Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość INNE IMIONA

Mamo, tato - nie dawajcie mi tak na imię!!!

Polecane posty

Gość INNE IMIONA

FABIAN: imię łacińskie, używane w krajach anglo- i niemieckojęzycznych. W Polsce jednak niewskazane: FABIAN = PAWIAN. A pawian kojarzy się nie tylko z małpą. NIKOLA: z tym imieniem radzę uważać, na zachodzie wezmą waszą córeczkę za chłopca :) Wersja kobieca na zachodzie to NICOLE [czyt. nikol z akcentem na ostatnią sylabę] i tak też brzmi NAJLEPIEJ. Imię NIKOLA to chyba właśnie jeden z największych koszmarków ostatnich lat. Podsumowując: "Ni cola, ni wydra" Męskim odpowiednikiem imiennego dziwadła jest moim zdaniem nieszczęsny: BRAJAN. Imię niby to stylizowane na zachodnie, ale rodzice zapomnieli, że w krajach anglojęzycznych ludzie przeczytają to jak BRADŻAN, a to już tak pięknie nie brzmi. Inne dziwadło: DENIS. Co ciekawe, podczas gdy w Polsce coraz więcej rodziców nazywa tak swoich synów, na zachodzie Denis swój szczyt popularności przeżywał w latach 40-tych, przestał być jednak modny wraz z końcem lat 70-tych. Powód? Prozaiczny. DENIS = PENIS. To imię powinni wybierać tylko ci rodzice, którzy chcą się w jakiś sposób odegrać na swoim dziecku. c.d.n.

Ja kiedys czytalam rozprawe, ze imiona Andzelika i Sandra sa nadawane dzieciom z patologicznych rodzin przez osoby z rodzin o niskim wyksztalceniu, chcace w ten sposob podniesc swoj prestiz. Podoba mi sie tradycja nadawania staopolskich imion, ale pierwsze imie "cos w sobie ma", choc wole wersje "Anjelica" i "Angelina"

Gość co za baba dziwna
A kogo obchodzi zachód ?

Gość INNE IMIONA
Ponieważ żyjemy w globalnej wiosce. Ale jeśli ktoś nie wyściubia nosa poza swoją wioskę, to faktycznie nie musi się martwić wymową. Jednak takie imiona jak Fabian i Denis mają wyjątkowo obraźliwe skojarzenia również w Polsce. Matka Deniska, zgadłam? ;)

Gość INNE IMIONA
Ponieważ żyjemy w globalnej wiosce. Ale jeśli ktoś nie wyściubia nosa poza swoją wioskę, to faktycznie nie musi się martwić wymową. Jednak takie imiona jak Fabian i Denis mają wyjątkowo obraźliwe skojarzenia również w Polsce. Matka Deniska, zgadłam? ;)

Gość przecież imiona ANGELIKA
i ANGELINA to dwa zupełnie różne imiona podobnie jak IRMA i IRMINA

Gość ale macie problem
a mi sie podoba BENJAMIN i w dupie mam opinie innych szczególnie takich mądralińskich jak autorka tego topiku blah! :p

Moja znajoma dała swoim dzieciom imiona: Denisa (córka lat9), Fabian i Rayan (nawet nie wiem jak to się pisze). Myslę, że faktycznie dla prestiżu (w mniemaniu rodziców), gdyż mama pochodzi z niezbyt ciekawego środowiska.

Gość DawtonaX
Osoba wykształcona kiedy rodzi jej się dziecko, po prostu nadaje imię małej istotce a nie zastanawia się czy aby nie zapytac o opinię na kafeterii ...pff . Osoba z patologicznej rodziny nawet nie interesuje to czy poprzez nadanie imienia np. Andzelika podniesie w ten sposób swój prestiż . To co napisałyście uważam za totalne bzdury !!!

Gość marianziom
Ja mam 13 lat i dali mi na imie Marian wiec chujnia :/

Gość co za baba dziwna
Każde imię czy nazwisko można skojarzyć z czymś głupim, śmiesznym i nie rozumiem porównania Denis-penis :o Głupi rym. Idąc tym tropem : Maja dupodaja Iza pyza Ania maszyna do r***ania Ewka marchewka Z Hiszpanii znam -Milioner -Jezus -Wata (myślisz, że kogoś obchodzi, że to u nas jest opatrunek?) -Nokin -Martina -Desser -Button Tam śmieją się z mojego imienia (Agnieszka) Nie potrafią wymówić i mówią zwyczajnie Agnes czy Ines. W świecie nikogo nie obchodzi co jakieś imię znaczy w innym języku. Ważne, że matce i ojcu się podoba, kojarzy się z czymś czy jest dedykowane komuś z rodziny.

Gość moje smakują jak
Autorka już się nie odezwie. Oczekiwała pewnie że kazdy poprze jej popaprane teorie. :D

Gość lucylou
Marianku, nie przejmuj się swoim imieniem. Mi się podoba. Miałam nawet kiedyś chomika Mańka. Bardzo sympatycznie mi się kojarzy...

Gość ewewe
Po angielsku denis i penis nie brzmia tak podobnie jak po polsku! Mniej wiecej jest: denys i pinis

ja bym na pewno nie nazwala dziecka: Marian,Marianna,Zenon,Zenobia,Stefan,Stefania - czyli ogolnie wiekszosc z tych "starych" imion - choc podoba mi sie imie Zuzanna czy Franek:) Z tych nowych imion nie podobaja mi sie: Andzelika,Nikola itp.

Gość do co za baba dziwna
Ja mieszkam w Hiszpanii od 14 lat i te imiona które podajesz to gdzie je tutaj slyszalas???? no oprócz Jesus i Martina ( to drugie niezbyt popularne tutaj i bardziej w Ameryce Lacinskiej). A z tym Wata to wogóle przesadzilas, nie wiem czy wiesz ale w jezyku hiszpanskim nie istnieje W, wiec to wogóle przesada. Jest tu wiele dziwnie brzmiacych dla nas i nawet dla Hiszpanów imion no ale te co podalas to sobie po prostu wymyslilas lub zle zrozumialas. Co do autorki to zgadzam sie w czesci, no i masz racje bo doczepic to sie mozna do kazdego imienia a kazdy ma prawo dac dziecku na imie tak jak uwaza i pozostali powinni byc bardziej tolerancyjni i tej tolerancji uczyc swoje dzieci. Mój syn chodzi do szkoly w której sa dzieci róznych narodowosci o przeróznych imieniach np. Chariffa, Alexia, Denisa, Manuel, Dario, Jos Luis, Leonard, Samuel i takie tam przerózne i nigdy nie slyszalam azeby dzieci szydzily z jakichkolwiek imion - kwestia przyzwyczajenia. No ale jednak mimo tolerancji co do imion i tu przyznaje racje autorce, nie podobaja mi sie imiona które spolszczamy typu Dzesika, wówczas taka osoba zawsze w swoim wlasnym kraju bedzie musiala mówic jak pisze sie jej imie i za granica bedzie brzmialo dziwnie.

Gość Ricarda Krzysztofa i Zefiryna
Corki mojej dalekiej kuzynki .....

Gość susterka
Wysmiewanie sie z imion (zreszta nie tylko z imion) to polska cecha. Mieszkam za granica i tu nikt sie nie wysmiewa z imion brzmiacych obco w tym kraju. Niestety Polacy to jednak wciaz bardzo zacofany narod a tolerancja to dla nich niezrozumiale slowo. Zasciankowosc i tyle.

Gość bombatramba
Mój 6 letni syn to Kajetan i jestem z niego dumna !!!!!!

Gość Kajetam swietne imie
Kajtek:) bardzo mi sie podoba. Jeremi tez fajne

Gość W Stanach wystepuja imiona
dzieci jak: (meskie) Beegie Bossie Suphachad Burritt Wattie Xifan Yunlong nie wspominajac o powszechnym Dicku jako imieniu wlasnym badz zdrobnieniem od Richarda np. co jak wiadomo juz nie tylko w USA ale i chyba na calym swiecie, ze dick znaczy 'kutas' chooj' itp :P (dziewczece) Donisha Bophary Deolanda Jeehee Vickigail itd.... wiec nie tylko w Polsce ale pewnie w kazdym kraju sa dziwaczne imiona i tez nikt nie zastanawia sie nie tylko jak to bedzie brzmialo za granica ale jak wlasni rodacy beda je wymawiac :P

Gość tak Kajtek bez majtek jest
fajny, tak mial moj ukochany kot na imie :)

Gość kajtek to imie dla psa
:o

Mnie sie wydaje ze autorka chciala dac do zrozumienia ze kiedys dzieciaki w przedszkolu ,szkole moga byc wyzywane ......w Polsce nie za granica :)

Gość tak Kajtek bez majtek jest
wyzywane przez dzieci: dlczaego? myslisz, ze 6 letnie dziecko w przedszkolu ma skojarzenia denis-penis albo uwaza, ze Barjan to spolszczenie imienia wystepujace od jakichs 4 lat w Pl??? jakby rodzice nie byli takimi zenujacymi malomiasteczkowymi ciemnymi umyslami i swojego jadu i kompleksu debila nie przelewali na dziecko to by ono nawet nie wiedzialo, ze jakies imiona sa smieszne :O zenujaca jest postawa rodzicow wzgledem imion innych a nie imiona dzieci :O

Gość ugrfuegrfqr
Ja do szkoły chodziłam z dziewczynką która miała na imię... Kunegunda... Rodzice byli zachwyceni tym imieniem ale czy ona była? Na pewno nie. Dzieci inne jej dokuczały, wyśmiewały, nie chciały z nią siedzieć w jednej ławce. Kilka lat temu ją spotkałam ponownie i zmieniła imię a w latach szkolnych chodziła z powodu niego do psychologa :) Dzieci są okropne i to co podoba się dorosłym niekoniecznie spodoba się dzieciom. A ludzie, obojętnie czy to człowiek mały czy duży, potrafi zniszczyc komuś życie.

Gość troche sie zgodze....
niektórzy rodzice maja bujna wyobraznie i chyba...niską samoocenę więc próbują to jakoś "podnieść" dając dziecku niespotykane imię.... jak dla mnie głupota....:O i żal... niektórzy aż za bardzo utrudniają życie dziecku z "nadzwyczajnym" imieniem... moja koleżanka dała córce na imię: Yessica... nazwisko typowe polskie mają imię hmm...po co dali jej tak na imię? dziewczynka ma przechlapane do końca życia, nie ma osoby,która nie zapytałaby się jak się to imię pisze :O męczyło by mnie to, gdybym do końca życia musiała każdemu literować imię Mi się podobają polskie imiona, mają to coś :D np: Weronika, Dawid, itp :) :P

Gość kajetannnn
Kajetan-super.Jak będę miała kiedyś synka to dam mu tak na imię.

Gość jest tyle ladnych imion
polskich, po co dawać dziecku jakieś wydziwione zagraniczne imię? :O ludzie no bez przesady, no chyba że mata jakieś korzenie zagraniczne :P a tak to po co sobie i dziecku komplikować życie? rodzice ktorzy swoje dziecko wyróżniają imieniem mają nasrane w bani :O ja dam dziecku normalne, pospolite ale nie "prostackie" imię polskie :P a wyróżniać moze sie czymś inym nie tylko dziwnym imieniem

Gość susterka
Zadne dziecko nie wysmiewa sie z imienia kolegi czy kolezanki samo z siebie. Dla dzieci czy to Weronika czy Antoni czy Denis brzmi normalnie - ot, imie kolezanki /kolegi z przedszkola czy szkoly. To zacofani rodzice, wysmiewajacy sie w domu z imion innych dzieci ("jak twoj kolega ma na imie? Denis? Ha ha ha Denis - penis...ha ha ha!") powoduja, ze nastepnego dnia dziecko wola do kolegi "denis - penis" :O To nie ci rodzice nadajacy "dziwne" (wedlug waszych standartow) imiona sa nienormalni tylko ci wysmiewajacy te imiona i uczacy swoje dzieci braku szacunku i tolerancji dla innych.