Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość judasz moszka

co łączy jezusa, jaja, zajączka ?????

Polecane posty

Gość judasz moszka

Gość geje rlzzzz
zoofilia 🖐️

Gość słititi ti ti
Z tego co kiedyś słyszałam - kiedy pogan nawracano na chrześcijaństwo, alby oszczędzić im szoku i łatwiej przekonać do nowej religii, ustanawiano nowe dla nich święta w porach starych świat i pozwalano zachować niektóre stare tradycje. Tak słyszałam, nie wiem czy to prawda (ale jest dość prawdopodobne)

Gość judasz moszka
ok ale co łączy jezusa, jaja, zajączka ?????

Gość słititi ti ti
To jest zagadka czy pytanie ?;P

Gość judasz moszka
nie po prostu nie rozumiem świąt:( wiec co łączy jezusa, jaja, zajączka ????? dlaczego trzeba malowac jaja i dlaczego na barwnikach jest zając a nie jezus? i dlaczego w koszyku jest kiełbasa i dlaczego na wielkanoc lind robi zajączka z czekolady i czemu nie robi czekoladowego jezusa na patyku ???????????????????? i dlaczefgo w sumie króliczki sa symbolem wielkanocy ? co? nikt nie wie??

czekoladowy Jezus na patyku!!! to bylby hit!!! no wlansie, dlaczego niekt tego nie zrobi? ;(

Gość judasz moszka
czy wiecie moze co łączy jezusa, jaja, zajączka ?????

Kurde... JEZUS = Zmartwychwstanie, Jaja + nowe życie ( z tego co księżulek mówił) a Zajec nie mam bladego pojęcia ale też coś z nowym życiem. A co do czekoladowego Jezusa na patyku (na głowę chyba upadłeś) toż to herezja (moja babcia na zawał by padła). A co do kiełbasy to.... nie zadawaj trudnych pytań:P

Gość Xawerka
Smieszni jestescie, Bog, Jezus ma nie bawic i rozsmieszac(np. czekoladowy na patyku) tylko nalezy czcic. Szanujcie troche nasza wiare. Ja slyszalam ze kurczaczki i jajka to symbole nowego zycia a Jezus zmartwychwastal-rozpoczal nowy rozdzial swojego zycia

A kto powiedział, że trzeba malować? Ludzie to lubią, chcą, czy cokolwiek, niech sobie malują, Ty nie musisz. Dni wolnych od pracy/szkoły i tak pewnie nie masz im za złe, co?

Gość wsadź se palec w dupę
ogólnie to wszysko łączy majonez pomorski.

Gość judasz moszka
to czemu nie malujemy zamiast jajek np płodów ???????? i jesli jezus bylby z czekolady i bym go zjadł to czy by sie odrodził na nowo i to by byla wieczna czekolada gratka???????

Gość nic nie znaczy
i nic ich nie laczy. To tak jak z choinka na Boze Narodzenie- poganski zwyczaj:P

Gość nic nie znaczy
i nikogo nie obrazam bo zaden katolik chyba nie zaprzeczy ze choinka jest poganskim symbolem. Zajaczek jak i jajka pewnie tez

Gość słititi ti ti
Myślę że te wszystkie zające, kurczaki, jajka itd pozostały chrześcijanom po jakimś święcie pogańskim. Możliwe że wielkanoc ustanowiono w czasie zbliżonym do pogańskiego święta które wiązało się z tymi wszystki kurczakami. Później te pogańskie tradycje zakorzeniły się w tradycji chrześciajn tak bardzo, że obecnie większość nie wie nawet że niesie w koszyku symbole pogańskie, a w Poniedziałek wielkanocny utrwala pogańską tradycję oblewania wodą. To tylko moje przypuszczenia, żeby mnie tu nikt nie posądził o głoszenie herezji

Płody??? Eeee bo to obrzydliwe by było a takie pisaneczki to przynajmniej oko cieszą :D. Jeśli (zaznaczam JEŚLI...) Znalazł byś gdzieś Jezusa z Czekolady i zjadł..Mochery , Dewotki i wierzący (praktykujący) najpierw uśmiercili by Ciebie a potem namierzyliby tego kto to wyprodukował ;)

oprocz Wielkiejnocy (a jak juz wiadomo i te swieta musialy miec poganskie symbole by sie przyjely) nie ma zadnego swieta chrzescijanksiego. nie tylko choinka jest symbolem poganskim to samo Boze Narodzenie nie jest narodzeniem Jezusa ale boga Mitry, chrzescijanie sami nie wiedza kiedy sie akurat ten Chrystus urodzil (bo poprzednich bylo 13tu) i dlatego przyjeli dla nich zblizona date, narodziny pogasnkiego boga Mitry, ktorego urodziny obchodzono 25 grudnia. reszta swiat tez jest typowo poganska

Gość słititi ti ti
Ale jeśli to lizanie o obgryzanie czekoladowego Jezusa byłoby wieloletnią tradycją, tak jak jest z jajami i zającami, nikt by nie miał nic przeciwko :D

Gość judasz moszka
a kurze plody juz nie sa obzydliwe? jak by ladnie pomalowac martwe niemowlaki to mysle ze prezentowaly by sie rewelacyjnie obok kielbasy.

Gość słititi ti ti
Eeee tam... Jajka mniejsze, szybciej się gotuje i maluje, ze wszystkim uwiniesz sie w sobote rano przed święconką. A żeby kazdy członek rodziny miał płoda dla siebie to trzeba by już w poniedziałek zacząć... I jakie duże koszyki dźwigać.. Zero korzyści.

Kurde człowieku ... Jajka jemy na co dzień jnp. jajecznica,jaja sadzone, gotowane, nawet w głupich ciastach są jajka. Z tego co mi wiadomo (przynajmniej u mnie w domu) Płodów ludzkich się nie jada ;] (nie wiem jak u Ciebie czy innych) Tyle w tym temacie jak jeszczeczegoś nie rozumiesz to rusz dupę do kościoła i księdza się zapytaj albo zadzwoń do radia maryja. Podsumowując : Symbole Wielkiej nocy Jaja= nowe życie, Króliczki i kurczaczki=nowe życie

Gość judasz moszka
ksiadz siedzi obok mnie z parafii i tez sie dziwi

Gość słititi ti ti
Przyjechał na telefon czy jak?

Gość judasz moszka
przyjechał obejrzeć razem film z internetu o wielkanocy, podaje linka, ktorego dal wczesniej proboszcz zeby zobaczyc, pozdrawiam http://patrz.pl/tv-seriale/3638,Fantastic-Easter-Special

Gość michcioiooooooo
Mają to ze sobą wspólnego, że zostali wymyśleni przez człowieka.