Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedna tabletka dziennie rano

groźny pył - wychodzicie z dziećmi na spacer?

Polecane posty

jw, teściowa niemal zawału dostała jak powiedziałam, że wychodzę dziś z dzieckiem na spacer, no bo przeciez pył wulkaniczny itd... co o tym sądzicie?

Gość sadsdadsa
generalnie powinnaś kupic namiot tlenowy i do końca życia dziecka trzymać go w takim czymś. Przecież tak łatwo coś sobie zrobić...

Gość Duszyczkaa24
Co Ty teściowej słuchasz?

no dobrze, ale teściowa jest pielegniarką, a nie jakąś pierwsza lepszą starą zrzędą

Gość Duszyczkaa24
Zamknij dziecko w pokoju bez okien i trzymaj aż pył odleciiii :D

jak się mieszka z teściową pod jednym dachem, to z czasem zaczyna się wątpić w swoje racje :)

Gość Duszyczkaa24
Akurat coś o tym wiem, ale już jej nie słucham i głośno mówie co sądze o jej starych poglądach

w Polsce się o tym nie mówi, ale na zachodzie apelują, żeby ludzie jednak jak mogą pozostali w domach...więc może odpuść spacer

Gość wybuch wulkanu
Geolog o składzie chmury Prof. Stanisław Lorenc, geolog z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, wyjaśnia co zawiera chmura wulkaniczna i dlaczego może być niebezpieczna dla samolotu: - Składa się z fragmentów skalnych, to są drobne cząstki, które my nazywamy popiołem wulkanicznym. Mogą być tam tak zwane lapille, a więc takie wrzecionowate fragmenty zastygłej lawy. Mogą mieć wielkość nawet 2-3 mm. I to wszystko jest wzbogacone o gazy: para wodna, dwutlenek węgla, tlenek węgla, fluor, chlor, siarka, dwutlenek siarki.

ale mnie interesuje czy jest niebezpieczna dla nas, nie dla samolotów

Gość wertarka
Ja nie wychodzę. Wczoraj też nie byliśmy. Wietrzę mieszkanie, ale to chyba co innego niż spacer.

Gość wybuch wulkanu
nie martwcie się :-)te ostatnie składniki dla ludzi to pychotka:D

Gość Duszyczkaa24
Nie słyszałam w telewizji aby mówili coś o tym aby najlepiej zostać w domu... choć non stop mówią o tym pyle

ja czytałam na jednej ze stron internetowych gdzie jakiś tam specjalista europejski apelował o pozostanie w domach, ale to nie w Polsce tylko na zachodzie ale i u nas bez powodów tych lotów nie odwołano :O

Gość JATEZCHCEWYJSC
JA CHYBA TEZ NIE IDE CHOCIAZ SZKODA TAK PIEKNEJ POGODY, ALE PEDIATRA SIE WYPOWIADAŁ W TV ZE MOZE TO NIE BYC NIC GROZNEGO ALE DO KONCA NIE ZNAMY SKLADU TEGO PYŁU I NA WSZELKI WYPADEK ZEBY NIE WYCHODZIC Z MALYMI DZIECMI I OSOBY STARSZE

Gość wybuch wulkanu
przekonały się o tym nawet kiedyś dinozaury:D

Gość bele de jour
ja tez czytalam, ze jesli mozna to lepiej pozostac w domu

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by Europejczycy w miarę możliwości nie wychodzili z domów, by nie wdychać wulkanicznego pyłu znad Islandii. Rzecznik WHO poinformował, że wpływ tego typu substancji na zdrowie człowieka nie jest do końca znany, jednak jak uspokaja alergolog profesor Bolesław Samoliński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, pył wulkaniczny unoszący się nad Europą jest na razie na tyle wysoko, że nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ostrzega że sytuacja się zmieni, gdy pył zacznie opadać i połączy z cząsteczkami wody. Wtedy utworzy się niebezpieczna dla naszego zdrowia mgiełka. Dolegliwości zaczną wówczas odczuwać nie tylko chorzy na astmę, ale nawet zdrowi ludzie. Niepokojące oznaki to duszność i intensywny kaszel. REKLAMA Czytaj dalej Profesor Samoliński radzi, by chorzy na astmę reagowali na pierwsze dolegliwości. W sytuacji, gdy zaczną się gorzej czuć, powinni podwoić dawki leków. Jeśli ktoś nie przyjmuje leków, powinien po nie sięgnąć. W sytuacji zagrożenia lepiej pozostawać w domu, radzi profesor. Dobrym pomysłem na zewnątrz są maseczki, przy czym trzeba pamiętać, że jedna maseczka na cały dzień nie wystarczy. - Największa koncentracja pyłu nad Polską będzie miała miejsce w godzinach wieczornych, około godziny 20 - informuje IMiGW. Chmura znajduje się na wysokości 6-12 kilometrów. Obecnie pyły wulkaniczne nad Polską nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Sytuacja jest dynamiczna i na bieżąco monitorowana - podał Główny Inspektorat Sanitarny. W ciągu najbliższej doby większość Polski będzie przykryta chmurą pyłu wulkanicznego, jak podało Centralne Biuro Prognoz Lotniczych na Okęciu. Obecnie chmura pyłu przesuwa się z kierunku północno-zachodniego w stronę południowo-wschodniej części kraju. Według prognoz norweskich służb meteorologicznych chmura pyłu będzie unosić się nad naszym krajem jeszcze w niedzielę rano. - Prognozy wskazują na możliwość opadania pyłów na terenie Polski za kilka dni. Może to spowodować krótkotrwałe dolegliwości u osób z chorobami układu oddechowego i alergików. O ewentualnych zagrożeniach będziemy informować - dodał. W Ministerstwie Zdrowia, po rozpoczęciu opadania pyłów mają zostać wydane zalecenia dla osób z grup ryzyka. Poza astmą wysokie stężenia pyłu mogą mieć też negatywny wpływ na samopoczucie. Ze względu na to, że osiadają one na ściankach pęcherzyków płucnych, mogą utrudniać wymianę gazową, wywoływać podrażnienia naskórka i śluzówki oraz choroby alergiczne. W przypadku wystąpienia wysokich stężeń pyłu, osoby starsze, dzieci oraz osoby cierpiące na choroby dróg oddechowych i układu krwionośnego powinny zostać w domu oraz unikać przebywania na otwartej przestrzeni. Prognoza pogody przewiduje, że w ciągu najbliższej doby nad Polskę nadal będzie napływało powietrze z północnego zachodu. Taka cyrkulacja może utrzymać się do soboty, co może spowodować wzrost wielkości stężeń pyłu wulkanicznego.

Gość wertarka
Nie na zachodzie, tylko WHO tak radzi - to dotyczy również Polski.

Gość xxxxxxyyy
chwila przeczytalam w zachodnich publikacjach, ze wlasnie ten pyl bynajmniej nie jest tak grozny, szczegolnie przeniesiony na taka odleglosc. Ba nawet jest mniej niebezpieczny od dymu papierosowego i zwyklego zanieczyszczenia powietrza. Unoszacy sie na wysokosci praktycznie nie ma wplywu na zdrowie. A jesli chodzi o WHO to po ostatniej aferze z grypa swinska jakos tak trudno dac im wiare. Piekna pogoda - koncze pisac, zupka juz doszla, wychodzimy :)

Ech, a wiecie co codziennie wdychacie gdy obok przejeżdża samochód? Jeśli chodzi o skład chmury, to nie sądzę żeby komuś zaszkodziła para wodna, czy dwutlenek węgla. Dwutlenek siarki i fluor wdycha każdy mieszkaniec miasta czy miasteczka. Pył jest groźny dla samolotu, bo dla samolotu wszystko co nie jest czystym powietrzem jest groźne. Pył to cząstki stałe, a zderzenie z nimi z prędkością 900 km/h robi spustoszenie.No poza tym, pył topi sie na silnikach i je zalepia. Nie mówię że mamy ignorować całą tą chmurę, ale nie popadajmy w paranoję. Nie żyjemy w sterylnym świecie i codziennie wdychamy ten syf. Idźcie do parku na spacer. Rośliny codziennie zatrzymują sporą dawkę naszego powietrznego syfu, więc pewnie poradzą sobie z takim "naturalnym" z wulkanu. Pozdrawiam :)

Gość ja nie wychodzę
mimo że piękna ma być dziś pogoda

poradzisz?;-) niesamowite zjawisko, piękne, ale jak już widać niebezpieczne - w Polsce zamknięto już ostatnie lotnisko z powodu chmury, A przed dwoma godzinami WHO Światowa Organizacja Zdrowia wydała zalecenia dla Europejczyków: http://www.google.co...yHp1qgD9F44VKG0 przed potencjalnie możliwą szkodliwością pyłu, w razie gdy zacznie opadać na ziemię i zaleca się, by w miarę możliwości nie wychodzić z domów, by go nie wdychać bezpośrednio. Szczególnie ostrożni powinni być chorzy na astmę i inne choroby związane z układem oddechowym. Ponadto prosi o zwrócenie uwagi na ewentualne objawy (pierwsze możliwe już dziś wieczorem), takie jak swędzenie lub podrażnienie oczu, katar, ból gardła lub kaszel suchy. ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium

Gość -przeciez bylas z synkiem u
bedzie KONIEC I TYLE

Gość ja wlasnie nie wiem czy
wychodzić:( zastanawiam sie , no ale taka piękna pogoda ze az żal nie wyjść!