Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szpieg nr 1

Nie sądzicie, że Biblia zawiera same farmazony?

Polecane posty

Gość szpieg nr 1

jak tak sie wczytac, to mozna ocipiec. Mozna te slowa interpretowac dowolnie. Od wyboru do koloru.

nie tylko, dla przykładu Pieśń nad pieśniami, jest cudowną opowieścią o miłości, też fizycznej, ale w większości, to bardzo wąpliwej jakości lektura, o jakiejś cywilizacji orientalnej, bardzo daleka od słowiańskiej duszy.

Gość ja myślę że część
pisali ludzie natchnieni przez Jechowę, a część pisarze, którzy chcieli sobie miejsce w historii zapewnić. Pytanie tylko ktore cześci są prawdziwe?

Gość szpieg nr 1
no, i jak bog kaze abrahamowi (tak?) zabic swoje dziecko, to wystwaia na probe... dzieki za takiego boga. A ludzie w to wierzą i cle zycie podporzadkowuja tym tekstom :o

Gość ladyyy_blizzard
i ciekawe czemu nie są ujawnione wszystkie ewangelie tylko te wygodne dla kościoła...

Gość yhmmmyhmmmm
energiczna, a co ma piernik do wiatraka?:o

Gość szpieg nr 1
a to wytlumacz mi co nieco, bo ciekawa jestem NP taki tekst,ze przed Jezusem rozstapilo sie moze i przeprowadzil swoj lud w bezpieczne miejsce. Pomijam fakt rozstapienia,ale Ile oni tam szli? Morze jest dlugie i szerokie nie? Jak to sie am do histori Żydów?

Gość a ja uważam, że
biblia to zlepek farmazonów. Co mnie jakieś plemiona żydowskie obchodzą - to nawet nie był jakiś konkretny naród, tylko zlepek grup Izraelitów bodajże. Jedną książkę napisali i się cieszą. Niezły marketing musieli mieć, żeby tak ją wypromować hehe .... Wolałabym wiedzieć więcej na temat Słowian, Celtów i innych plemion mieszkających niegdyś w Europie.

Gość yhmmmyhmmmm
PamBuk czynil cuda, oni nie szli, on ich przesunal:classic_cool:

Gość yhmmmyhmmmm
PamBuk czynil cuda, oni nie szli, on ich przesunal:classic_cool:

Gość uważam, że to są farmazony
Co mnie jakieś pustynne plemiona interesują, jedną książkę napisali i się cieszą :P Swoją drogą, niezły marketing mieli, skoro ją tak wypromowali .... Wolałabym wiedzieć więcej o Słowianach, Celtach - było nie było naszych przodkach, którzy tutaj zyli, a nie po pustyniach latali :o

Przed mojżeszem idioto, przed mojżeszem się morze rozstąpiło :D. A jezus naginał z bucika po wodzie. Do czasu aż rozbił sobie głowę o nadbiegającą falę :classic_cool:

Gość uważam, że to są farmazony
Co mnie jakieś pustynne plemiona interesują, jedną książkę napisali i się cieszą :P Swoją drogą, niezły marketing mieli, skoro ją tak wypromowali .... Wolałabym wiedzieć więcej o Słowianach, Celtach - było nie było naszych przodkach, którzy tutaj zyli, a nie po pustyniach latali :o

Gość cara -
a przeczytałąś tą Biblię ,żeby wydawać takie sądy ? Przeczyta jadna z drugim kawałek - "ło laboga - nic z tego nie rozumiem " - i juz pisze ,ze to glupoty . to że Ty tego nie rozumesz - to jeszcze nic nie znaczy a najmniej ,że Biblia to zbiór farmazonów . Po prostu Ty jesteś tępa - proste .

Gość yhmmmyhmmmm
cara - no popatrz, ze tak sie sklada, ze przeczytalam. a ty zapewne jestes katoliczka, co traktuje blizniego swego jak siebie samego, zgadlam? dlaczego nas obrazasz?

może nie tak ostro, od razu farmazony. Są tam prawdy uniwersalne, ale po zrobieniu salda, co ludzkość zyskała a co straciła w wyniku powstanie tej księgi, wychodzi, że lepiej by było gdyby nigdy nie powstała. Może lepiej by się żyło, bez potęgi Watykany i nieogarniętej głupoty muzułmanów.

Gość cara -
a to Ty jesteś autorem - autorką topicku ? Bo jeśli tak - to współczuje poziomu umyslowego - autor nie potrafi przeczytać za zrozumieniem zwyklej histori - mylą mu sie nawet imiona " bohaterów " a rości sobie prawo do wydawania opini o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia . To tak jakbym ja wypowiadała sie o fizyce kwantowej - i stwierdziła ,ze to wszystko lipa .... czy nie świadczy to o tępocie ?

Gość yhmmmyhmmmm
nie jestem autorem. i mysle, ze to ty masz problem ze zrozumieniem. autorce chodzilo chyba o farmazony typu zamienianie wody w wino, uleczanie slepcow, przeprowadzanie ludu przez morze, laski zamienione w weza, manna i przepiorki zeslane z nieba, wielka ryba-ratownik i inne tego typu bzdury.

Gość szpieg nr 1
cara a powiedz mi skad sie wziely ludy na ziemi skoro Bog storzuyl tylko Adama i Ewe?

Gość asdfgrhtyjuk
cara - a to Ty jesteś autorem - autorką topicku ? Bo jeśli tak - to współczuje poziomu umyslowego - autor nie potrafi przeczytać za zrozumieniem zwyklej histori - mylą mu sie nawet imiona " bohaterów " a rości sobie prawo do wydawania opini o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia . To tak jakbym ja wypowiadała sie o fizyce kwantowej - i stwierdziła ,ze to wszystko lipa .... czy nie świadczy to o tępocie ?] nie cara, za to twoj post o tym swiadczy :O gdyby biblia byla taka prosta historyjka to by nie bylo tylu odlamow chrzescijanstwa :O

Gość cara -
ale ja tutaj nie wypowiadam sie na temat ilości odlamów chrześcijaństwa - ani nie mam zamiaru nikomu nic tłumaczyć - uważam tylko ,ze głupotą totalną jest wypowiadanie sie w stylu " to stek farmazonów " przez kogoś kto nie potrafi przeczytać prostej historii . Oczywiście ,ze Biblia to nie powieść do poduszki - i bez wiary trudno przez nią " przebrnąć " :) ale to nie jest jeszcze żaden powód ,żeby twierdzić ,ze to bzdury .

Nie sądzę To okienko w przeszłość. Wgląd w umysły ludzi, którzy żyli w rzeczywistości zupełnie odmiennej niż nasza. Nie tylko teksty biblijne, ale też pisma gnostyckie, czy Rękopisy z Qumran. A odbiór tych tekstów w dużej mierze zależy od wiedzy i nastawienia studiującego.

Gość cara -
ale ja nie dochodże tutaj ile i dlaczego jest tyle odłamów chrześcijaństwa - ani nie zamierzam nic nikomu tłumaczyć - uwązam tylko że głupotą jest wygłasznie tego typu sformułowań - skoro autoror prostej historii nie potrafi przeczyać i zapamiętać . Oczywiście ,ze Biblia to nie powieść do poduszki i bez wiary trudno przez nią " przebrnąć " :) ale czy to znaczy ,ze jest zbiorem głupot - bo jeden czy drugi czlowiek tak uważa ?

Gość asdfgrhtyjuk
i dlatego jestes tepa :O odlamy chrzescijanstwa powstaly z ROZNYCH INTERPRETACJI bibli co znaczy slowo interpretacja sprawdz w slowniku. wyzywasz kogos od tepakow a sama nie grzeszysz inteligencja :O przez czytanie jednej historii dwoje ludzi inaczej ja rozumie.

Gość szpieg nr 1
Pytam o proste rzeczy a czepiasz sie mojego zapytania odnosnie farmazonow. Skoro nie mam wiedzy to prosze mnie oswiecic i wytlumaczyc jak powstaly ludy na ziemi kiedy Bog stworzul tylko Adama i Ewe. Z wiarą sie niby nie dyskutuje, no ale Bog dal nam tez rozum prawda? Wiec go uzywam. Moge nie miec wiedzy z religioznawsta, czy kulturoznwastwa i czoirt wie czego, wiec pytam , prosze aby mi wytlumaczyc nabalne sprawy , o ktorych pisze biblia.

do szpiega -->>> jak już jesteś taka sledcza, to zdecydowanie lepiej by było abyś poczytała słownik ortograficzny, bo ręce opadają czytając twoje wypociny :O:O:O

Gość cara -
i dlatego jestes tepa odlamy chrzescijanstwa powstaly z ROZNYCH INTERPRETACJI bibli co znaczy slowo interpretacja sprawdz w slowniku. wyzywasz kogos od tepakow a sama nie grzeszysz inteligencja przez czytanie jednej historii dwoje ludzi inaczej ja rozumie.-------jestem tępa bo nie wypowiadam sie na temat , ktory nie jest główny ? Jestem tępa bo nie nie chę rozmydlać dyskusji ? - oj ,dziecko , dziecko - czytanie ze zrozumieniem - poziom klasy 3 podstawowej sie kłania . Zanim zaczniesz dyskusję - upewnij sie zy masz co powiedzieć - najlepiej mądrego .