Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helaszkkaaa

totalne wypalenie zawodowe

Polecane posty

Gość helaszkkaaa

mam stałą, w miarę dobrze płatną pracę ale przestałam ja lubić, zaczęłam mysleć o niej ze wstrętem, zmieniłabym ją juz dziś, tyle, ze nie wiem na co, no i nie łatwo o dobrą pracę najgorszy ten brak pomysłu co mogłabym robić i strach przed brakiem pieniedzy :( czy ktoś był w podobnej sytuacji ? strasznie męczy mnie ta sytuacja

tez tak mialam i zaszlam w ciaze zeby dostac 100% płatne l4 opłacało sie i już tam nie wróciłam

Gość aha i ach
mam tak samo niestety

Gość helaszkkaaa
jestem świeżo upieczoną strażaczką

Gość dołączam do grupy
też to mam :( i chętnie się dowiem jak z tym walczyć. Nie jak zapobiegać, bo na to niestety za późno. Pomaga mi w sposób odczuwalny pseudoefedryna, ale biorę ją okazjonalnie.

Gość wielorybica
Potrzebny Wam urlop. :O

Gość a w jakiej branzy
i na jakich stanowiskach pracujecie? moze jakies studia podyplomowe? szkolenia?

Gość helaszkkaaa
jestem nauczycielką ktoś pewnie zarzuci, ze nie powinnam narzekać ale niestety praca przestała mnie cieszyć, co najdziwniejsze nadal lubię dzieci, miejsce pracy a jednak myślę, ze powinnam zmienić zawód mam poczucie, że tylko dzieci i dzieci 24h na dobę, bo mam również własne :) nigdy nie przypuszczałabym, ze mnie to dopadnie, w zawodzie pracuję 15 lat, w dodatku w tej samej szkole...

Gość helaszkkaaa
zastanawiam się co chciałabym robić ale jakoś nie mogę znaleźć pasji, nie wiem może to początki depresji chyba pójdę do psychologa

Gość aha i ach
no widzisz, ja tez uczę, tio chyba typowe dla tego zawodu, człowiek ma jednak dosc po jakimś czasie

Gość helaszkkaaa
a myślisz o zmianie zawodu? najpierw myslałam o zmianie szkoły na inną ale okazuje się, ze samo słowo szkoła wywołuje u mnie nie chęć :(

Gość aha i ach
tak, chciałabym robić coś zupełnie innego, ale szansy nie widzę, jestem już dosć dojrzała :(

Gość helaszkkaaa
ja będę próbować, choć zbliżam się do czterdziestki, za bardzo mnie to męczy

Gość dołączam do grupy
No cóż, to wszystko piękne w teorii - zmiana pracy, znalezienie innego hobby - to wszystko bym robiła z zapałem dawniej, ale wypalenie zawodowe niestety nie ogranicza się tylko do obowiązków zawodowych - to wstręt do w ogóle jakiejkolwiek aktywności zawodowej - tak codziennej pracy jak i szkoleń, nauki, zainteresowań pozazawodowych itd. Najlepiej to iść na bezrobocie i odpoczywać :), ale nikt z wypaleniem, chyba nie chce na serio takiego rozwiązania, bo po pierwsze jednak są obiektywne korzyści z aktywności zawodowej, po drugie został jakiś sentyment do dawnej pasji z jaką się pracowało, a po trzecie i chyba najważniejsze - nie ma żadnej gwarancji, że bezczynność pomoże - po roku, dwóch, dziesięciu, skąd mogę wiedzieć, że wypalenie ustąpi? Tak często mówią osoby bezrobotne lub emeryci: "jak nie będziesz pracować to zobaczysz jak szybko Ci się znudzi siedzienie w domu bez zajęcia" - może zdrowej osobie się znudzi, może mi dawniej też by się znudziło i to szybko. Ale teraz taki "urlop terapeutyczny" może skończyć się jeszcze gorszym marazmem niż ta gehenna pracy.

powiem ci tak... potrzebujesz zmiennej pracy na swierzym powietrzu dostarczajacej ci zmiennych doznan. Tak, tak. najwazniejsze to realizowac swoje marzenia i ambicje. musisz sie caly czas rozwijac. idz pod latarnie -mowie ci. zarobek fajny a i wplywowych ludzi mozna poznac. my ci z dziewczynami jedna latarke odstapimy

Gość dołączam do grupy
Oczywiście to żart, że powinnam zostać prostytutką :) ale też świetny przykład obrazujący mój problem: choćbym nie wiem jak lubiła seks, to natychmiast go znienawidzę, jeśli nawet na kilometr zacznie mi się kojarzyć z aktywnością zawodową. Wysokie zarobki? Nie są zbyt pomocne, niestety, dochodzi do sytuacji, kiedy nawet kasa czy stanowisko, "stołek", prestiż nie są motywujące.

Gość Gohha797
Jak na razie nie narzekam na pracę, ale to jeszcze stosunkowo świeża sprawa. W poprzedniej pracy po 4 latach stwierdziłam, że nie wytrzymam dłużej, rzuciłam robotę i wyjechałam na kilka miesięcy do pracy w Indiach. Taka zmiana otoczenia to genialne lekarstwo na wypalenie. Polecam fajny artykuł jak się nie wypalić, o ile jeszcze nie jest dla was za późno... http://www.bhclub.pl/Artykuly/Kariera-i-pieniadze/Nie-daj-sie-wypalic!-Jak-sie-uchronic-przed-wypaleniem-zawodowym

Gość doraddda
polecam stosowanie metod przeciwdziałającym negatywnym skutkom wypalenia zawodowego. Może w rezultacie przecież doprowadzić do obniżonego poczucia własnej wartości, lęków, nadmiernego stresu, a nawet nerwicy. Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś na temat środków zaradczych zajrzyj na http://drbach.pl/download/ulotki/wypalenie.pdf

Gość cubea
Jeżeli takie wrażenie ma więcej pracowników w Twojej firmie, to może warto zaproponować szefowi, żeby zorganizował wyjazd motywacyjny? Jest sporo firm, które organizują tego typu wyjazdy (Amarula jest jedną z lepszych). Są one naprawdę skuteczne, także warto spróbować tego sposobu motywacji.

Gość katarzyna7878
Witaj, wiele zależy od naszego podejścia. Niektórzy potrafią sobie coś wmówić i ta umiejętność jest w dzisiejszych realiach bardzo przydatna. Bo podobnież jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Wiele osób po jakimś czasie przestaje lubić swoją pracę i wtedy trzeba albo postarać zmienić swoje nastawienie, albo zmienić pracę. Ale dzisiaj nie łatwo znaleźć coś konkretnego niestety. Może spróbuj przeczytać o wypaleniu zawodowym, może coś wymyślisz dzięki temu. http://troski.pl/problemy/wypalenie-zawodowe-objawy/ pozdrawiam

Gość gość
moja znajoma pracowala kiedys w korporacji i totalnie odechcialo jej sie pracowac... poszla do psychologa na terapie o nazwie couching www.gabinet-psychologiczny.waw.pl no i powoli jest lepiej, ale doszla do wniosku, ze znajdzie inna prace

Gość hanodek
Oj... mnóstwo ludzi tak ma, szczególnie po wielu latach pracy. Ja miałam podobnie. W zasadzie to dopiero kilka serii treningów z coachem z Wawy, Joanną Konieczną, zmieniło sposób patrzenia na wiele kwestii. I to właśnie wtedy wróciłam do normalności, zmieniłam pracę i dalej się rozwijałam!

Gość ałfona
Ja w tej sytuacji skorzystałam z pomocy coacha - Lidii Krotoszyńskiej (http://www.psychologgia-plus.pl/lidia-krotoszynska.html ) dała mi kopa do działania, uwierzyłam w siebie i w swoje możliwości. Zmieniłam pracę, to było łatwiejsze, niż mi się wydawało i w dodatku ta przynosi mi frajdę.

Gość fliska6
Zaglądaliście już tutaj http://psychomedic.pl/psychoterapeuta-warszawa/ ? Są tam namiary na świetnych specjalistów, którzy potrafią pomóc w takiej sytuacji. Można się do nich zarejestrować online lub telefonicznie pod nr 22 253 88 88.

Gość Gosia71
Czulam to samo i dlugo zastanawialam sie co moge robic zamiast swojej nudnej pracy. Corka namowila mnie na ponowna edukacje, poszlam do progres i przekwalifikowalam sie. To chyba najlepsza opcja by dostac inna prace.

Gość gość
No tak, jak czujemy, że wypalamy się zawodowo, jeśli praca przestaje nas cieszyć warto się zastanowić nad tym, co można zrobić, jak zmienić kierunek. Ja zaczęłam od warsztatów, które znalazłam tutaj http://harmonia-krakow.pl/ dużo mi dały, czuję się lepiej, mam więcej pomysłów na siebie.

Gość Kobieta 51
Też już nie daję rady..... Mam 51 lat, nie jest łatwo znaleźć pracę w tym wieku......

Gość gość
Wypalenie zawodowe to problem, który dotyka wielu pracowników, tych na niższych i wyższych szczeblach. Ja pracuję w jednej firmie już ponad 10 lat i też zaczęłam odczuwać objawy wypalenia zawodowego, ale wiem, ze aby sobie z tym poradzić trzeba znać skuteczne metody radzenia sobie ze stresem. Mi w przezwyciężeniu tego problemu pomogły warsztaty prowadzone przez firmę Effect ze Śląska http://www.effect.edu.pl/. Jeśli sami odpowiadacie za organizację szkoleń w swoich firmach, to warto wysłać na takie warsztaty pracowników, którzy są najbardziej narażeni na stresujące sytuacje, pracują pod presją czasu itp. Ośrodek szkoleniowy Effect ma naprawdę wysoki poziom jeśli chodzi o warsztaty dotyczące rozwoju kompetencji osobistych.