdy oboje sa polakami wtedy przepisy ie pozwalaja

Gość gość
jestem Polką ojciec Polak a synek Nathan a to imię Angielskie :), nie ma z tym żadnego problemu ; )