Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przykawiezdrowie

prawo pracy - okres wypowiedzenia - pomozecie?:)

Polecane posty

Gość przykawiezdrowie

czy przy zawarciu umowy o prace na czas okreslony (rok) moze byc ustalony indywidualnie okres wypowiedzenia dluzszy niz 2 tygodnie? czy zawarcie w takiej umowie 3miesiecznego okresu wypowiedzenia jest zgodne z prawem? dziekuje

dłuższy okres wypowiedzenia niż przewiduje prawo w umowie to już tylko dobra wola pracodawcy

Gość przykawiezdrowie
dobra wola?:( ja nie chce dluzszego okresu wypowiedzenia- to ja predzej znajde inna prace, niz oni mnie zwolnia.. czy moge im powiedziec, ze taki okres wypowiedzenia jest niezgodny z prawem pracy?:o

Gość gjeutuirtyui
co do zasady okres wypowiedzenia umowy o prace na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy wynosi 2 tygodnie. co do zasady stosuje się również prawa korzystniejsze dla pracownika, czyli kodeksowe. ale nie stosuje się ich z automatu. jeżeli ty w umowie zawarłaś, ze okres wypowiedzenia bedzie wynosił 3 miesiące, i byłaś tego absolutnie świadoma, a teraz stwierdziłaś, że ci to nie pasuje. to nie wie czy możesz powolać się na kodeks pracy i zostanie ci to uwzględnione.

Gość gjeutuirtyui
okres wypowiedzenia umowy o prace zawartej na czas określony dłuższej niż 6 miesięcy wynosi 2 tygodnie. co do zasady stosuje się również prawa na korzysć pracownika. ale nie stosuje się ich z automatu. jeżeli ty w umowie zawarłaś okres wypowiedzenia na 3 miesiące i byłaś tego świadoma. a teraz stwierdziłaś że ci to nie pasuje, to może być problem i mogą ci tego nie uwzględnić.

Gość gjeutuirtyui
jeżeli wcześniej zgodziłaś sie na 3 miesięczne wypowiedzenie, świadomie, dobrowolnie. to, to czy możesz domagać się teraz 2 tygodniowego wypowiedzenia zależy właśnie od dobrej woli pracodawcy

Gość przykawiezdrowie
nie, nie podpisalam jeszcze tej umowy. na razie nieoficjalnie sie dowiedzialam,ze firma stosuje takie praktyki. zatrudniaja ludzi na styk i boja sie, ze nagle zostana na lodzie.

Gość przykawiezdrowie
nie, nie podpisalam jeszcze tej umowy. na razie nieoficjalnie sie dowiedzialam,ze firma stosuje takie praktyki. zatrudniaja ludzi na styk i boja sie, ze nagle zostana na lodzie.

Gość gjeutuirtyui
można się dogadać co do dłuższego terminu wypowiedzenia, ale obie strony muszą się na to zgodzić.

Gość przykawiezdrowie
aha, ok. dzieki za pomoc!

Gość ladaco
lepiej mieć dłuższy okres wypowiedzenia niż krótszy.

Gość Aleksandra Ola
ja mam pytanie przy zarobku 2 tys netto jaka kwota powinna widniec na umowie o prace brutto?

Gość przykawiezdrowie
ladaco, i myslisz, ze Twoje stwierdzenie jest prawdziwe dla kazdego i w kazdej sytuacji?:o mowie Ci, ze ja chcialabym miec 2tygodniowy... a najwyzej 1miesieczny..