Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość INNE IMIONA

Mamo, tato - nie dawajcie mi tak na imię!!!

Polecane posty

Gość a my mamy
już na forum jedna oryginalną JANIĘ

Gość ajaksa
Szczerze powiedziawszy to nie podoba mi się nadawanie zagranicznych, frymuśnych imion, które mają się do naszych nazwisk jak wół do karety. W sierpniu z mężem zostaniemy rodzicami i wybralismy dla naszej dziewczyny imiona Agnieszka Stefania. (naszych: babci i prababci). Proste, zwykłe, nie przekombinowane. Będą przypominały nam o osobach dla nas ważnych. Jest i cicha nadzieja , że naszej dziewuszce też się spodobają jak podrośnie. Jak ktoś chce nadawać głupkowate srisie, dupisie, homisie to czego mu tego zabraniać? To jego dziecko będzie miało schizy i czuło sie ośmieszone. Ale skoro rodzice chca fundować takie jazdy własnym dzieciom to ich sprawa.

Gość do Monroe.M
prostackie imię...no wiesz ja bym dziecku nie dała: Kazimierz, Władysław, Jadźka, to są dla mnie prostackie imiona, które kiedyś dawno dawno temuuuuu były "ładne"

Gość mjhnujfhdcfvbhnjhgf
Ja znam Jane, ale to Rosjanka :) A Kajetan według mnie to jedne z obrzydliwszych imion, bleeeee Ja stawiam na normalne imiona tzn nie udziwnione w żadną stronę-ani przesadnie staropolskie=Franciszek czy Antoni, ani zbytnio nowoczesne-Vanessa, Dzennifer itd Podoba mi się coś typu Daniel, Paulina, Natalia, Adam....

Gość hhghghggh
Ktoś, kto napisał, że starodawne imiona są "prostackie" powinien się leczyć (niech zgadnę, ta osoba mieszka w melinie i ma córkę Andżelikę i syna Brajanka?) Mi podobają się imiona takie jakie Magda, Patrycja, Karolina, Wojtek, Rafał, Daniel, Sebastian

Gość do hhghghggh
ty wypisałaś ładne imiona, przez co rozumiesz starodawne????? bo ja przez władysław, mieszko, itd

Gość hhghghggh
Naucz się poprawnie pisać :P "co rozumiesz przez starodawne" a nie "przez co" :D Czytanie ze zrozumieniem również się kłania. Starodawne to właśnie takie, jak wypisałaś. Nie dałabym dziecku na imię Stanisława albo Władysław, ale nie pisz, że są to imiona "prostackie" :P

a moj mąż potrafi chyba kazde imie wysmiac wiec co? mam miec bezimienne dziecko? np. podobalo mi sie imie filip a mąż: "ach filipie filipie podrap mnie po ahaha":) albo "lukasz czego szukasz, mateusz wajche przełóż, jestem adam juz przekładam" :classic_cool:

Gość hhghghggh
Masz fajnego męża :D Serio :D

Gość Anitkaaaaaaaaaaaaaa92
a mnie sie podoba imie Dacjan. Mam jednego Dacjana w klasie, ludzie śmieją się , że z Dacią im się kojarzy a ja na to leje bo i tak nazwe tak swojego syna

Gość mamapolroczniakaa
co wy znowu pieprzycie o tej biedzie i zagranicznych imionach? nie macie pojęcia, a psioczycie w kółko! nie możecie na jednym czy dwóch przykładach wrzucać wszystkich do jednego worka! wiem coś o tym, bo pracuję w szkole, a mąż pracuje w urzędzie miasta! imię dziecka nie jest wyznacznikiem pochodzenia i sytuacji materialnej rodziców! kiedy to wreszcie zrozumiecie! na imiona jest po prostu moda! to nie prawda, że biedni nazywają swoje dzieci: DŻesika, BraJan, NiKola, a bogaci: Franciszek, Antonina, Stanisław! nie zauważyłyście, że na pewne imiona przychodzi wielkie bum?! gdy nastał trend na Oliwie,Wiktorie,Nikole i Julie 3/4 mam chciało dać tak córeczce na imię...gdy do łask wróciły starodawne imiona po dziadach, pradziadach znów był szał na Antosie,Zosie,Franków... na przykładach: znam nauczycielkę matematyki w renomowanym liceum, mąż profesor wykładowca, dali bliźniaczkom na imię Oliwia i Nikola - nie są biedni ani głupi!...natomiast mam też sąsiadów, którzy wyjechali za granicę po prostu na zmywak, bo nie mieli kasy, a syna nazwali Lucjan Franciszek! bogaci i zadufani nie są, więc o czym mowa? nie generalizujcie!

Gość popieram mamę półroczniaka
a poza tym ja dałam córce na imię Klaudia, gdzieś tu na forum przeczytałam, że podobno to imię jest badziewne,zagramaniczne i jak z serialu czy jakiegoś erotyku, a mama pewnie jest z patologii! normalnie co niektóre mamuśki powinny się leczyć, jak można po imieniu nie znając, ba!, nawet nie widząc dziecka ani rodzica ocenić kim on jest i skąd pochodzi?:o totalna bzdura! oboje z mężem jesteśmy po studiach, prowadzimy działalność gospodarczą, godnie żyjemy, dałam tak córce na imię, bo mi się podobało i tyle!, a poza tym na prawdę pełno w koło Julek, Wikusiów, Oliwek i Nikolek oraz Antosiek i Zosiek, więc stwierdziłam, że Klaudia będzie neutralna, ani wymyślna,zagraniczna ani starodawna czy baaardzo popularna, bo w naszym kręgu znam tylko jedną kobietę o tym imieniu i ma 23lata!

Gość marysia chuujnisia:)
cdn:p

Gość marysia chuujnisia:)
fotka w stpce juz nieaktualna? szkoda, bo ci jada zes brzydka, a chcialam ocenic:p pozdro

Gość skrajnie eskcentryczne
imiona moim zdaniem nadają ludzie również "skrajni" - czyli z jednej strony może to być patologia, ale z drugiej ludzie bardzo bogaci czy artyści - którzy raz że chcą szokować, dwa nie obawiają się o przyszłość dziecka- bo i tak będzie miało "dobrze" nie zależnie od imienia :P ....jesli chodzi o "mody" na dane imiona i dziwne dopisywane do tego ideologie - to moim zdaniem to robią ludzie zakompleksieni, którzy na siłę chcą się czymkolwiek wyróżnić, niestety robia to kosztem innych, co moim zdaniem jest po prostu nie smaczne.

Gość 3ZUZIA
klaudia bardzo mis sie odoba,ale precz z dzesikami,nikolami itd teraz jest mega moda na imie julia,no prawie wszyscy moi znajomi tak nazywaja corki ;/

Gość a maria awaria może być
:D

Klaudia to nie jest ładne imię;o ale to tylko moje zdanie. stopa już jest nowa:)

Gość 3ZUZIA
moja nauczycielka nazwała syna KOSMA to jest dopiero zenujace imie

Moja starsza córka ma na imię Wanessa, a nasza rodzina nie jest ani biedna, ani tym bardziej patologiczna. Mój mąż jest inteligentnym facetem, stroni od używek, wywodzi się z bardzo dobrej rodziny, a mimo to ma taki gust, że od zawsze podobały mu się takie imiona jak : Jessica, Wanessa, Brajan czy Denis i co jest przez to gorszy od tych, którzy wolą Franciszka, Zosię czy Kasię? Każdy ma swój gust, a mi akurat Marysia podoba się na równi z Nikolą, czy Antoni z Alanem.

Gość ewewresgdgfdhthtr
a ja znam małego Tristiana :P

Gość wrobelka
corby zacytuje cie:Mój mąż jest inteligentnym facetem, stroni od używek, wywodzi się z bardzo dobrej rodziny, a mimo to ma taki gust, że od zawsze podobały mu się takie imiona jak : Jessica, Wanessa, Brajan czy Denis i na tym wlasnie tkwi cala patologia he he na wmawianiu sobie co to nie ja albo kim nie jest moj maz,he he tak tak wy jestescie najmadrzejsi najpiekniejsi a wasze dzieci to cuda natury

corby co do tego, co napisałaś nie skomentuje, ale już dawno miałam ci napisac, ta twoja malutka jest prześliczna!

Gość a mnie od zawsze podobały się
stare imiona.. Uwielbiam imię Helena, Zofia czy Julia. Od podstawówki marzyłam, żeby mieć na imię właśnie tak, najlepiej Helena. Córce dałam imię Zosia i teraz dopiero zauważam jak wiele jest Zosiek na placu zabaw. Zaczynam żałować, bo chciałam, żeby miała mniej pospolite imię... Co do generalizacji, które się tutaj pojawiają. Niestety coś w tym jest (choć oczywiście nie można uznać, iż jest to reguła). Spora część mojej rodziny mieszka na wsi, ja w dużym mieście. I tak się składa, że na wsi właśnie dominują imiona typu Nicola, jest sporo Wiktorii, w każdym razie starodawnych raczej się nie uraczy (typu Stanisławy, Zofie czy Franciszki). Natomiast w moim mieście, do tego w centrum- Zofii, Antków i Franków pełno... Pracując w szkole na obrzeżach miasta (gdzie wśród rodziców przeważali niestety ludzie nie tyle prości, co czasami wręcz z marginesu) i miałam w klasie Afrodytę, Izaurę i parę innych oryginalnych imion, które zupełnie nie licowały z nazwiskami.. Pracując natomiast w centrum miasta, gdzie rodzice znacznie częściej byli ludźmi po studiach przypadków takich imion było znacznie mniej... Nie chcę się z nikim kłócić, nie chcę generalizować. Częśc osób wybiera imiona dla dziecka, bo takie od zawsze mu się podobały, część po prostu idzie za modą (czasem nie uświadamiając sobie tego do końca...). Nie można jednak zaprzeczyć, ze wybór imienia ma w sobie coś magicznego, coś co w jakiś sposób determinuje (przynajmiej w naszym mniemaniu) człowieka. Raczej nie damy dziecku imienia, które nosiła znienawidzona koleżanka...Tak też jest często z imionami typu Amadeusz (spotkałam taki przypadek). Wydaje mi się, że niektórzy rodzice wierzą, że w ten sposób ich dziecko coś z tego wielkiego Amadeusza będzie miało... Mało racjonalne, ale chyba przyznacie, że jak słyszycie, że dziecko ma na imię Amadeusz to raczej pierwsze co się nasuwa, to myśl o jakichś uzdolnieniach muzycznych raczej, niż matematycznych. Reasumując:) nad imieniem dla drugiego dziecka zastanowię się o wiele bardziej, robiąc wcześniej sondaż piaskownicowy i starając się nie przegiąć w żadną ze stron.

Gość ja mam znajomych
koleś po budowlance- babka po ekonomiku - i mają syna Konrada.... w sumie tak samo jak moja polonistka...tyle, że motywacja zupełnie inna .... ona imię wybrała na cześć Konrada Wallenroda... a oni bo po prostu fajnie brzmiało :P ...co ciekawe Konrad od nauczycielki jest wyjątkową "sierotą"/ciapą/fajtłapą - w szkole wołali na niego "kondon"... a syn znajomych super chłopak - bardzo lubiany i nikt nie myśli nawet go przezywać... więc jak widać 0 na taki ocenianiu po imionach można się przejechać